2017. január 14., szombat

A bölcs ember előre tekint és terveket készít


„A bölcs ember előre tekint. A bolond pedig megpróbálja hitegetni magát és nem látja meg az igazságot." (Péld, 14:8 TLB szó szerinti ford.)


Sokan az életben jól indulnak anyagilag, de az életük szegénységben végződik, mert nem terveztek a nehéz időszakokra. De a Biblia azt mondja, hogy a bölcs ember előre tekint.

Mi is sokszor nézünk szembe nehézségekkel, miközben a jövőnket tervezzük, ami lehet kulturális zavar, a kétség hangjai, kísértések és csüggesztő halogatások. Csak nézd meg Noét. Neki is voltak nehézségei, miután az Úr azt parancsolta neki, hogy építsen bárkát, de ő túljutott rajtuk – épp úgy, ahogy te is túl tudsz jutni ezeken.

Nos, ez nem azt jelenti, hogy az Úr ezek után azzal fog megbízni, hogy építs te is egy bárkát, de én azért imádkozom, hogy legalább ilyen nagy célt adjon neked az Úr az elkövetkezendő 10 évre.

A Biblia azt írja, hogy bölcsek vagyunk ahhoz, hogy előre nézzünk és előre tervezzünk. Ha így cselekszünk, nem csak arra leszünk felkészülve, hogy meglássuk a nehézségeket, amikor azok megjelennek az életünkben, hanem arra is fel leszünk készülve, hogy kivédjük őket. Ahogy a Biblia is mondja, csak a bolond nem tekint előre.

Kérd az Urat, hogy segítsen új terveket készíteni az életed elkövetkezendő évtizedére. Így meg fogod tudni tanulni, hogyan kezeld azokat a nehézségeket, amelyek visszatarthatnak téged attól, hogy oda menj, ahol az Úr akar látni téged.

Beszéljünk róla

* Hogyan tükrözik a terveid Isten nagyságát az életedben? Mersz nagyot álmodni, mert egy nagy Istent szolgálsz?

* Mik azok a hasznos dolgok, amiket az elmúlt tíz évben is alkalmaztál és az elkövetkezendő évtizedre is alkalmazni fogsz a tervezéssel kapcsolatban?

A megvallás gyógyító ereje

,,Ameddig eltitkoltam bűneimet, még csontjaim is kiszáradtak, naphosszat segítségért kiáltoztam." (Zsolt 32,3)


Nem csak a sok étel nyelése fogja megrontani az egészséged ebben a 2014-es évben. Ha a bűneidet nyeled le az még nagyobb katasztrófát fog okozni.

Az egyik legegészségesebb döntés, amit megtehetsz 2014-ben az, hogy elfogadod Isten megbocsátását. Sokan úgy kezdik el az új évet hogy egy bűzös szemetes zsákot cipelnek. Ezeknek a zsákoknak a cipelése nem csak abban akadályoz, hogy Jézust szolgáld, hanem az egészségedet is tönkre teszik.

A Biblia ezt tanítja a Zsoltárok 32,3-5: ,,Ameddig eltitkoltam bűneimet, még csontjaim is kiszáradtak, naphosszat segítségért kiáltoztam. De bevallottam neked bűnömet, nem takargattam tovább vétkeimet. Azt mondtam: "Bevallom az Örökkévalónak vétkemet!” Te pedig megbocsátottál nekem, Örökkévaló."

A Princeton és a Waterloo-i Egyetem tudósai 2013 októberi tanulmányában tudományosan igazolták azt, amit Dávid évszázadokkal ezelőtt mondott: a bűntudat valóságosan lehúz fizikailag is.

Isten adott nekünk egy üzembiztos módszert a megkönnyebbülésre ezekből a lelki és testromboló bűnösség érzéstől: a bűnbánat. Hogyan teheted ezt meg?

1. Csinálj egy erkölcsi leltárt. A Zsoltárok 138,23-24 azt mondja: "Vizsgálj meg engem, ó Istenem, ismerd meg a szívem és vizsgáld meg gondolataimat. Mutasd meg mi az ami bennem szomorúvá tesz Téged, és vezess engem az örökkévalóság ösvényén” (LB fordítás). Más szóval ragadj meg egy tollat és egy papírt és kérd meg Istent, hogy emlékeztessen a bűneidre. Nem kell elkapkodnod, ne siesd el, légy konkrét!
2. Fogadd el, hogy hibás vagy. A legnagyobb akadály a gyógyulásban te vagy. Ne próbáld ésszerűsíteni és ne kicsinyítsd le. Meglehet, hogy nem 100%-os hibás vagy, de fogadd el azt a 10% hibát, ami a te részed.
3. Kérd a megbocsátást. Hidd el, hogy Isten meg fog bocsátani neked. Kérd tőle, hogy bocsásson meg az ígérete alapján amit az 1János 1,9-ben mondott. Ne könyörögj, ne alkudozz, egyszerűen csak hidd el, hogy Isten képes, és hajlandó megbocsátani neked.

Ne tedd ki magad a szellemi szívbetegségek kockázatainak se. Isten használni akar téged 2014-ben is. Tisztulj meg a bűneidtől. Kezd újra.

Aztán lásd meg, hogy Isten mit tud cselekedni általad ebben az évben!

Beszéljünk róla:

* Készíts egy listát azokról a bűnökről, amiket sosem vallottál meg Istennek. Fogadd el a feddést, amiért elestél, és kérd az Úr bocsánatát minden egyes bűnödre a listádról!
* Mi tart vissza, hogy bevalld Istennek a bűneidet?
* Vannak olyan bűnök amelyeket nehezebben tudsz megvallani, mint a többit? Miért?





Az Isten szerint való célok az örökkévalóságot tartják szem előtt


"Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél," 1 Kor. 9:26



"A céljaim segítenek megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?"



Isten céljai az életeddel nem csak a földi életedre szólnak; az örökkévalóságra szólnak. Ha azt hiszed, hogy az élet csak ennyi, akkor célokat is csak erre az időre fogsz állítani magadnak, míg a földön vagy.

Más részről, ha megérted, hogy egy nap Isten elé fogsz állni és Ő azt fogja mondani, "Mit tettél, amíg a földön voltál? Megtanultad azokat a dolgokat, amiért oda helyeztelek, hogy megtanuld? Bíztál a fiamban?", akkor az formálni fogja a gondolataidat a céljaiddal kapcsolatban.

Segítenek a céljaim megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?

Azt kérdezem tőled például, hogy, hogyan imádkozol? Mikor imádkozol, úgy imádkozol, hogy arra kéred Istent, segítsen megvalósítani a saját céljaidat, vagy úgy, hogy felajánlod magad Isten céljaira? Ha azt mondod, "Istenem, csak azt szeretném tenni, amiért idehelyeztél a földre, hogy tegyem", akkor garantálom, hogy Isten megáld mindent, amihez csak hozzáérsz, mert Isten keresi az olyan embereket, akiket tud használni, hogy beteljesítsék a céljait.

A Róma 6:13-ban olvassuk: "Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek...tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek."

Az Isten szerint való célok, az örökkévalóságot tartják szem előtt. Pál egy példát ad erre, mikor azt mondja, "Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél"(1 Kor. 9:26) Pál egy céltudatos futó volt! Nem engedte, hogy eltérítsék.

A Biblia gyakran hasonlítja az életet egy versenyhez, szóval szeretném, ha ezen elgondolkoznál - egy versenyben nem neked kell kijelölnöd a célt. A célvonal már előre meg van határozva, és te mindig egy lépéssel kerülsz közelebb hozzá.

Ugyanez igaz a célokra. Egyszerre csak egy lépésen dolgozol, és céllal dolgozol minden egyes lépésen.




Tudja Isten, hogy min mész keresztül?


Mert ez a mi dicsekvésünk, amelyről lelkiismeretünk bizonyságot tesz, hogy az Isten szentségével és tisztaságával, nem emberi bölcsességgel, hanem Isten kegyelmével jártunk a világban, kiváltképpen pedig közöttetek. 2 Kor 1:12


Hogy átvészeld azt, amin jelenleg keresztül mész, fókuszálj arra, hogy ki Isten – az Ő nem változó természetére. Függetlenül attól, hogy éppen milyen körülmények vesznek körül, vagy épp hogy érzed magad, kapaszkodj Isten változatlan személyébe.

A te körülményeid nem tudják megváltoztatni Isten tulajdonságát. Isten kegyelme még mindig erejének teljében van; még mindig elérhető számodra, akkor is, ha nem úgy érzed.

Emlékeztesd magad arra, hogy mi az, ami örökké igaz Istennel kapcsolatban: Isten jó, szeret téged, veled van, tudja, hogy min mész keresztül, törődik veled, és jó terve van az életeddel.

Raymond Edman egyszer azt mondta:“Soha ne kérdőjelezd meg a sötétben azt, amit Isten a világosságban mondott neked.”

Beszéljünk róla!

* Mi az, amit Isten a világosságban mondott neked és most a sötétben kételkedsz felőle?
* Miért kételkedsz Istenben most?
* Beszélj erről az igazságról: A körülményeid nem tudják megváltoztatni Isten jellemét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése