2017. február 25., szombat

A kétségtől a hitig

„Növeld a hitünket!” (Lukács 17:5)
Miért van bennünk annyi kétség? 1) Mert a kétség az önvédelmi ösztönünket elégíti ki. Nem szeretjük, ha tévedünk, ha fájdalom vagy kudarc ér, ezért a tudatalatti okfejtés ezt mondja: „Könnyebb, ha nem bízom; ha alacsonyabbak az elvárásaim, nem fogok csalódni.” De így is, úgy is csalódsz, nem igaz? Miért? A kétségeid miatt. 2) Mert kétségeskedni könnyebb. Nem úgy ébredünk reggel, hogy ezt mondjuk: „Ma kétségbe fogom vonni Isten létét.” Nem, a kétség a légüres térbe hatol be, olyankor veszi át az uralmat, amikor nem tesszük a helyes dolgokat. „A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által” (Róma 10:17). Ha nem töltöd meg elmédet folyamatosan Isten Igéjével, akkor a kétség állandóan támadni fog. 3) Mert kétségeskedőket könnyű találni. Néha a körülöttünk élő emberek annyit beszélnek az akadályokról és nehézségekről, hogy ajtót nyitnak a kétségeknek. Márpedig ha egyszer ez a folyó elindul, magával fog sodorni. 4) Mert a kételkedés fertőző. A kétségeskedést könnyebb elkapni, mint a náthát, a szavak a bacilushordozók. A Biblia azt mondja: „csapdába estél saját kijelentéseid miatt, és megfogtak téged saját kijelentéseid” (Példabeszédek 6:2).
A szavak, amiket kimondasz (és amiket meghallgatsz) vagy építeni fognak, vagy rombolni, növelik a hitedet vagy csökkentik azt. Például a „Most mihez kezdjek?” ellen jó az „Isten erejével megbirkózom vele.” Vagy: „Ez szörnyű” helyett: „Ebből a tapasztalatból tanulhatok.” Vagy: „Nem látok kiutat” helyett: „Istennek semmi sem lehetetlen.” A szavakban nagy erő van. Meghatározzák szemléletmódodat és az élethez való hozzáállásodat. Tehát ahhoz, hogy eljuss a kételytől a hitig, el kell kezdened kitakarítani a nem ige szerinti szavakat az életedből!

Hogy kell úgy harcolni, hogy mindenki nyerjen?


„…vigyázzatok: el ne emésszétek egymást!” (Galata 5:15)

Az egészséges kapcsolat nem konfliktusmentes, de konfliktus-megoldó. Az a baj, hogy mi a győzelemért harcolunk, ahelyett, hogy a megoldásért harcolnánk. Az eredmény: az egyik győz, a másik veszít, a kapcsolat bánja! Íme néhány gyakorlati tanács az olyan küzdelemhez, amelyben a kapcsolat győz:

1) A különbségek elkerülhetetlenek, természetesek, és potenciálisan hasznosak. Elkerülhetetlenek, mert egy kapcsolat két nagyon különböző embert hoz össze. Természetesek, mert minden kapcsolat, ha mégoly nagyszerű is, szembetalálkozik a különbözőséggel. Potenciálisan hasznosak, mert hatékonyan kezelve a kapcsolat növekedni tud általuk. 2) Íme három konfliktuskezelési mód: a) a konfliktuskerülő. Ezek azok az emberek, akik nem akarják „felkavarni az állóvizet”, vagy „felébreszteni az alvó oroszlánt”. Félnek a konfrontációtól, ezért eltemetik az érzéseiket, és nem látják be, hogy azok élve lettek eltemetve, és később feltámadnak. Az elhallgatást befalazás, majd kirobbanás követi, s ezzel testi-lelki betegségeket idéznek elő. Közben a sérelmek felgyűlnek, a megoldatlan kérdések megsokszorozódnak, és az elrendezetlen ügyek kikezdik a kapcsolatot. b) a támadó. Ezek a „legjobb védekezés a támadás”-típusú emberek; könyörtelen harcosok, akik soha nem adják fel, végzetes sebeket ejtve egymáson. A Biblia azt mondja: „Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok: el ne emésszétek egymást!” A támadás ellentámadást szül, mindkét fél „beássa magát” és semmi sem oldódik meg. c) a megközelítés fontosságát hangoztatók. Ezek azok az emberek, akiknek „semmi sem drága a jó kapcsolat érdekében”. Ők fogékonyak a másik érzéseire, de ragaszkodnak ahhoz, hogy azonnal foglalkozzanak a fontos kérdésekkel. Kerülik a másik hibáztatását; a problémával és nem a másik emberrel konfrontálódnak, és arra próbálják rávenni a másikat, hogy fogjanak össze a probléma megoldása és a kapcsolat megmentése érdekében!



„…az igazságot követvén szeretetben… nevekedjünk…” (Efézus 4:15 Károli)

Két módja van az igazság elmondásának. Az „ami a szívemen, az a számon” stílus, amely csak mélyíti a szakadékot, vagy a biblikus mód: „az igazságot követvén szeretetben”, amely feloldja a konfliktust, és megerősíti a kapcsolatot. Tegyük fel, hogy egy házaspár azért veszekszik, mert a férj rendszeresen elkésik. Hogyan mondhatja el a feleség az igazságot szeretetben úgy, hogy mondanivalóját a férj meghallja? Íme egy öt lépésből álló folyamat, amely hatékony a házasságban, barátságban vagy a munkahelyen.

A feleség mondhatja ezt: 1) „Csalódottsággal tölt el…” Nem hibáztat, nem támad, csak őszintén kifejezésre juttatja a saját érzéseit. 2) „…ha elkésel” Nem ítélkezik, nem szidja a másikat, csak konkrétan leírja tettét. 3) „Ez mintha azt mondaná nekem, hogy az én időm neked nem igazán fontos.” Nem tart erkölcsi prédikációt, csak őszintén megosztja érzéseit. 4) „Kérlek, próbálj meg időben érkezni, vagy hívj fel, és mondd meg, hogy mikor érsz ide!” Ahelyett, hogy a régi dolgokra összpontosítana, amin a férj már úgysem tud változtatni, azt mondja el, hogy mit szeretne, ha másként tenne legközelebb. 5) „Hajlandó lennél ezt megtenni értem?” Nem követel, és nem tartja magától értetődőnek, csak mérlegelést és együttműködést kér. Ha a férj beleegyezik, akkor megszületik a „megállapodás”. A feleség szívből megköszöni és jutalmazza a férj minden olyan erőfeszítését, ami ennek az ígéretnek a teljesítésére irányul. Elmondhatjuk, hogy eredményesen kiigazította a kapcsolatukat azáltal, hogy a férjét ellenség helyett szövetségesévé tette, és újradefiniálta a célt közös célként, nem pedig úgy, mint amit „ő tesz férjéért!”. A Biblia azt mondja, hogy csak akkor tudunk „együtt járni”, ha „megegyeztünk” (Ámósz 3:3).





ISTEN AD MÁSIK LEHETŐSÉGET


„Adott nekem Isten más utódot…” (1Mózes 4:25)
A Sátánnak az volt a terve, hogy megfertőzi Ádámot a bűn vírusával, mielőtt még első fia megszületik; így mindannyiunkat megszerezhet.” Terve majdnem sikerült. Káin, Ádám első fia, meggyilkolta testvérét, Ábelt. Isten azonban nem fejezte be a történetet. „Ádám újból a feleségével hált, és az fiút szült, és Sétnek nevezte el, mert azt mondta: Adott nekem Isten más utódot Ábel helyett.” Isten mindig tartogat számodra valamit ahelyett, amit szerettél. Bármit is raboltak el tőled, Isten tud adni mást helyette. Az „utód” itt a jövődet jelenti, és Isten már eltervezte az új jövődet. Az a helyzet, amiben épp most vagy, nem a történet vége; Isten egy új fejezetet akar írni. Az ördög tudja, hogy Istennek terve van számodra; ezért próbálkozik annyira, hogy eltöröljön a föld színéről. Nem akarja, hogy elég ideig élj ahhoz, hogy beteljesítsd Isten tervét. De a Sátán terve kudarcot vallott, és Isten még nem mondott le rólad! Ahol azt olvassuk: „adott nekem Isten…” egy másik fordításban ez a szó áll: „kirendelt”. Ez a kirendelés olyan, mintha Isten kijelölt volna egy napot a naptárban, amelyikre a te nevedet írta. „Isten kijelölt nekem egy új jövőt.” Valami jó vár rád a látóhatáron túl – valami jó az életedre, a házasságodra, a családodra, a pályádra, a szolgálatodra. Isten kijelölt számodra egy feladatot, amit el kell végezned, és kirendelt számodra áldásokat, amiket élvezhetsz. Örökkévaló céllal hívott el, és véghez is fogja vinni.





ISTEN AZT AKARJA, HOGY BOLDOGULJ

„...azúr... szolgája javát akarja." (Zsoltárok 35:27)

Isten örül annak, ha gyermekei sikereket érnek el - melyik szülő ne tenné? Jézus azt mondta: „Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?" (Máté 7:11).

Dávid templomot akart építeni, de Isten helyette fiát, Salamont választotta. Időnként vágyaink nem egyeznek Isten tervével, ezért tanácskoznunk kell vele, mielőtt lépéseket teszünk. Isten általában egyszerre csak egy lépésnyit mutat meg terveiből. Ha valami iránti vágyad továbbra is kitart, ez lehet annak a jele, hogy Isten vezet téged. Keresd a jeleket, hallgass a Szentlélekre, imádságban mérlegelj mindent, neveld magad arra, hogy azon­nal válaszolni tudj Istennek, utasíts el minden olyan visszajelzést, amely kétséget szül, kérj Istentől bölcsességet, és számíts is rá, hogy megkapod. És ne légy válogatós abban, hogy kitől vagy hajlandó elfogadni a bölcsességet! Végtére is Isten egyszer egy szamár által szólalt meg, és ezzel megváltoztatta a történelmet! A Biblia azt mondja: „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemre­hányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja" (Jakab 1:5). A bölcsesség azt jelenti, hogy a dolgokat Isten szemével látjuk, és értelmezzük. Mekkora előny ez! A zsoltáríró ezt mondja: „Igéd kijelentése világosságot gyújt, értelmessé teszi az együgyűeket" (Zsoltárok 119:130). Amikor Isten megment, megújítja értelmedet is, mert az a jövőd tervező asztala. A gondo­lataid irányítása legyen elsődleges fontosságú feladatod: „...ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelem be!" (Filippi 4:8). Ne mentegesd másnap a kudarcodat, és ne próbáld iga­zolni; ne maradj a földön; hagyj fel mások hibáztatásával. Inkább karikázd be a mai napot naptáradban, és mondd ki, hogy életed legjobb napjai most kezdődtek el!



Loyola Ignác így imádkozott: „Taníts minket, Uram úgy szolgálni téged, ahogy megérdemled;
adni, nem számítgatva, mibe kerül; harcolni, nem félve a sebesüléstől; fáradozni, nem keresve
pihenést; dolgozni, nem kérve semmilyen jutalmat, csupán annak tudatát, hogy a te akarato­dat tesszük." A siker azt jelenti, hogy tudjuk mi Isten akarata az életünkre, és azt is tesszük, íme négy törvény, amely ezt irányítja: Először: légy tisztában az árával! Mindenért, amit elnyersz,
fel kell adnod valamit. Mennyit vagy hajlandó feláldozni az álmodért? Erre adott válaszod meg­határozza a jövődet. Néha a holnap sikerének legnagyobb akadálya a ma sikere. Pál azt írja:
„Ha Isten szerint éljük az életünket... képesek leszünk bölcsen irányítani energiáinkat" (Galata
5:22-23 TM). Másodszor: összpontosíts, mint a lézer! Jelölj ki pontos menetrendet, és állíts fel határidőket! Készíts listát azokról a dolgokról, melyeket minden nap el kell végezned, jelölj ki ellenőrzőpontokat, és ha szükséges, kérd, hogy egy megfelelő személy elszámoltasson. „Jól vi­gyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt..."(Efezus 5:15-16). Harmadszor: tekints úgy magadra, mint aki el fogja érni! Maureen Dowd mond­ja: „Abban a pillanatban, ahogy megelégszel kevesebbel, kevesebbet fogsz kapni, mintamennyivel megelégedtél". A Biblia azt mondja, hogy Isten létre hívja a nem létezőket" (Róma 4:17).Tehát kezdj ma úgy gondolkodni, mint az az ember, aki majd lenni szeretnél! Végül: folytasd a tanulást! Keress lehetőségeket a tanulásra! Pál azt mondta Timóteusnak: legyen gondod az olvasásra..." (lTimóteus 4:13 NKJV). Azt az embert, aki nem akar olvasni, jobban kell sajnálni, mint azt, aki nem tud olvasni. Elmélkedj rendszeresen Isten törvényein! „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben megvan írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz" (Józsué 1:8).

Tanulj másoktól!


„Jóindulattal van a király az értelmes szolga iránt…” (Példabeszédek 14:35)
A tudás ötévente megkétszereződik a tudomány minden fontosabb területén. Ez azt jelenti, hogy ha nem élesíted folyamatosan az elméd, lemaradsz. Ha újra és újra ugyanazt a leckét ismétled, ez azt jelenti, hogy nem tanultad meg jól.
Tanulj azoktól, akik sikereket értek el azon a területen, ahol te is sikert akarsz elérni, hogy tudd, mit kell tenned és mit nem szabad tenned. Hyman Rickover tengernagy mondta: „Tanulj mások hibáiból; nem fogsz elég ideig élni ahhoz, hogy te magad elkövethesd mindet”. Ahhoz, hogy a létra következő fokára elérj, használd a következő iránymutatásokat: Először: Ne húzódj el azoktól az emberektől, akiknek a tapasztalata és szakértelme nagyobb a tiednél! Péter azt írja: „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak…” (1Péter 4:10). Mind küszködünk bizonyos területeken; vigyázz, nehogy bizonytalanságod miatti távolságtartásodat félreértelmezzék, és önteltségnek tartsák. Másodszor: Ne próbálj meg jó benyomást tenni az emberekre azzal, hogy intellektuálisan egyenrangú akarsz lenni velük! Ha olyan beszélgetésben találod magad, amely elbizonytalanít, hallgass figyelmesen, kérdezz, csak olyan dolgokról beszélj, amit tudsz, és hegyezd a füled, amikor olyanról van szó, amit nem tudsz. Ha legközelebb találkoztok, ennyivel már előrébb leszel. Végül pedig: Ne gyere órára, amíg nem készítetted el a házi feladatod! Amikor Isten magasabbra emel, dolgozd ki a beszédedet, készítsd fel a ruhatáradat és az elmédet! Tanácskozz egy megbízható baráttal, aki megérti, hogy hol vagy most, és hová kell eljutnod. Ha nem találsz ilyet, tanulmányozd az adott területet, amíg elsajátítod az alapokat. Salamon azt mondja: „Örömét leli a király a bölcs szolgában, aki tudja, mit csinál…” (Példabeszédek 14:35 NLT)
Minél felkészültebb vagy, annál több lehetőséget fog adni neked Isten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése