2017. december 7., csütörtök

AMIKOR SENKI SEM FIGYEL


„Körülnézett, és amikor látta, hogy senki nincs ott…” (2Mózes 2:12)
Amikor Mózes megölte az egyiptomit, és eltemette a homokba, körülnézett, hogy meggyőződjön arról, senki sem látja. Tettél már valaha valami helytelent, amikor senki sem figyelt? Mind tettünk. Egy lelkész elmondta, hogy olyan embereknek ad tanácsot, akiket az üzleti utak tesznek sebezhetővé. „Egy vállalatvezető hölgy elmondta, hogy az otthonától távol túlságosan is kacérkodó, pedig szereti a férjét, és hűséges akar maradni. Egy nagyhatalmú üzletember szexuális tartalmú fantáziaképekkel küzd a hotelszobában, pedig otthon nem érik ilyen kísértések. Az internet megszámlálhatatlan erkölcsi csapdát rejt… az online csevegőszobában egy feleség érzelmi kapcsolatba keveredik egy másik férfivel… egy férj az interneten elérhető pornográfiával küzd… A tudat, hogy senki sem figyeli őket, lehetővé teszi, hogy olyan módon vétkezzenek, amilyen bűnt soha nem követnének el egy átlagos, szemmel tartott életben.” Íme, amit fel kell ismerned: 1) Isten akkor is lát, amikor senki más nem. Ha él benned a vágy, hogy Isten tetszésére légy, és nem akarsz neki szomorúságot okozni, az teljesen megváltoztatja, hogyan viselkedsz, mit teszel. 2) „Bölcs tanácsot ad az igaz…” (Zsoltárok 37:30 NLT). Ha tudod, hogy bizonyos területen sebezhető vagy, beszéld meg ezt valakivel, aki imádkozni fog érted, és számon kéri tetteidet. (Manapság már vannak olyan számítógépes programok is, amelyek figyelik az interneten látogatott oldalaidat, és beszámolót küldenek erről egy meghatározott személynek. 3) Kerüld azokat a helyzeteket, amelyek túl nagy magánszférát engednek meg! Egy asszony megszüntette a bankszámláját, és a férjével közös számlát nyitott, mert nem tudta uralni a költekezéseit. Isten másokkal való kapcsolatra teremtett, minél nyitottabb és őszintébb vagy, annál kevésbé valószínű. hogy eltévelyedsz


Az emberektől való félelem legyőzése


„Ne félj tőlük…” (Jeremiás 1:8)

Kerülsz bizonyos tevékenységeket vagy társas összejöveteleket, mert bizonytalannak érzed magad? Ha így van, lehet, hogy szociofóbiában szenvedsz, vagyis attól félsz, hogy alkalmatlan vagy, hogy zavarba jössz, feszélyezve érzed magad, vagy mások negatívan értékelnek. Vannak, akik ilyen helyzetben akár pánikrohamot is kapnak, ami ahhoz vezet, hogy megbénulnak, lefagynak az adott helyzetben. De ha kerüljük ezeket a helyzeteket ahelyett, hogy szembenéznénk velük, ezzel engedjük, hogy a félelmünk irányítson minket. Hogy mennyire tud megnőni a félelmünk, attól függ, hogy mit gondolunk magunkban akkor, amikor támad. És az, hogy mit gondolunk magunkban, azt nagymértékben az határozza meg, amit a pszichológusok „személyiségrész típus” névvel illetnek. Íme néhány gyakori személyiségrész típus és kezelésük módja: „Az Aggódó”. Az aggódó előre látja a legrosszabbat, grandiózus színekkel festi meg egy lehetséges tragédia képét, és túlzott éberséggel mindig észreveszi a baj legkisebb jeleit is. Kedvenc mondata az önmagával folytatott beszélgetésben: „De mi lesz, ha…?” Tanuld meg az aggódó szavakat ezzel helyettesíteni: „Na és mi van akkor, ha…?! Isten kegyelme által meg tudom tanulni, hogyan kezeljem. Lehet, hogy aggódom, mégis megteszem. Nem szeretem, de kibírom, amíg elmúlik. Hozzá tudok szokni gyakorlással és Isten segítségével.” Amikor Jeremiáson eluralkodtak félelmei, és el akart futni a nyilvános megbízatás elől, Isten ezt mondta neki: „…menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok! Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek!...” (Jeremiás 1:7-8). Ahelyett, hogy elfutnál előle, válaszd azt, hogy hittel szembenézel vele – és figyeld, hogyan segít át rajta Isten!




Egy másik személyiségrész típus, amely elősegíti az emberektől való félelmet, „A Kritikus”. Ez az a részed, amely állandóan bírálja a saját viselkedésed, másokhoz viszonyítva kedvezőtlen fényben tüntet fel, rámutat összes hiányosságodra, és emlékeztet rá, hogy egy csődtömeg vagy. Kedvenc kifejezései: „Te teljesen hülye vagy – hát már sohasem leszel képes rendbe hozni? Nézd meg milyen ügyes X.Y.! Hogy lehet, hogy te nem tudsz ilyen lenni?” Míg „Az Aggódó” szorongástól szenved, „A Kritikust” alacsony önértékelés kínozza. Mi a megoldás? Tanuld meg lecserélni az önmagadat kritizáló mondatokat: „Ő az, akinek Isten teremtette – én pedig az vagyok, akinek engem teremtett, és elfogadom magamat, mint különlegesen egyedi teremtményt. Vétek hibákat, de nem egy tévedés vagyok. Isten kegyelméből azon dolgozom, hogy az a kedves és hasznos ember legyek, akinek Isten alkotott.” „Az Áldozat” egy másik olyan személyiségrész típus, mely félelmeid mögött meghúzódik. Ez az a részünk, amely tehetetlennek vagy reménytelennek érzi magát, azt hiszi, hogy veleszületetten alkalmatlan és méltatlan, legyőzhetetlen akadályokat lát maga előtt, és mindig panaszkodik amiatt, ami éppen éri. Kedvenc kifejezései ilyenek, mint: „Képtelen vagyok rá… Teljesen fölösleges. Sohasem leszek rá képes. Egyáltalán minek is vesződöm vele?” Cseréld le az ilyen gondolatokat! Mondd: „Nem kell most azonnal tökéletessé lennem. Új teremtés vagyok Krisztusban, és minden nappal egy kicsit növekszem. Úgy döntöttem, hogy a poharat inkább úgy szemlélem, mint ami félig tele van, és nem úgy, hogy félig üres. Mivel Isten azt mondta, hogy képes vagyok rá, ezért úgy döntök, elhiszem, hogy meg tudom tenni, és meg is fogom tenni Isten időzítése szerint és az Ő módszereivel.” Nézz szembe a félelmeiddel! Tedd meg, amit korábban féltél megtenni! Isten megígérte: „…én veled leszek…” (Jeremiás 1:19). Jeremiásnak csak erre volt szüksége, és neked is csak ez kell.


TEDD FÉLRE A RÉGI MÉRCÉT!


„…s már folyó volt…” (Ezékiel 47:5 SZIT)

Pál azt írja: „Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint” (Efezus 3:20). Azt mondod: „Az én hiányos képzettségemmel, csekély jövedelmemmel, gyenge egészségemmel és múltbéli hibáimmal nem tudom, hogy lenne, hogy lenne ez lehetséges”. Ha Istenről van szó, tedd félre a régi mércét! Ezékielnek volt egy látomása. Látta, hogy forrás fakad a templomból: „A férfi, akinek kezében mérőzsinór volt, kelet felé ment és ezer könyököt mért, majd átvezetett a vízfolyáson, s a víz bokáig ért. Újra ezret mért és átvezetett a vízfolyáson, s a víz térdig ért. Megint ezret mért és átvezetett rajta, s a víz derékig ért. Ismét ezret mért, s már folyó volt, amint nem tudtam átmenni, mert a víz mély folyóvá dagadt, amelyen úszni kellett volna. Akkor ezt mondta nekem: … Amerre elér a folyó, minden élőlény, amely mozog, élni fog… mert ahová ez a víz behatol, egészségessé lesz, és élni fog minden, ahová a folyó elér… A folyó mentén, mindkét parton mindenfajta gyümölcsfa nő, amelyeknek lombja nem hull le, s gyümölcse nem fogy el: minden hónapban friss gyümölcsöt hoznak, mert vizük a szentélyből fakad…” (Ezékiel 47:3-12 NKJV). Figyeld meg, ez a folyó Istentől ered. Ő az, aki meghatározza a jövődet, és Ő dönt bővölkedésről. Nem számít, ki vet, ki arat, a növekedést Isten adja (ld. 1Korinthus 3:7). Ki határozza meg, mekkora áldásokat kapj? Isten! Tehát tedd félre a régi mércét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése