2017. január 25., szerda

Emlékezz, ki is valójában Isten!


"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved...” (Máté 6:7-9)


Tegnap a napi csendesség fontosságáról beszéltem, és arról a négy dologról, ami az alapját képezi. A hét további részében egy mintát szeretnék megmutatni arról, hogy hogyan alakítsuk a csendességünket a Mi Atyánk alapján.

A Máté 6-ban Jézus így szól: „Ti tehát így imádkozzatok…” (7. vers). A Mi Atyánk egy minta. Hat fontos alapelvet mutat be az eredményes ima és napi csendesség érdekében. A héten minden nap megnézünk egyet.

„Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved…” (Mt. 6:7) A legelső tennivalód az Istennel töltött csendességed alatt az, hogy egy „kapcsolatfelvevő” imát mondj.

A csendességed azzal kezdődjön, hogy Istenre irányítod a figyelmedet. Gondolkozz el arról, hogy Isten mennyire szeret.Ne a gondjaidról, a céljaidról vagy a bűneidről „elmélkedj”! Gondolj arra, ki is valójában Isten, és hogy milyen szerető Atya ő.

Ő egy együttérző, figyelmes, hű Atya, aki mindent meg tud oldani. Az irántad érzett szeretete nem a tetteidtől függ. Szeret, függetlenül attól, ahogy viselkedsz, és ezt a szeretetet sosem veszítheted el. Kezdd azzal, hogy emlékezteted magadat ezekre, és egy ideig csak Rá figyelj.

Hogy jól kezdődjön a napod, két dologra van szükséged: az élet teljességére és Isten szeretetére. Honnan szerzed meg ezeket? Isten szeretetének megtapasztalása által. Kezdd hát a csendességedet azzal, hogy emlékezteted magadat, ki is Isten, és hogy mennyire szeret téged! Válaszolj erre azzal, hogy dicsőíted Őt! Köszönd meg, hogy szeret és adj hálát a megbocsátásáért! Élj az alkalommal, hogy dicsőíthesd Istent!


Isten akarja hogy rágódjunk az Igéjén


"Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz." (Józsué 1,8)

Emlékszem mindig amikor nagyszerű prédikációkat hallottam vagy egy mélyreható Biblia tanítást akkor azon gondolkoztam, hogy vajon hogyan tudta a tanító megtalálni mindezeket a nagyszerű igaz kincseit Isten igéjének! Ezért írtam meg az első könyvem 35 évvel ezelőtt: segíteni embereknek mint én. Rick Warren Biblia Tanulmányozó Metódusok könyve 12 féle tanulmányozási módszert mutat be, mint például fejezet összefoglaló módszer, a téma szerinti elemzés és a versről-verse elemzés módszere.

Az egyik kedvencem az áhitatos Biblia tanulmányozási módszer. Ha egy szóval szeretnéd jellemezni ezt a módszert, akkor valószínűleg a "meditálás" lenne az. Sokaknak ez szó egy rossz jelentéssel él. A Keleti vagy a "New Age" vallásra asszociálnak belőle. Néhány keresztény, ha a meditációra gondol, akkor embereket látnak török ülésben akik a fejüket magukba hajtva elmélkednek.

Ez talán a Keleti vagy a Budhista meditáció, de ez nem a keresztény meditáció. A Biblia 29 alkalommal használja a meditáció szót hogy leírja egy keresztény áhitatos életét. Isten azt szeretné hogy meditáljunk.

Megigéri hogy ha meditálunk az Igéjén, akkor megáld minket. A Józsué 1,8 ezt mondja: "Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz."

Tehát Isten szerint ha sikerrel akarsz járni, akkor meditálnunk kell az ő igéjén!

Hogyan tegyük ezt? Ragadj magadhoz egy szótárt és nézd meg a "meditálás" szinonímáit és nagy valószínűséggel meg fogod találni a szót "kérődzés". Valószínűleg nem ismered ezt a kifejezést hacsak éppenséggel nem farmer vagy. A kérődzés amit a tehén csinál amikor megrágja az ételét. Újra és újra megforgatja a szájában a táplálékot.

Ez hasonló ahhoz ahogy te is meditálsz az Igén. A tehén megeszi a füvet, összerágja, majd elég gyorsan el is jutattja a gyomrába. Ott egy kicsit megpihen, hogy felszívja a savakat és a vegyi anyagokat. Majd egy idő után a tehén visszabüfögi azt egy teljesen megújúlt ízzel, tovább rágja a füvet egy kis új fűvel, majd ezt az eljárást ismétli újra. A tehenek többszöri alkalommal megismétlik ezt. Minden csepp tápanyagot kinyernek a fűből.

Bibliai meditálás hasonló ehhez; ez a gondolati emésztés. Isten azt szeretné hogy minden cseppjét kiélvezzük az Ő Igéjének lelki táplálékából! Azt szeretné ha jól megrágnánk, megemésztenénk, aztán rágódnánk rajta még egy kicsit tovább.

Beszéljünk róla:

* Van helyed, időd, módszered arra hogy hogyan töltesz időt Istennel? Hogyan tudja a meditáció fokozni az Istennel töltött idődet?
* Mit jelent számodra "sikerrel járni" vagy "boldogulni"? Mit gondolsz Isten mit ért siker alatt?

Isten hív, hogy szolgálj másokat!


„Maga Isten az, aki azzá teremtett minket, amik vagyunk. Jézus Krisztusból új életet adott, és régtől fogva azt tervezte, hogy ezt az életet mások segítésével töltsük.” (Efézus 2:10, LB fordítás)


Isten egy olyan szolgálatra hív, ami messze túlmutat mindazon, amit valaha is elképzeltél. Azért helyezett a Földre, hogy adj hozzá valamit.

Nem csupán azért lettél teremtve, hogy fogyaszd az erőforrásokat – hogy egyél, lélegezz, és kitöltsd a teret. Isten arra tervezett, hogy változást hozz az életeddel. Arra lettél teremtve, hogy hozzáadj az élethez a Földön, ne csak elvegyél. Isten azt akarja, hogy adj vissza valamit.

A Biblia azt mondja: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10) Ezek a jó cselekedetek a te szolgálataid a világ felé. Amikor másokat szolgálsz bármilyen módon, akkor éppen Istent szolgálod, és betöltöd életed egyik célját (Kolossé 3: 23-24, Máté 25:34-45, Efézus 6:7).

Amit Isten Jeremiásnak mondott, az számodra is igaz: „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a megszülettél, kiválasztottalak egy különleges feladatra.” (Jeremiás 1:5a – NCV fordítás)

A legtöbb ember, mikor erre a „különleges feladatra” gondol, akkor egyházi hivatásra, lelkipásztorra, papra gondol, azonban Isten azt mondja, hogy az Ő családjának minden tagja pap. A Bibliában a „szolga” és a „pap” szavak szinonimák, ugyanúgy, mint a szolgálat és a papság. Ha keresztény vagy, akkor pap vagy és amikor szolgálsz, papi feladatot látsz el.

Rácsodálkoztál-e már, gondolkoztál-e már azon, hogy Isten miért nem visz minket azonnal a mennybe, abban a pillanatban, mikor elfogadjuk a kegyelmét? Miért hagy minket itt, ebben az elbukott világban? Azért, hogy betöltsük az Ő célját! Isten azzal a szándékkal mentett meg téged, hogy az Ő céljaihoz használjon. Istennek van számodra egy papi szolgálata a Gyülekezetben, és egy missziós megbízása a világban.

Beszéljetek róla:

* Van-e valami, ami visszatart attól, hogy elfogadd Isten hívását az Ő szolgálatára?
* Mi az a szolgálati feladat, amiről hiszed, hogy Isten adta a számodra, amiről tudod, hogy Isten erejével és hatalmával tudod elvégezni?


Mi kell a kapcsolat helyreállításához?

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy egy kapcsolat egyszerűen csak helyreáll, és nem történik semmi változás. Valójában a megbocsátás és egy kapcsolat helyreállítása két különböző dolog. Az egyik az, amit te mint sértett fél teszel, a másik pedig az, amit a másik fél tesz, hogy újra helyreálljon a bizalmad benne. Azt mondani, hogy "sajnálom", nem elég. A Biblia 3 dolgot említ, amit meg kell tenni, hogy egy törést szenvedett kapcsolat helyreálljon. És annak kell megtennie, aki megbántotta vagy megsértette a másikat.

1. A helyreálláshoz megbánás szükséges, más szavakkal, komolyan sajnálnod kell, ami történt. Ez nem csak annyit tesz, hogy "sajnálom", hanem azt, hogy "igazán sajnálom, nem viselkedtem helyesen, kérlek bocsáss meg." Sajnálni azt lehet, hogy rossz az idő vagy hasonló dolgokat, de a megbánás ennél több: azt jelenti, hogy elismered, hogy nem volt helyes, amit tettél és tényleg nagyon sajnálod, ami történt.

2. A helyreálláshoz kárpótlás vagy kártalanítás is kell. Néha az is szükséges, hogy fizikailag vagy anyagilag kárpótoljuk, illetve kártalanítsuk a másikat. Még ha meg is bocsátottak neked, az nem jelenti azt, hogy minden rendezve van. Meg kell fizetni a kárt annak a bizonyos intézménynek, szervezetnek vagy személynek, akinek kárt okoztál.

3. A helyreálláshoz a bizalom kiépítésére is szükség van. Ez azonban, barátaim, nagyon sok időbe telhet. Amikor valaki megbánt, azonnal meg kell bocsátani neki, de nem kell azonnal újra bízni benne. A megbocsátás alapja a kegyelem, és feltétel nélküli. A bizalom viszont egy hosszabb időn keresztül kiépülő állapot.

A mi kultúránkban a legtöbben nem tudják, mi a különbség a megbocsátás és a bizalom újraépítése között. Amikor egy politikai vagy vallási vezető botrányba keveredik, akkor mindig vannak, akik ezt mondják: "Mindannyian hibázunk, hiszen mind emberek vagyunk, úgyhogy nézzük el ezt neki, és lépjünk tovább."

Nem! Meg kell neki bocsátani azonnal, de nem kell benne megbízni. A Biblia azt mondja, hogy a bizalom idővel épül ki. Egy vezető hiteles kell, hogy legyen, csak így tud vezető lenni. Egy vezetőben bízniuk kell az embereknek. Ha azonban elveszíti az emberek bizalmát, akkor abban a pillanatban azt a jogát is elveszítette, hogy vezető legyen. Lehet, hogy továbbra is vezetőnek nevezik, de addig nem igazi vezető, amíg az emberek bizalma helyre nem állt benne. De ez nem azonnal történik meg.

Beszéljünk róla:

* Mi kell ahhoz, hogy valaki visszanyerje a bizalmadat? Mit vagy hajlandó te megtenni azért, hogy valakinek a bizalmát visszanyerd?
* Mondj példát az életedből arra, amikor tényleg nagyon sajnáltál valamit és nagyon megbántad.
* A kapcsolat helyreállításához szükséges fenti 3 dolog esetében mi az, ami a sértett fél felelőssége?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése