2017. november 4., szombat

Hogyan leszek igazzá?


„Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk…” (Róma 10:10)
Ahhoz, hogy a megváltást elnyerd, Krisztusba kell vetned bizalmadat, csak ennyi. Talán azt kérdezed: „Nem lehet úgy, ha megtisztítom a cselekedeteimet?” Nem. Vannak emberek, akik sokkal rendesebben élnek véletlenül, mint te szándékosan. A keresztyéneket az különbözteti meg másoktól, hogy Krisztusba vetik bizalmukat, Jézus Krisztus kiontott vérében bíznak, semmi másban. Pál erről egyértelműen fogalmaz: „Ha tehát száddal Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk.” (Róma 10:9-10). Az üdvösség annak az eredménye, amit szívedben hiszel: hogy Krisztus elvégezte mindezt érted; és száddal megvallod ezt. Ez a két alkotóelem, a hit és a megvallás juttat el a „megigazulás” állapotába Isten szemében.
Volt már veled, hogy egy újságból kivágott kuponnal mentél el bevásárolni? Szerettél volna venni egy kiló lisztet vagy cukrot, de nem volt pénzed. Mégis odaadták. Miért? Mert a kuponnal ugyanúgy fizethettél, mintha pénzed lett volna. Érted már a lényeget? Nincs semmi igazságod, amivel fizethetnél Istennek a megváltásodért, ám Ő kitalált egy kuponrendszert, amit megváltásnak hívnak, és ezt mondta: „Ha Krisztusba veted a hited, én attól a pillanattól igaznak foglak tekinteni.” Az „igaz” szó egyszerűen ezt jelenti „joga van Istennel lenni”. Micsoda életlehetőség! Mekkora örömforrás! Milyen megnyugtató biztonság!


NE VESZTSD EL A LELKI NYUGALMADAT!

„…megőrzöd teljes békében…” (Ézsaiás 26:3)

Négy okból veszítjük el a nyugalmunkat: 1) Megpróbáljuk megváltoztatni a körülöttünk élő embereket. Ahogy egyre bölcsebbek leszünk, rájövünk, hogy nem tudunk megváltoztatni másokat. Erre egyedül Isten képes! Ő valójában meg is teszi, ha mi hátrább lépünk, és olyannak szertejük őket, amilyenek. Ez nem jelenti azt, hogy egyetértünk mindennel, amit tesznek. Ez azt jelenti, hogy elkötelezzük magunkat arra, hogy attól függetlenül szeretjük őket; hivatkozunk Isten ígéreteire az ő nevükben, és engedjük, hogy Isten az Ő módszerei szerint bánjon velük, az Ő időzítése szerint, és az Ő dicsőségére. Lehet, hogy azért van ennyire a végsőkig kimerült, mert folyton olyasmivel próbálkozol, amivel semmit sem tudsz kezdeni! 2) Megpróbálunk kierőszakolni dolgokat, amikor még nincs itt az idejük. „Mindennek rendelt ideje van..” (Prédikátorok 31 Károli). Ha neveltél gyermekeket, akkor tudod, hogy az egyik legjellemzőbb tulajdonságuk a türelmetlenség; semmire sem tudnak várni. Isten azt szeretné, ha kinőnénk gyerekességünket, ezért várakozásra és bizalomra késztet, így tesz éretté! 3) Idegeskedünk amiatt, hogy nem fejlődünk elég gyorsan. Lelassulhat lelki fejlődésed akkor, ha elhanyagolod, de végül „…mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk ár az Úr Lelke által!” (2Korinthus 3:18). Tehát tanulj meg örülni az életnek, miközben Isten dolgozik a problémáidon, hiszen mindig lesznek problémáid! 4)Túlerőltetjük magunkat. Azt tesszük, amiről úgy gondoljuk, hogy Isten ezt várja tőlünk, anélkül, hogy megkérdeznénk tőle, valójában mit is akar, mikor akarja, és hogyan akarja véghezvinni. Végül aztán kimerülünk. Mi a megoldás? „Aki Rád összpontosít, azt megőrzöd teljes békében, mert Benned bízik” (Ézsaiás 26:3 NJKV)


Vigasztalás a nehéz időkben

„…megsegíti Isten reggelre kelve.” (Zsoltárok 46:6)


Amikor a világod hirtelen a feje tetejére áll, emlékezz arra, hogy Isten életedre vonatkozó terve nem lett törölve! Amikor úgy érzed, hogy csapdába estél, és nincs kiút, jusson eszedbe a következő néhány dolog: 1) Keresd a folyót! „Egy folyam ágai örvendeztetik Isten városát…” (Zsoltárok 46:5). Az Ószövetség szimbolikájában a folyók jelentik Isten ellátmányát, amely minden szükségünkre elég. Amikor úgy tűnik, hogy minden emberi forrás kiszáradt, ne félj, keresd a folyót! 2) Keresd a várost, „… Isten városát, a Felségesnek szent hajlékait” (Zsoltárok 46:5), bármilyen körülmények között vagy is! Isten városa, az Ő jelenlétének és hatalmának szimbóluma garantálja, hogy Ő még mindig kezében tartja az irányítást, és helyre fogja állítani a békét és a rendet zaklatott világodban. 3) Keresd Isten jelenlétének jeleit! „…megsegíti Isten virradatkor” (Zsoltárok 46:6 Károli). A hajnal, az új kezdet jelképe, megadja azt a biztonságérzetet, hogy ezen a nehéz és megpróbáltatásokkal teli időszak után már új nap közeleg. „Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!” (Jeremiás siralmai 3:22-23) 4) „Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit…” (Zsoltárok 46:8). Ha újra emlékezetedbe idézed Isten hatalmas cselekedeteit, az építi a hitedet, és eszedbe juttatja, hogy Ő „tegnap, ma és mindörökké ugyanaz” (Zsidók 13:8). Ha akkor gondot viselt rólad, most is meg fog őrizni. 5) Nézz Istenre, és nyugodj meg! Isten hatalmának és hűségének kipróbált és bizonyított alapjára építve, élhetsz e szerint az ige szerint: „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése