2017. november 4., szombat

Add vissza Istennek!


„Tiszteld az URat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából,

akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból." (Péld.3:9-10)

A tized befizetésének lényege, hogy megtanuljuk Istent helyezni az első helyre az életünkben. Istennek nincs szüksége a pénzünkre. Ő azt kéri, amit a pénzt jelképez: a hálánkat, a prioritásainkat és a hitünket.

Nézd meg ezeket a verseket a Példabeszédek 3. részéből. Látsz olyan részt, ahol azt írná az ige, hogy "Tiszteld az Urat egész jövedelmed maradékából"? Láthatod, hogy az ige NEM ezt írja.

Az ige ezt mondja: "Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából...". Az Úrnak adunk először, mindenki előtt, rögtön a bevételünk legjavából.

És itt az ígéret:"Akkor bőségesen megtelnek csűreid és must árad sajtóidból". Sokan tudják már közületek,hogy Kay és én mindig is így éltünk, az első 10%-ot mindig az Úrnak adjuk. Ha adóságba keverednénk, akkor az emberek felé fogunk tartozni, nem pedig az Úr felé.

Az ige arra szólít fel téged és engem, hogy hálával adjuk meg az Úrnak a tizedet, de mindez egyben annak a bemutatása is, hogy mit tartunk fontosnak. Mindemellett azt is mutatja, hogy elhisszük az Ő igéreteit.

A Mal. 3,10-ben az Úr ezt mondja :" Hozzátok be a raktárba az egész tizedet...". Ez az imádat helyét jelöli. Ezután az Úr azt mondja : "...és így tegyetek próbára engem!" Lényegében ez azt jelenti, " Tégy próbára engem és én megáldalak téged az engedelmességedért." Isten azt mondja, hogy biztosítani számodra mindent, amire szükséged van. Nem azt mondja, hogy a vágyainkat fogja teljesíteni, hanem a szükségleteinket.



Csak akkor élünk teljes életet, amikor másoknak segítünk

"Mindannyiunknak személyesen kell számot adnia Istennek." (Róma 14:12, NLT fordítás)

Földi életed végén Isten előtt fogsz állni, Ő pedig értékelni fogja, milyen jól szolgáltál másokat életeddel. A Biblia azt mondja: "Mindannyiunknak személyesen kell számot adnia Istennek." (Róma 14:12, NLT fordítás).

Gondolkozz egy kicsit ennek a következményén. Egy nap Isten össze fogja hasonlítani azt, hogy mennyit időt és energiát fordítottunk magunkra azzal, hogy mennyit időt és energiát fektettünk mások szolgálatába.

Ennél a pontnál összes kifogásunk az énközpontúságra üres fecsegés lesz: "túl elfoglalt voltam" vagy "voltak saját céljaim" vagy "el voltam foglalva a munkával, szórakozással, készültem a nyugdíjra". Összes kifogásunkra Isten ezt fogja mondani: "Sajnálom, rossz a válaszod. Megteremtettelek, megmentettelek, elhívtalak, hogy szolgáló életet élj. Melyik részét nem értetted meg?"

A Biblia figyelmezteti a nem hívőket: "Ki fogja önteni haragját azokra, akik maguknak élnek", ez a keresztényekre nézve azt jelenti, hogy elveszítik örökkévaló jutalmukat (Róma 2:8, NLT fordítás).

Csak akkor élünk teljes életet, amikor másoknak segítünk. Jézus ezt mondta: "Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy takarékoskodj az életeddel, el fogod veszíteni. Csak azok fogják igazán megtudni, milyen az igazi élet, akik eltékozolják életüket énértem és az Jó Hírért." (Márk 8:35, LB fordítás, lásd még: Máté 10:39, 16:25, Lk. 9:24, 17:33).

Ez az alapigazság annyira fontos, hogy ötször megismétlődik a evangéliumokban. Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel, mert az életet szolgálatra szánta Isten. Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és önzetlenül szolgálj másokat.

Beszéljetek róla:

* Milyen kifogások tartanak vissza a szolgálattól?
* Mit gondolsz, mit jelent "eltékozolni az életet"?


Isten: első vagy utolsó a költségvetésedben?


"A tized célja, hogy megtanítson titeket arra, hogy mindig Istent tegyétek az első helyre az életetekben." (5. Mózes 14:23, TLB fordítás)

A tizedfizetés egy olyan lelki szokás, amely szerint visszaadjuk Istennek összes keresetünk első 10%-át.

Ha 100$-t keresek, visszaadok Istennek 10$-t; ha 1000$-t keresek, visszaadok Istennek 100$-t. Megtartom magamnak a 90%-ot, de odaadok 10%-ot neki.

Miért tesszük ezt? Azért, mert Isten ezt mondta, és ez épp elég indok. Ha nem teszel így, nem engedelmeskedsz Istennek. Aztán van még egy ok. Jézus mondja: "Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is.” (Máté 6:21)

Azért fizetek tizedet, mert közelebb visz engem Istenhez. A Biblia azt mondja, hogy ahová tesszük a pénzünket, ott van a szívünk is. Ha a pénzemet egy hajóba fektetem, az azt jelenti, hogy ahhoz vonzódom. Bárhová teszem a pénzem, az fontossá válik számomra. Ha Istent veszem előre, amikor a pénzemhez jutok, az azt jelenti: "Uram, te vagy az első az életemben."

Ha megmutatod nekem, mivel töltöd az idődet és mire költöd a pénzed, megmutatom neked, hogy melyek a fontos dolgok az életedben. Mutasd meg az időbeosztásodat, a csekkfüzetedet, és nem számít, hogy mit tartasz fontosnak, elmondom, hogy mi az igazán fontos számodra.

A mai igevers elmondja: "a tized célja, hogy megtanítson titeket arra, hogy mindig Istent tegyétek az első helyre az életetekben" (TLB fordítás). Ha azt mondom: "Istenem, azt akarom, hogy Te legyél az első az életemben", de Ő az utolsó a költségvetésemben, ez ellentmondás.

A kérdés az itt, hogy hová teszed Istent a fontossági sorrendedben. Pénzügyeid egyszerűen megmutatják, melyek a fontos dolgok. A te pénzügyeid mit mutatnak meg Isten elsőbbségével kapcsolatban az életedben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése