2017. február 25., szombat

A hit - cselekedet


„Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az?” (Jakab 2: 15-16)


A hit több egy egyszerű érzésnél. Sok ember összekeveri a hitet az érzelmekkel és az érzésekkel. Eljönnek a gyülekezetbe, érzelmileg megindulnak, inspirációt kapnak, felbuzdulnak. De ez nem jelenti azt, hogy hitben járnak.

A Biblia azt mondja, hogy a hit olyasvalami, amit teszünk, nem pedig csak érezzük. Másképp kifejezve: a hit több puszta érzelgősségnél. Képzeld el, hogy kimegyek az utcára és meglátok valakit, aki nincstelen és hajléktalan. Látom, hogy ez az ember éhes és fázik, szállásra és ruhára lenne szüksége. Vajon az én erős hitem bizonyítéka lenne az, ha odamennék hozzá és valami ilyesmit mondanék neki: „Fel a fejjel! Ne aggódj, légy inkább boldog! Érezd jól magad! Vágj jó képet, mosolyogj!”

Ehhez nem igazán kell nagy hit. A hit együttérzéssel jár. A hit azt mondja: „Teszek valamit azért, hogy enyhítsek a fájdalmaidon.” Az Újszövetségben szereplő szemtanúk végig azt mondják, hogy Jézus együtt érzett az emberekkel. Jézus a gyakorlati hitet mutatta be számunkra.

Amikor valakiről látjuk, hogy szükségben van, teszünk valamit érte. Nem elég egyszerűen odadobni egy „Imádkozom érted”-et. A Biblia azt mondja, hogy a hitünket cselekedetek által mutatjuk meg.

A világ az „én” megszállottja. De minél jobban elengeded az életedet, minél kevesebb figyelmet fordítasz magadra, minél többet szolgálsz mások felé önzetlen szeretettel, és minél inkább áldásként szolgálsz másoknak az időddel és a talentumaiddal, annál nyilvánvalóbbá válik a hited.

Beszéljünk róla:

* Mely területeken nyilvánul meg leginkább a hited?
* Milyen gyakorlati módon tudnád megmutatni a hitedet ma mások előtt?


A szeretet bízik

"Az egyetlen, ami számít, az a szereteten keresztül megnyilvánuló hit." (Galata 5,6 NIV)


A hosszan tartó szeretet nem csak a kegyelmet árasztja ki valakire, hanem kimutatja azt, hogy hisz is az illetőben. A szeretet és a hit kéz a kézben járnak, mert a szeretet a bizalomra épül. "Hiszek benned. Bízom benned. Teljesen biztos vagyok benned."

Nem szerethetsz valakit, akiben nem bízol. Tehát amikor szeretsz valakit, akkor nem csak az iránta való kegyelmet kell megmutatni, hanem a bizalmat is.

A Biblia ezt írja: "A szeretet mindig hisz." (1Kor 13,7b). A NIV fordítás szerint: "Mindig bízik", míg a NLT fordításban ez áll: "Sosem veszíti el a bizalmát."

A bizalom a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz. Amikor még csak 25 éves voltam és Forth Worth-ban, Texasban éltem, akkor egy őrült ötletet adott Isten. Azt mondtam Kaith-nek: "Szivem, azt hiszem Isten azt szeretné, ha Dél-Kaliforniába kltöznénk, és gyülekezetet plántálnánk. A probléma: nincs pénzünk, nincs elég tag, nincs épület, nincs támogatónk, nem ismerek senkit abban a városban, és még sosem voltam vezető lelkipásztor. Mit gondolsz?"

Sosem felejtem el amit akkor mondott a felelségem: "Halálra rémít ez a dolog, de bízom Istenben és bízom benned, szóval vágjunk bele."

Gyakran elgondolkozom, hogy vajon hogyan is lehetett volna ez a történet akkor, ha a feleségem ezt mondja: "Nem, ez nagyon megijeszt, ne csináljuk." Talán nem lenne Saddleback Gyülekezet, vagy talán nem lenne bemerítve az a 20.000 ember aki be lett merítve az elmúlt 10 évben. Talán nem lenne Céltudatos Élet, és Béketerv. Nem vehetett volna részt 162 országban körülbelül fél millió pásztor képzéseken. Nagyon más lenne az életünk.

Feleségek: a férjeitek élnek-halnak azért, hogy azt mondjátok nekik: "Bízom benned." Sokkal fontosabb, mint azt mondani: "Szeretlek." Miért? Mert amikor azt mondod "Bízom benned", akkor azt is mondod: "Szeretlek", mert a szeretet mindig bízik.

A Biblia ezt mondja a Galata 5,6-ban: "Az egyetlen, ami számít, az a szereteten keresztül megnyilvánuló hit" (NIV). Miért? Mert az egész életünk arról szól, hogy megtanuljuk azt, hogy hogyan szeressünk. A tartós szeretet kegyelmet áraszt, és kifejezi a hitet.

Beszéljünk róla:

* Ki iránt kell ezen a héten kimutatnod a bizalmadat?
* Milyen módjai vannak ennek azon kívül, hogy elmondod az illetőnek, hogy bízol benne?
* Milyen félelmek tartanak vissza attól, hogy igazán bízz valakiben, akit szeretsz?




Isten Igéje átformál


Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok; És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket. Ján.8.31-32 Károli

Semmi sem képes megváltoztatni az emberek életét, csak a Biblia. Láttam alkoholistákat és függőket kijózanodni és megtisztulni, mert elkezdtek Bibliát olvasni. Láttam, ahogyan Isten Igéje olyan egoista, önimádó férfiakat, akik nőket bántalmaztak átváltoztat Isten szerinti férjekké, csodálatos édesapákká és a közösség derék, becsületes polgáraivá.

A törvény nem tudja megváltoztatni az emberi szívet. Ha elhinném, hogy képes rá, politikus lennék. A hitem arra, hogy a politika valóban megoldást tud nyújtani a föld problémáira, egyenlő a nullával. Hozhatunk törvényeket, amelyek elitélik a rasszizmust és a vakbuzgóságot, de nincs az a törvény, amely rá tudna venni egy fajgyűlölő embert arra, hogy megszeressen egy másik bőrszinű embert.
Erre csak Isten képes.

Jézus így mondja a János 8.31-32-ben:

ha ti megmaradtok az én szavaimban, valóban a tanítványaim lesztek, és megismeritek a való(igaz)ságot és a való(igaz)ság megszabadít titeket. (Vida)

Világi egyetemek szerte a világon vésték kőbe ennek az Igének a második felét az épületeik falán: "Az igazság szabaddá tesz". De ugyanezek az egyetemek semmibe veszik az Ige első részét. A te véleményed , vagy mások véleménye
nem fog szabaddá tenni téged. Csak a Biblia. Mégha a bibliai engedelmesség keménynek tűnik és kényelmetlen is, ez fog megszabadítani téged.

Mindent elhiszel, amit a neten olvasol? Persze, hogy nem! Mindent elhiszel, amit a TV-ben látsz? Nem. Mindent elhiszel, amit az újságokban olvasol? Nem. Miért fordítunk több időt annak a hallgatására, figyelésére, olvasására, amiről tudjuk, hogy hazudik, mint arra, amiről tudjuk, hogy Igazság?

Az alapvető kérdés, amivel szembe fogod találni magad az életben, az ez: Mit fogadsz el tekintélynek?
Az Igét, vagy a világot? Az lesz az igazság, amit Isten mond, vagy amit az emberek állítanak?
Döntened kell, mégpedig hamarosan!


Amennyiben a Biblia nem csalhatatlan, tévedhetetlen és tökéletes, akkor egy halom különféle bajban vagy. A Biblia mondja el, hogyan menekülhetsz meg. A Biblia mondja el, hogy az életed nem egy véletlen baleset. A Biblia mondja el, hogyan kaphatsz megbocsátást. A Biblia mondja el neked, hogyan tudja Isten a világ megjobbítására használni az életed.

Ha a Biblia nem igaz - tökéletesen színigaz- akkor az élet értelmetlen.

Beszéljünk róla:

Mit fogadsz el tekintélynek az életedben? Isten beszédét, vagy a világot?
Hogyan fog kinézni annak az élete, aki a világot fogadja el tekintélynek?
Ha pedig valaki Isten Igéjét veszi tekintélynek az életében, vajon az ő élete hogyan alakul majd?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése