2017. október 10., kedd

HOGYAN ÉPÍTS JÓ KAPCSOLATOKAT?


„A szeretet… nem keresi a maga hasznát…” (1Korinthus 13:4)
Emlékszel a tékozló fiú példázatában szereplő idősebb testvérre? Ő akarta a fiúsággal járó kiváltságokat, de nem akarta a testvérséggel járó kötelezettséget. Nem tudta ünnepelni öccse hazatérését, és ez elvette az örömét. Lehet, hogy eddig másképp hallottad, de a bíráló szavaktól nem leszel jobban, csak még nyomorúságosabban fogod érezni magad, és életben tartod a problémát. A Biblia azt mondja: „…a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek” (Példabeszédek 16:24). Ha a saját véleményedet többre értékeled, mint a barátaidat, akkor a véleményedet fogod védeni, és a barátságaidat le fogod rombolni. Amikor konfliktusok támadnak, lépj egy lépést hátra, és nézd meg, mi az, ami igazán fontos! Add meg másoknak az ártatlanság védelmét! Ha magaddal van bajod, használd a fejed; ha másokkal, használd a szíved! Tanulj meg rugalmasabbnak lenni! Thomas Jefferson mondta: „Elvi kérdésekben légy sziklaszilárd; az ízlés dolgában ússz az árral!” Ne csinálj a bolhából elefántot, és ne veszekedj olyan dolgok miatt, amik végül egyáltalán nem számítanak! Légy nagylelkű másokkal, hiszen te is kegyelmet kaptál Istentől! Az érett szeretet lehetővé teszi annak, aki elbukott, hogy emberi méltóságát megőrizve juthasson ki a helyzetből. Ha egyszer kimondtad a véleményed, vonulj vissza! Az életben mindig lesznek nézeteltérések. Választhatsz: vagy gyomorfekélyt fognak okozni, vagy a dolgok mélyebb megértésére juttatnak el. Semmit ne reagálj túl! Ha konfliktus támad, használd arra, hogy tanulj belőle, ne vereségként éld meg! Ha komolyan gondolod, hogy jó kapcsolatokat akarsz építeni, élj a következő igék szerint: „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat” (1Korinthus 13:4-5).


TISZTASÁGBAN JÁRNI

„… megtisztítja… az Úr… mint az aranyat…” (Malakiás 3:3)

Amikor az aranyat nagy hőfokon tisztítják, először a salak jön a felszínre. Azután el kell választani az ezüsttől, ami kevésbé értékes fém, de gyakran belevegyül a nyers aranyércbe. van ebben egy fontos tanulság. Sokan nem tudjuk megkülönböztetni a jót a legjobbtól, ezért írja Malakiás: „megtisztítja… az Úr…, mint az aranyat”. Ezt a munkát Isten végzi, mert mi nem tudjuk, hogyan kell! Dávid, miután házasságtörést követett el Betsabéval, ezt írta: „Tiszta szívet teremts bennem, istenem, és az erős lelket Újítsd meg bennem!” (Zsoltárok 51:12). Dávid két dolgot kért imádságában: tiszta szívet és rendíthetetlenvágyat arra, hogy tisztaságban járjon.

A személyes bukás többnyire lassan, folyamatosan alakul ki, nem pedig egyetlen engedetlen tett eredménye. Akkor történik, amikor nem a megfelelő dolgokra összpontosítunk, és elhanyagoljuk lelki életünket. Ezért hív Isten egy magányos helyre, ahol nincs semmi, ami elterelné a figyelmünket, hogy megvizsgálja legtitkosabb gondolatainkat, és rányissa szemünket bizonyos dolgokra, melyek különös odafigyelést igényelnek. Ilyenkor rámutat mindarra, amit mentegetünk, vagy megpróbálunk eltitkolni mások elől. Ilyenkor kiszűri mindazt a szemetet, amit összegyűjtögettünk egész napunk során. Miután a hulladék elkerült az útból, sokkal tisztábban fogjuk látni a dolgokat, és képesek leszünk válaszolni Isten ösztönzéseire. Nincs mód arra, hogy mély, bizalmas kapcsolatban legyünk Istennel, ha nem tartjuk be a szabályt, melyről Jakab beszél: „Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket… szenteljétek meg a szíveteket… (Jakab 4:8).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése