2017. október 19., csütörtök

ISTEN OTT LESZ SZÁMODRA


„… csendes vizekhez vezet engem.” (Zsoltárok 23:2)

Philip Yancey mondja: „A hit azt jelenti, hogy előre bízol olyasmiben, ami majd csak visszatekintve nyeri el értelmét”. Ha félsz a jövőtől, nézz vissza, és lásd, hogyan viselte gondodat Isten a múltban! „De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! ...Jó az Úr a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz” (Jeremiás siralmai 3:21-25). Azt mondod: „Nem tudom, mit fogok csinálni, ha szeretteim meghalnak”. Tudni fogod, amikor eljön az ideje. Azt mondod: „Nem tudom, miből fogom kifizetni ezeket a számlákat”. Jahve Jire, a Gondviselő Úr ott lesz számodra – amikor eljön az ideje. Azt mondod: „Alkalmatlan vagyok erre, annyi minden van, amit nem tudok”. Lehet, hogy túl hamar akarsz tudni mindent. Isten ad neked bölcsességet – amikor eljön az ideje. A titok nyitja, hogy a ma problémáival a mai erőddel küzdj meg – a holnapot pedig hagyd Isten kezében! A II. világháború idején Arthur Sulzberger, a New York Times tudósítója alig tudott aludni a gondolataiból kiűzhetetlen félelemtől, amíg magáévá nem tette ezeket a szavakat a Lead, Kindly Light* kezdetű énekből: „Nem kérem, hogy láthassam a távolt, egy lépés elég nekem”. Isten neked sem fogja engedni, hogy a távoli képet lásd. Nem , Ő azt ígéri, hogy lámpás lesz ösvényeden, nem pedig azt, hogy a jövődet mutató kristálygömb. „Ő vezet engem” – és ez elég mára. Holnap pedig? „…kegyelmet találunk, amikor segítségre van szükségünk” (Zsidók 4:16).

*A Lead Kindly Light (Vezess, kedves fény) című éneket John Henry Newman bíboros (1801-1890) írta, magyar műfordítása nem ismert – a fordító.


JÓL FOGSZ KIJÖNNI BELŐLE!


„Akkor szégyen nélkül emelheted föl arcodat, erős leszel, és nem kell félned.” (Jób 11:15)
A világon számos sikeres embert valamikor teljes csődtömegnek tartottak. Egy lowa állambeli bankár kinevette Alexander Graham Bellt, és felszólította, hogy távolítsa el azt a „játékszert” az irodájából. A játékszeren a telefonkészüléket értette. Ennyit a kihagyott lehetőségekről! Egy filmproducer az „Elutasítva” szót firkantotta az Elfújta a szél forgatókönyvére. 1906-ban Henry Ford egyik legnagyobb befektetője eladta a részvényeit, mert nem hitte, hogy a vállalat valaha is viszi valamire. Képzeld csak el, milyen lehet ennek az emlékével együtt élni! Mr. Roebuck eladta a Sears and Roebuck vállaltból a részét 25000 dollárért, mert azt gondolta, ennél többet úgysem fog érni. Pedig később jóval többet is ért, volt olyan nap, hogy másodpercenként 4000 dollár értékben adtak el árut! Értsd meg: megvan mindened, amivel a történelem során a nagy győztesek rendelkeztek – és még ott van számodra Isten is! A Vörös-tengert kettéválasztó, a veremben az oroszlánok száját befogó és a Jerikó falait leromboló Isten a te Istened! Ne nézz tovább a visszapillantó tükörbe, kezdj el előre tekinteni! Örülj annak, hogy még élsz! Lehet, hogy az ördög megpróbált elpusztítani, de a jó hír az, hogy kudarcot vallott. Mindazok ellenére, amin keresztülmentél, Isten kegyelmének két lábon járó, beszélő, élő, lélegző csodája vagy. Bizonyára okkal tartott itt, tehát találd meg, mi a terve veled, és szánd rá arra az életed! Azt mondod: „Jób szenvedései semmik az enyémhez képest.” Lehet, de Jób bízott Istenben, és végül sokkal jobban járt, mint elképzelni tudta volna! Könyvében ezt olvassuk: „Ha hozzá [Istenhez] fordítod szívedet, és felé terjeszted kezedet… Akkor szégyen nélkül emelheted föl arcodat, erős leszel, és nem kell félned.” (Jób 11: 13-15).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése