2017. január 14., szombat

CSAK MÉG EGY LÉPÉST!

„Kiütnek, de újra talpra állunk.” (2Korinthus 4:9 TLB)


A kudarc olyan érzés, mint amikor gyomorszájon vágnak. Ha pedig újra és újra megtörténik, erős a kísértés arra, hogy feladd. De nem teheted meg! Újra fel kell állnod! Nem a kudarc tesz vesztessé, hanem az, ha feladod. H. E. Jensen mondta: „A győztest lehet hogy már többször is kiszámolták, de ő nem hallotta a bírót.” A kudarcmentes élet talán biztonságosnak tűnik, de unalmat, közönyt és alacsony önértékelést nevel. Észrevetted már, hogy az ördög sohasem arra emlékeztet, hogy mit tanultál? Nem, azt szeretné, ha újra meg újra a fájdalmas részleteket elevenítenéd fel. Tanuld meg a leckét, a részleteket pedig felejtsd el! A győzelemhez az kell, hogy arra építkezz, amit megtanultál, és aztán lépj tovább. Brooke Foss Westcott teológus mondta: „Nem a nagy események tesznek egyeseket hősökké vagy gyávákká, a nagy események csupán megmutatják, hogy kik azok… Akár ébren vagyunk, akár alszunk, szép csendben erősödünk vagy gyengülünk, és végül egy válság megmutatja, hogy mivé váltunk.” A következő cikk a Wall Street Journalban jelent meg: „Már sokszor kudarcot vallottál, pedig lehet, hogy nem is emlékszel rá. Elestél, amikor járni tanultál. Majdnem megfulladtál, amikor először próbáltál úszni. Sikerült eltalálnod a labdát, amikor először ütőt vettél a kezedbe? A legjobb ütőjátékosok, akik a legtöbb meccset nyerték, sok ütést el is rontottak. R. H. Macy hétszer vallott kudarcot, mielőtt a Macy’s áruházlánc befutottá vált. John Creasey angol regényírót 753-szor utasították el a kiadók, mielőtt kiadta 564 könyvét.” H. Jackson Brown a győzelem két szabályát adja: Első szabály: Tégy meg még egy lépést! Második szabály: Amikor már nem tudsz tovább menni egy lépést sem, térj vissza az első szabályra!




Elég jó!

„…felépítlek téged, és felépülsz…” (Jeremiás 31:4 Károli)

Ne engedd senkinek, csakis Istennek, hogy megmondja, mennyit érsz. Ez túl nagy hatalmat adna bárki kezébe. Ha az emberek felcímkézhetnek, akkor be is korlátozhatnak. Amíg nem tudod, hogy Isten mit gondol rólad, addig nem fogod tudni sem az egyéni értékedet, sem az életed célját. Aggódni fogsz amiatt, hogy nézel ki, mit gondolnak rólad mások, és hogy sikeres leszel-e az életedben. De ha hiszel Isten ígéretében: „…örökkévaló szeretettel szerettelek téged… felépítlek téged, és felépülsz…” (Jeremiás 31:3-4 Károli), akkor szabadon összpontosíthatsz arra, hogyan fejlődhetsz és érheted el Istentől kapott lehetőségeidet. Amit az élet lerombolt, Isten újjá tudja építeni.

Ha alacsony önértékeléstől szenvedsz, íme egy imádság, ami segít: „Atyám, néha úgy érzem, hogy semmire se vagyok jó, hogy semmit sem tudok jól csinálni, hogy bármit is teszek, az soha nem elég jó. De tudom, hogy amikor arra nézel, hogy ki vagyok, és ki lehetek, akkor Jézust látod. És Ő elég jó! Elég jó az, hogy drága vérét ontotta azért, hogy elfedezze az én értéktelenségemet. Elég jó az, hogy kifizette az árat minden bűnömért, amit valaha is elkövetek. Elég jó az, hogy minden nap tökéletesít engem. Elég jó az, hogy igaznak lát engem Krisztusban. Elég jó az, hogy közbenjár értem Isten trónjánál éppen most is. Elég jó az, hogy meggyógyítja az életem összetört részeit, és újra egészségessé tesz. Elég jó az, hogy irántam való szeretete örökkévaló és garantált. Köszönöm, Atyám, hogy minden, amit Jézus tesz, elég jó, és hogy Benne én is elég jó lehetek!”




Konfliktusmegoldás biblikus módon


„…az igazságot követve szeretetben… növekedjünk…” (Efézus 4:15 Károli, Veritas)

Két módja van az igazság elmondásának. A „megmondom a magamét” – stílus, amely csak mélyíti a szakadékot, vagy a biblikus mód: „az igazságot követve szeretetben”, amely feloldja a konfliktust, és megerősíti a kapcsolatot. Tegyük fel, hogy egy házaspár azért veszekszik, mert a férj rendszeresen elkésik. Hogyan mondhatja el a feleség az igazságot szeretetben úgy, hogy mondanivalóját a férj meghallja? Íme egy öt lépésből álló módszer, amely hatékony a házasság, a barátság vagy a munkahely vonatkozásában.

A feleség mondhatja ezt: 1) „Csalódottságot érzek…” Nem hibáztat, nem támad, csak őszintén kinyilvánítja a saját érzéseit. 2) „…ha elkésel” Nem ítélkezik, nem szidja vagy minősíti a másikat, csak konkrétan megnevezi a tettét. 3) „Ez mintha azt mondaná nekem, hogy az én időm neked nem igazán fontos.” Nem tart erkölcsi prédikációt, csak őszintén megosztja érzéseit. 4) „Kérlek, próbálj meg időben érkezni, vagy hívj fel, és mondd meg, hogy mikor érsz ide!” Ahelyett, hogy a régi dolgokra összpontosítana, amin a férj már úgysem tud változtatni, azt mondja el neki, hogy mit szeretne, ha másként tenne legközelebb. 5) „Hajlandó lennél ezt megtenni értem?” Nem követel, és nem tartja magától értetődőnek, csak megfontolást és együttműködést kér. Ha a férj beleegyezik, akkor megszületik a „megállapodás”. A feleség szívből megköszöni és jutalmazza a férj minden olyan erőfeszítését, ami arra irányul, hogy állja a szavát. Ezzel a feleség eredményesen átformálta a viszonyukat azáltal, hogy a férjét ellenség helyett szövetségessé tette, és újradefiniálta a célt közös célként, s nem valami olyasmiként, amit „ő tesz érte”. A Biblia azt mondja, hogy csak akkor tudunk „együtt járni”, ha „megegyeztünk” (Ámósz 3:3).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése