2017. október 19., csütörtök

Az adakozás hit kérdése


„Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.”(Péld.11,25)



Amikor másokkal megosztod a javaidat, Isten is megosztja veled az Ő javait. A világ azt mondja: “Szerezz meg mindent, amit csak lehet, hogy anyagi biztonságban legyél.” A Biblia pedig azt mondja, hogy oszd meg a szegényekkel amid van, és azt fogod aratni, amit vetettél: “Adjatok, és adatik nektek.” (Lk. 6, 38)


Isten azt mondja, hogy ha valakinek adsz, az nem kidobott pénz. Ez egy befektetés a másik ember életébe. Az Úr azt mondja, hogy aki kész adni abból amije van, sokkal többet fog visszakapni: “Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét.”(Péld.19,17)

Ha találkozol olyan eberekkel, akik szükséget szenvednek valamiben és adsz nekik abból, amid van, az Úr úgy tekint erre, minha Neki adnál kölcsön. Ő azt mondja erre: “Én visszafizetem neked.”


Az Úr mindig gondoskodni fog rólad, Ő szem előtt tartja a te szükségleteidet. Elhiszed, hogy ez igaz? Az adakozás hit kérdése. Szaván fogod az Úrat?






Engedd el a kétségeidet, hogy önbizalmat építs


"Légy bátor és erős! Ne félj és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, a miben jársz." Józsué 1:9

A magabiztosság legnagyobb ellensége a kétely. Behatárolja a lehetőségeidet. Halogatást okoz. Miatta elmulasztod Isten legjobb szándékát. A Jakab 1:6 azt mondja, hogy "aki kételkedik, hasonlatos a tenger habjához, a melyet a szél hajt és ide s tova hány." Amikor kételkedsz, megengeded a körülményeidnek, hogy uralkodjanak feletted.

"Légy bátor és erős! Ne félj és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, a miben jársz." (Józsué 1:6) Isten azt mondja Józsuénak: "Szabadulj meg azoktól a kételyektől! Űzd el!" Az elűzés azt jelenti, hogy kirakod, kidobod az ablakon. Láthatáron kívül eső helyre teszed. Nem foglalkozol többé vele. Megszabadulsz tőle.

Nézzünk meg két dolgot, amelyek elrabolják a magabiztosságunkat és kételkedést okoznak:

1.Önmagunk másokhoz való hasonlítása kételyt ébreszt. A 2. Korinthus 10:12 szerint azok az emberek, akik önmagukat másokhoz hasonlítják bolondok. Nem kellene soha önmagadat másokhoz hasonlítanod, mert egyedi vagy. Isten azért alkotott, hogy önmagad légy, és Ő nem akarja, hogy te valaki más legyél. A legtöbb ember eredeti egyéniségként kezdi az életét és úgy végzi, mint egy indigómásolat.

Isten két ok miatt mondja, hogy ne hasonlítgasd magad: Először is, mert mindig találsz olyat, aki jobban teljesít nálad, és ez el fog bátortalanítani téged. Másodszor, mindig fogsz olyan személyt találni, akinél te magad jobban teljesítesz, ez pedig büszkeséggel fog eltölteni. Ne hasonlítgasd magad! Egyedi vagy, így összehasonlíthatatlan!

2. A múlt bukásai kételyt okoznak. Néhányan azt gondoljátok, hogy mivel bizonyos dolgok történtek veletek a múltban, Isten nem tud használni benneteket. Olvastad már a Bibliát? A Biblia lelki vezetői nem igazán vizsgáztak csillagos ötösre. Mózes gyilkos volt. Dávid házasságtörő volt és gyilkos. Ábrahám kétszer is eladta a feleségét! Jákób ellopta testvérétől a családi örökséget. Pál egy vallásos terrorista volt. Péter egy kemény hajtó, keményen ivó, keményen élő halászember volt - egy sós tengeri kutya! És valószínűleg nyakas volt. Isten színes múltú embereket használ, mert egyikünk sem tökéletes. Isten átlagos, hétköznapi embereket használ. Ha Isten tökéletes embereket használt volna, mit tudott volna csinálni ebben a világban?

Nem számít hol voltál már. Az számít, hogy lábaid milyen irányban állnak most.

Beszéljetek róla:

* Ha Isten azt mondja, hogy üzd el a kétkedést, akkor választási lehetőséged van. Kétségbe vonhatod a kétségeidet, ahelyett, hogy hinnél bennük. Ma kezdd el meghonosítani magadban azt az új szokást, hogy felismered a kétségeidet, majd úgy döntesz, hogy nem hiszel nekik. Hogyan beolyásolja ez az önbizalmadat?
* Higgy a Bibliának, amikor azt mondja, hogy Isten használni akar téged és amikor azt mondja, hogy még mielőtt megszülettél volna, már ismert volt Isten előtt, hogy mi célból helyez téged erre a földre, és hogy Isten szolgálatra hívott el téged. Hogyan engedheted, hogy kétségeid visszatartsanak attól a szolgálattól, amire Isten hívott el?


Változtass azáltal, hogy megváltozol!


„Amikor látta az ÚR, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az ÚR, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében.(...) De Nóé kegyelmet talált az ÚR előtt."(1Mózes 6:5-6,8)

Isten látta, hogy az emberi gonoszság átlépett minden határt. Az emberek gonosz dolgokat gondoltak, képzeletüket a gonoszság, gonoszság, gonoszság, gonoszság foglalkoztatta reggeltől estig. Isten megbánta, hogy megteremttette az emberiséget; összetörték a szívét... De Nóé más volt. Istennek tetszett az, amit Nóéban látott.

Négyféle csapda vár rád azalatt az idő alatt, amíg az Isten által neked kirendelt célok felé haladsz: kulturális elterelések, a kétség hangjai, csábító kibúvók és elbizonytalanító késlekedések. Mind a négy csapda megtalálható Nóé életében és megtanulhatjuk tőle, hogy hogyan kezeljük ezeket.

Az első próba a „kulturális elterelések". Ezek alatt azokat a körülöttünk zajló dolgokat értem, amik megzavarnak bennünket abban, hogy az Isten által adott álmainkat elérjük. Például:

* A népszerűség elterelő hatása: ha állandóan azzal vagy elfoglalva, hogy mások mit gondolnak rólad, ez elterel a célodtól.
* Az élvezet elterelő hatása: teljesen rendben van, ha jól és kényelmesen érzed magad, de ha ez az életed fő célja, sosem fogod beteljesíteni az elhívásodat.
* A profit elterelő hatása: semmi gond nincs azzal, ha profitot szerzel. A Biblia azt írja, hogy Isten megáld minket, ha bölcsen és becsületesen üzletelünk, de az is írja, hogy nem tudod egyszerre Istent és a pénzt szolgálni. A profitszerzés nem lehet életünk fő célja.
* A tulajdon elterelő hatása: Ha azalapján méred a sikeredet, hogy mennyi mindened van, az arra indít, hogy megszerezz és megtarts minél több javat. Egész életedet azzal töltheted, hogy ezekkel a dolgokkal vagy elfoglalva, és közben veszni hagyod az életed célját, tervét és a sorsodat.

Ha szeretnél valami igazán fontosat véghezvinni az életedben, ez a kultúra ellenére fog történni, és nem a kultúra következményeként. A mostani kultúra a rövidtávú gondolkodásra csábít. Legtöbbünk nem gondolkodik tíz évre előre; nem nagyon gondolunk még a jövő évre vagy a jövő hónapra sem. A mában élünk.

Tudom, hogy nehéznek tűnik, hogy erőltetem, hogy tíz évre előre gondolkozz, de ahogy tegnap már megjegyezhettük, „a bölcs ember előre néz" (Példabeszédek 14:8a).

A kulturális elterelés ellenszere ez: merned kell különbözni a többiektől. Ha eléred az álmodat a következő évtizedben, ha betöltöd a végzetedet, ha eléred a céljaidat és látod a látásodat valóággá válni, merni fogsz különbözni.

Amíg rendbe nem hozod ezt az ügyet magadban, addig nem fogod betölteni a sorsodat, mert nem hajthatsz végre változásokat úgy, hogy te magad nem változol meg. Nem lehetsz az, akivé Isten akar tenni, ha másoknak akarsz megfelelni.

Nóé különbözött. Istennek teszett, amit Nóéban látott. Minden a pusztítás felé haladt, de két szó megváltoztatta a történelmet: „de Nóé". Ez egyetlen ember ereje. Ez egyetlen személy hatalma. Ez az az erő, amivel te is rendelkezel, ha úgy döntesz, hogy különbözni fogsz és Jézus tanításait követed.

Imádkozz: Istenem, bevallom, hogy sokszor azzal voltam elfoglalva, hogy mások mit gondolnak, ahelyett, hogy a helyes dolgot tettem volna. Ahogy elkezdem ezt az új évtizedet, szeretnék különbözni másoktól. Szeretnék öröm lenni számodra. Szeretnék megváltozni, hogy megváltoztathassak dolgokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése