2017. november 5., vasárnap

Isten megsokszorozza, amit Neki adunk


"Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség a házamban, és így tegyetek próbára engem - mondja a Seregek URa. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok." (Mal.3:10)

Ha Istennek adod az idődet, Ő megsokszorozza. Ha a pénzedet vagy az energiádat áldozod neki, Ő azokat is megsokszorozza. Ahogy már írtam korábban, ez olyan, mint a vetés. A földművelők tudják, hogy a magot be kell áldozni, föld alá kell temetni; fel kell áldozni őket ahhoz, hogy bármi jó származzon belőlük.

Nem jó, ha a magot csak a zsákban tartod, abból nem fejlődik semmi jó, de, ha elülteted, akkor megsokszorozódik. Például, ha csak egy dinnyemagot elültetsz, egy rakat dinnye lesz belőle többszáz maggal. Ugyanígy Isten is megsokszorozza, bármit adsz Neki.

Mi a kulcsa ennek a magvetésnek? A hit.

De meg kell értenünk a különbséget a hit és az alkudozás közt. Alkudozás az, mikor azt mondod: "Istenem, csak segíts lezárni ezt az ügyet és neked adom egy részét". Isten nem így működik. Ő hitet vár. Azt akarja, hogy hittel áldozzunk, nem tudva, hogy visszaad-e bármit is; azután hagyjuk, hogy Ő hadd találja ki, hogy fizeti vissza.

Az egyik legnagyobb lecke, amit Kay-el, feleségemmel megtanultunk, hogy nem tudsz olyan sokat adni Istennek, aminél ne tudna többet visszaadni neked. Akármennyit adsz neki, Ő megsokszorozza. Házasságunk alatt eddig három különböző alkalommal is azt mondta nekünk az Úr, hogy adjuk oda minden félretett pénzünket. Mindháromszor engedelmeskedtünk és Isten mindhárom alkalommal sokkal többet adott nekünk vissza.

Sose felejtem el az egyik imaházépítő időszakunkat. Kay és én imádkoztunk, hogy mennyit adjunk és Isten azt mondta adjunk annyit, ami kb. egy évi fizetésnek felelt meg. Fogalmam sem volt, hogy fogunk egy egész évet fizetés nélkül leélni, de engedelmeskedtünk.

Körülbelül egy hónappal később megláttuk Isten tervét, mikor egy kiadó felkeresett, hogy írjak egy könyvet és 100.000$ előleget ajánlottak érte. Ez a könyv lett a "The Purpose Driven Church" (magyarul: Céltudatos Gyülekezet).

Jézus ígértet tesz nekünk a Lukács 18:29-30-ban: "Bizony, mondom néktek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, hogy ne kapná vissza sokszorosát már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet".

"legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban." (1 Kor. 15:58)





Találjuk meg magunkat a szolgálatban


"Mindannyian a saját jelentőségünket és szerepünket az Ő testének részeként találjuk meg." (Róma 12:5 MSG fordítás)

awaken-the-good-samaritan-in-you.jpg

Valamire odaszánod az életed. Mi lesz az - karrier, sport, hobbi, hírnév, gazdagság? Egyiknek sincs maradandó jelentősége. A szolgálatnak van igazi nagy jelentősége. A szolgálaton át vezet az út ahhoz, hogy felfedezzük életünk értelmét. A Biblia ezt mondja: "Mindannyian a saját jelentőségünket és szerepünket az Ő testének részeként találjuk meg." (Róma 12:5 MSG fordítás)

Ahogy együtt szolgálunk Isten családjában, az életünk az örökkévalóság szempontjából fontossá válik. Isten arra akar használni téged, hogy változást hozzon a világba. Rajtad keresztül akar munkálkodni. Nem az számít, hogy milyen hosszú életet élsz, hanem az, hogy odaszánod-e azt. Nem az a lényeg, mennyit éltél, hanem, hogy hogyan.

Milyen kifogásod van rá, ha nem vagy tagja egy szolgálatnak sem?

* Ábrahám öreg volt.
* Jákob bizonytalan volt.
* Lea csúnya volt.
* Józsefet bántották és igazságtalanul bántak vele.
* Mózes dadogott.
* Gedeon szegény volt.
* Sámson túlságosan függött egy másik személytől.
* Ráháb erkölcstelen volt.
* Dávidnak viszonya volt valakivel, és családi problémái voltak.
* Illés meg akart halni.
* Jeremiás depressziós volt.
* Jónás vonakodott.
* Naomi özvegy volt.
* Keresztelő János különc volt (hogy enyhén fogalmazzunk).
* Péter lobbanékony és ingerlékeny volt.
* Márta sokat aggodalmaskodott.
* A samaritánus asszonynak volt néhány rossz házassága.
* Zákeus népszerűtlen volt.
* Tamásnak kételyei voltak.
* Pálnak rossz volt az egészsége.
* Timóteus félénk volt.

Nos, ez elég sok olyan tényező, ami miatt valaki alkalmatlan lenne a szolgálatra, de Isten mindegyiküket használta az Ő szolgálatában. Használni akar téged is, ha abbahagyod a kifogások keresését.

Beszéljünk róla:

* A te szolgálatod mennyire fontos a gyülekezetben?
* Ha csak egy heted lenne vissza az életedből, hogy szeretnéd eltölteni azt az időt? Milyen szolgálatba szeretnéd fektetni az időd?


Tegyél félre, fektess be a jövőbe


Van egy kérdés, amit, ha felteszel magadnak, segíthet, hogy ne költsd el a pénzed: "Tényleg szükségem van erre?"

"Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt." Péld. 21:20

Ha Isten áldását akarod a pénzügyeidre, akkor meg kell tanulnod félretenni és a jövőbe fektetni. A Biblia sokat beszél a pénzügyi befektetésekről.

Valójában a Péld. 21:20 Isten IQ-tesztje! Lássuk, milyen okos vagy: a bölcs emberek félretesznek, a bolondok pedig elköltik, amit kapnak.

Meglep az a tény, hogy Japánban az emberek átlagosan 25%-át félreteszik a jövedelmüknek? Az európaiak átlagosan 18%-át. Míg az amerikaiak tavaly 1%-kal többet költöttek mint amennyit keresnek. Sok ember a nyugdíjas éveiben iszonyú szegény lesz, mert nem kezdett el gyűjteni elég korán; nem fektetett a jövőbe, ami az egyik legfontosabb lett volna.

De van egy kérdés, amit, ha felteszel magadnak, segíthet, hogy ne költsd el a pénzed. Igazán egyszerű. Kérdezd meg magadtól, mikor valamit készülnél megvenni: "Tényleg szükségem van erre?". Aztán pedig légy őszinte magadhoz!

Például: Tényleg szükségem van egy új kocsira? - Hát, tudom, hogy jó lenne... De tényleg szükségem van egy új autóra? Tényleg szükségem van erre az felújításra? -Tudom, hogy jó lenne, de tényleg szükségem van rá?

A legfőbb pénzügyi igazság ez: ha elköltöd a pénzed, többé már nem a tied. Míg, ha félreteszed, a pénzed dolgozik neked. Legtöbbünkkel az a probléma, hogy mi dolgozunk a pénzünkért, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a pénzünk dolgozzon nekünk. Ha Isten akarata szerint kezeled a pénzügyeidet, akkor kijöhetsz az adósságaidból és áldott lehetsz.

A Biblia azt tanítja, könnyen jött pénz, könnyen megy, de az apránként szerzett jövedelem, nő. "Könnyen szerzett vagyon elfogy, de aki keze munkájával gyűjt, az gyarapodik." Péld. 13:11

Sok ember azt gondolja: "Nem tudnék sokat félretenni, úgyhogy inkább nem is teszek félre semmit". De ez nem a félretett pénz mennyiségéről szól, hanem a következetességről. Szép lassan növekedni fog, amit félre teszel.

Tehát fizess először Istennek, aztán magadnak. Ha pedig félreteszed a pénzed, akkor hagyod, hogy az dolgozzon neked.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése