2017. október 8., vasárnap

Csak létezünk, ha nem szolgálunk


"Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

"Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel, nem pedig élsz. Hisz az élet a szolgálatra lett teremtve."

A földi életed végén meg kell állnod Isten előtt, és ő ki fogja értékelni,
hogy milyen jól szolgáltál másokat az életed során.
A Biblia azt mondja: "mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

Gondolj bele ennek a súlyába! Egy nap Isten megítél az alapján,
mennyi időt és energiát fektettél magadba és mennyit mások felé való szolgálatba.

Ezen a ponton minden kifogásunk az önzőségünkre üresnek fog hangzani:
"Túl elfoglalt voltam" vagy "Meg voltak a saját álmaim" vagy
"El voltam foglalva a munkával, szórakozással és a jövőm biztosításával"
Az összes kifogásra Isten azt fogja válaszolni, "Bocs, rossz válasz.
Én megteremtettelek, megmentettelek és megparancsoltam, hogy szolgáló életet élj.
Melyik része nem volt világos?"

A Biblia figyelmezteti a hitetleneket, "Azoknak pedig,
akik viszálykodók, akik ellenállnak az igazságnak,
és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd" (Róma 2:8, NLT)

Csak akkor élünk igazán, mikor másokat segítünk.
Jézus mondta, "Mert aki meg akarja menteni az életét,
az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért,
megmenti azt." (Márk 8:35, LB) (lásd még: Máté 10:39; 16:25; Lukács 9:24; 17:33)

Ez egy annyira fontos igazság, hogy ötször meg van ismételve az evangélumokban.
Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel -- mert az életet Isten arra szánta, hogy szolgálj.
Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és szolgálni másokat önzetlenül.


Haladj előre bizalommal


“Szeretteim, ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt…” (1. Ján. 3:21)

Valószínűleg észrevetted, hogy a bizalmad kicsit botladozik néha, máskor folyamatos. Változik napról napra: egyszer fenn, máskor lenn. Mi lehet ennek az oka?

Részben arról szól, hogy mi megy végbe benned. A Biblia azt tanítja, hogy “ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt” (1. Ján. 3:21). Amikor szembekerülünk életünk sérelmeivel, szokásaival, akadályaival, fontos, hogy kisétáljunk a önbíráskodásból a hitből jövő bizalomba, melyet Isten megelőlegez nekünk.

Mi lehet az oka az önbíráskodásnak?

Elrendezetlen bűn: Dávid király szerint “volt, amikor nem láttam be, hogy mekkora bűnös vagyok. De az őszintétlenségem szerencsétlenné tett és fusztráltsággal töltötte meg a napjaimat.” (Zsoltárok 32:3 – LB fordítás)

Ez egy feliratra emlékeztet, amit a napokban láttam: “Egy tiszta motor több erőt ad ki magából.” Ez az emberekre is így igaz. Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek írója egyszer megviccelt 12 kiemelkedő angol urat. Küldött nekik egy névtelen levelet, amelyben a következőt írta: “Kiderült minden, menekülj rögtön." 24 órán belül, a 12-ből 8 elhagyta az országot! A bűntudat lerombolja a bizalmat.

Valóságtól távol álló elvárások: Ezt úgy hívjuk másképpen, hogy perfekcionizmus – az az érzés, hogy tökéletesnek kell lennem, hogy mindenki kedvére kell járnom, mindig többet kell tennem, nem pihenhetek.

Ha tökéletességre törekvő vagy, a kedvenc mondásaid valószínüleg a következőképpen kezdődnek: "Ezt kellene…", "Ezt muszáj lenne…". Mindig még többet kell tenned.

Ha egy átlag személy vagy, akkor három dolog van napi listádon. Egyet a háromból sikerül megcsinálni, egybe belekezdesz, de nem tudod befejezni, és a harmadikról megfeledkezel. Hazamész, este felteszed a lábad és jól érzed magad.

Ha egy tökéletességre törekvő vagy akkor 29 dolog van a listádon. 28-at megcsinálsz, hazamész és csődtömegnek érzed magad! A Biblia azt mondja: “Még a perfekcionizmusnak is van határa, de [Isten] parancsolatainak nincs határa” (Zsoltárok 119:96 – NLT fordítás).

Bűntudat és perfekcionizmus egyaránt lehet oka a bizalom hiányának életünkben.


Beszéljetek róla

* Milyen elrendezetlen bűnt kell Istennel megbeszélned?
* Hogyan kell megváltoztatnod az elvárásaidat, hogy bizalommal és ne a bukás félelmének árnyékában élj?


Ma imádkozz a pásztorodért


"Nincs nagyobb örömöm annál, mint amikor hallom, hogy az én gyermekeim az igazságban járnak." (3János 4)

Vasárnap lesz a Lelkipásztor Nagyrabecsülés napja (Az eredeti ünnep, a Pastor Appreciation október 9-én van Amerikában - megjegyzés a fordítótól). Szánj egy kis időt arra, hogy imádkozz a pásztorodért, aztán vasárnap bátorítsd őt. Majd tégy ugyanígy minden héten.

Pásztornak lenni az egyik legkeményebb munka a földön, de János apostol azt mondta, hogy egyben ez lehet a legörömtelibb is: "Nincs nagyobb örömöm annál, mint amikor hallom, hogy az én gyermekeim az igazságban járnak." (3János 4)

A lelki vezetőknek helyesen kell tanítaniuk Isten igéjét, szembeszállniuk a hamis tanítással mielőtt elterjedne, hirdetni az evangéliumot a nem hívőknek, imádkozni az összes emberért, valamint kiképezni és kinevezni a vezetőket. Ezt mind csinálniuk kell és közben példaként kell szolgálniuk arról, hogy hogyan is néz ki amikor egyre érettebb vagy a Krisztushoz való hasonlóságban (lásd 1 és 2 Timóteus; Titusz).

Ennek megfelelően Pál apostol azt mondja, hogy tisztelnünk kell a lelki vezetőinket és elárasztani őket elismeréssel. "és az ő munkájokért viseltessetek irántok megkülönböztetett szeretettel" (1Thessz 5:13 Károli fordítás)

Láthatjátok a hatalmas felelősséget, egy pásztornak összhangban kell maradnia Istennel és bátorítania téged, hogy te is maradj összhangban. A te pásztorod is egy ember és minden porcikája éppen ugyanannyira képes hibákat elkövetni vagy bűnbe esni, mint amennyire te és én is. Imádkozz, hogy a pásztorod mindig Jézusra fókuszáljon és hogy a szolgálata ebből a meghittségből áradjon. Semmit sem akar jobban az ellenség, mint eltéríteni a pásztorodat a céljától azzal, hogy összezavarja őt.

Imádkozz a pásztorod védelméért, mert az ellenség visszatartása erősen támadni fogja minden alkalommal, amikor a pásztorod Isten igazságát hírdeti. Ez éppen hogy erősebb lesz, ahogy egyre inkább Krisztusról beszél.

Imádkozz, hogy a pásztorod a lelke mélyén jól tudja, hogy "sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban!" (Róma 8:38-39). Aztán pedig tudasd vele, hogy a te szereteted soha nem fog megszűnni és elkötelezetten akarod szeretni a pásztorod Jézus Krisztus szeretetével.

Most gondolkozz egy pár gyakorlati szolgálaton, amit megtehetsz a pásztorodért, és tedd meg ezeket a következő héten!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése