2017. február 2., csütörtök

A hitet válaszd és fordulj segítségért


Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. Filippi 4:6

Amikor egy nehéz élethelyzetben átéled, hogy igazán teher alatt vagy, a legjobb döntésed az lehet, ha Isten felé fordulsz. Ahogy a Máté 8-ban olvashatjuk, a tanítványok, amikor a tengeren hánykolódtak, tudták, hogy Jézus az, aki tehet valamit az életüket fenyegető vihar ellen.

A kétségbeejtő viharban reakciójuk az volt, hogy Jézustól kértek segítséget. „Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: ’Uram, ments meg minket, elveszünk!" (Máté 8:25).

Miért van az, hogy kivárjuk, míg tényleg nagy bajba nem kerülünk, mielőtt úgy gondolnánk, hogy most már imádkoznunk kell? A szorongásod legyőzésében kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb kiálts segítségért. Hiszen Isten akar rajtad segíteni.

Ahelyett, hogy saját erődből próbálnád az életet élni és engednéd, hogy elárasszon az aggodalom, fordulj Istenhez. Ő azt szeretné, hogy az életedet úgy éld, hogy kapcsolatban vagy vele és másokkal, és beszélsz vele. Mert amikor egyedül próbálkozol, és sosem kérsz segítséget, az aggodalmaid megsokszorozódnak.

Lehet, hogy nehéz számodra beismerni, hogy mire van szükséged. Lehet, hogy azt gondolod, senkit nem érdekel. Lehet, hogy meg vagy arról győződve, hogy te tudod a megoldást, és senki más. Szerintem sok ember azért nem kér segítséget, mert nem akar senkinek sem a terhére lenni.

Istent nem zavarja, ha segítségért fordulsz hozzá. Az élet minden pillanatában készen áll arra, hogy megsegítsen.

„Hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” Istent imádságban megszólítani, az egyedüli, leghatásosabb ellenszer az aggodalmaidra. Az életedet úgy éld, hogy ez mindig legyen előtted.

A mai igevers útmutatónk ebben.

1. … imádságban és könyörgésben mindenkor… Először is, neked kell megszólalnod. Ahogy elmondasz Istennek mindent, észre fogod venni, hogy az életedben a szorongás mértéke csökken.

2. … tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. Ez a második lépés. Az imáinkban gyakran elmesélünk Istennek mindent, beszélünk mindenki másról, de a saját szükségeinket nem tárjuk fel előtte. Mondd el neki, hogy mi az, ami miatt aggódsz!

3. … hálaadással… A hálaérzetnek van egy olyan tulajdonsága, hogy csillapítja az aggodalmat s békességre és elképesztő hitre nyit ajtót az életedben. Nem számít, hogy épp min mész keresztül, biztos, hogy volt korábban olyasmi, amire visszatekintve elmondhatod, „Istenem, hálás vagyok érte”. Kapaszkodj tehát ebbe.


Bízz Istenben, hogy adhat neked újabb (és újabb és újabb) esélyt!

"Mivel tehát hit által igazultunk meg, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által." (Róma 5,1 Revideált Károli fordítás)


Ha olyan vagy, mint az emberek többsége, hasznodra válik egy új esély, hogy 2014-ben egészséges legyél. A 2012 decemberi Journal of Clinical Psychology (Klinikai Pszichológiai Szaklap) egyik beszámolója arról ad híradást, hogy az újévi fogadalmak közül az első számú a súlyfelesleg leadása volt. Az év végére, a válaszadóknak csak 8 százaléka teljesítette a fogadalmát - akár a kilók leadásáról, összeszedettségről, adósság rendezésről, vagy épp valami másról volt szó.

Ha esetleg nem jól sült el a fogadalmad, hogy egészséges leszel 2013-ban, 2012-ben, 2011-ben, vagy az elmúlt évtized minden évében, sose feledd, hogy Jézus teljesen kész újabb esélyt adni, ha elbukni látszol. Hálásak lehetünk azért, hogy az Ő irgalma megújul minden reggel - és minden új évben.

Jézus azt mondta: "Nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot. Azért jöttem, hogy megmentsem." Ez azt jelenti, hogy Isten nem állt mögötted fejcsóválva, rosszallását kifejezve, amikor nem jött össze a legutóbbi diétád. Nem kell, hogy szégyenkezz a múltbeli sikertelen diétáid miatt. Isten nem szégyenkezik miattad.

Túl sok olyan ember van, aki úgy éli végig az életét, hogy bűntudata van, úgy érzi, hogy Isten elítéli és kritizálja. Nincs is vágy bennük, hogy időt töltsenek egy olyan kritizáló istennel, amilyet elképzeltek a fejükben, aki felől biztosak, hogy csalódott bennük.

Ha egészséges szeretnél lenni 2014-ben, ez olyan fajta gondolkozás, aminek nem kívánatos lesz az eredménye. Hogy egészséges legyél, el kell fogadd, hogy Isten mindenestül szeret téged, teljesen, és feltétel nélkül. Mert Jézus meghalt helyetted a kereszten, így teljesen elfogadott vagy Isten szemében - akárhány diétát is szúrtál el.

Róma 5,1 azt mondja: "Mivel tehát hit által igazultunk meg, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által" (RK fordítás).

Isten szeretné neked a legjobbat adni 2014-ben - nem számít hányszor buktál el a múltban. A Biblia azt mondja, hogy ma az életedben teljes hozzáférésed van Istenhez és az Ő hatalmához, ha ismered. Nem kell addig várnod, amíg összeszeded magad. Minden megvan benned, hogy ma Isten gyermeke légy!

Hiszem, hogy 2014 számodra teljesen átformált lesz - beleértve a fizikai, értelmi, érzelmi, és szellemi életedet - ha teljes mértékig tudatában leszel annak, hogy Isten feltétel nélkül, folyamatosan, és végtelenül szeret téged.

A feltétel nélküli szeretet győztessé teszi a vesztest. Fogalmad sincs róla, hogy a te Mennyei Atyád hányszor akart feléd nyúlni és a karjába kapni, amikor úgy érezted, hogy elszúrtad!

Tehát ahogy várod, hogy 2014-ben egészséges legyél, fogadd be azt az igazságot, hogy Isten szeret téged a bukásaid ellenére. Arra vágyik, hogy veled járhasson abban, hogy megpróbálj egészséges lenni ebben az évben.

Ahelyett, hogy engednéd, hogy a múltbeli bukásaid meghatározzák az évedet, az az én imám az életedre, hogy értsd meg teljesen Isten feléd érzett hatalmas szeretetét. Imádkozom, hogy az ő szeretete, adja meg neked azt a hatalmat, hogy ebben az évben megtedd a hihetetlent is.

Beszéljünk róla:

* Hogyan engedted, hogy a múltbeli bukásaid meghatározzák a jövődet, különösen az egészséges életmóddal kapcsolatban?
* Mi nehezíti meg, hogy elfogadd Isten feltétel nélküli szeretetét az életedre?
* Számodra mit alakít át Isten feltétel nélküli szeretete?



Isten azt akarja, hogy élvezd az életed


"Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk." (1 Timóteus 6:17.)


Lehet, hogy sok stresszes helyzet ér a jelenlegi gazdasági rendszer miatt, de Isten még mindig azt akarja, hogy élvezd az életed.

Keresztényként élvezheted az életet, mert a lelkiismereted tiszta. Élvezheted az életet, mert Isten szeretete miatt biztonságban vagy. Jól érezheted magad és nevethetsz a gyülekezetben. Élvezheted a barátaid társaságát, akik nem manipulálnak téged, mert Jézushoz hasonlóvá akarnak válni, és ez azt jelenti, hogy megtanulnak odafigyelni másokra.

Sajnos nagyon sok olyan ember van, akik nem akarják beengedni Istent az életükbe, mert félnek, hogy akkor fel kell adniuk mindent, ami élvezet az életben. Azt hiszik, hogy kereszténnyé válni olyan, mint amikor azt mondják, hogy vége a bulinak, hogy szelleminek lenni az nyomorúságos.

Az emberek fanatikusan keresik a szórakozási lehetőségeket, ami azt jelenti, hogy a csökkentett haszon törvénye alatt élnek. Vagyis több időt fordítanak, több pénzt költenek és több energiát fektetnek bele valamibe, amiből egyre kevesebb izgalmat nyernek. Körbenézve azt kérdezgetik "Most már jól érezzük magunkat?"

Az igazság az, hogy Isten "megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk" (1 Timóteus 6:17/b.).

Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!

Beszéljetek róla:

* Miért akarja Isten, hogy élvezd az életed?
* Hogyan válaszolsz arra az igazságra, hogy Isten szeretete extravagáns, bőséges és meghaladja az értelmünket?


Szükséged van egy tervre


"A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut." (Péld. 21:5)

A csendesség hasonlít sok más tevékenységhez, amit teszel életed során - legalábbis egy szempontból. Ahhoz, hogy sikeres legyél benne, segít, ha van terved. A Biblia írja: "A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut." (Péld. 21:5)

Ha még sosem tartottál csendességet, lehet, hogy nincs egy jó, egyszerű terved hozzá. Az egyszerűség fontos minden terv esetében, amit alakítasz. Ha bonyolultra csinálod, akkor annál valószínűbb, hogy el fogsz térni tőle. A hatékony csendességhez mindössze egy Bibliára, egy füzetre és esetleg egy énekeskönyvre lesz szükséged.

Tehát hogy néz ki egy napi csendesség?

Először is: légy csendben az Úr előtt. A Biblia úgy hívja ezt, hogy várni az Úrra. Azzal kezded, hogy egyszerűen leülsz és csöndben maradsz. Ahogy ezt teszed, azon kapod majd magad, hogy leáll a motorod és megnyugszol.

Másodszor: imádkozz röviden. Kezdd meg egy rövid nyitó imával. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elméd és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg az elméd.

Olvass el egy részt az Igéből lassan. Itt kezdődik a párbeszéded Istennel. Ő elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, aztán te válaszolsz neki imában. Olvasd a Bibliát lassan. Ne próbáld túl gyorsan olvasni vagy túl sokat. Minél lassabban olvasod a Szentírást, annál inkább rá vagy kényszerítve, hogy gondolkodj el azon, amit olvasol.

Elmélkedj az olvasottak fölött. Tölts vele egy kis időt, hogy megemészted, amit Isten mond. Rágcsáld az Igét, mint ahogy a tehén rágcsálja a füvet. Mérlegeld és küzdj vele a gondolataidban. Sok nagyszerű módja van az Igén való elmélkedésnek. Találhatsz különféle ötleteket rá a könyvemben: Rick Warren's Bible Study Methods (egyelőre csak angolul jelent meg-ford. megj.).

Írd le, amit felfedezel. Mikor Isten beszél hozzád az Igéjén keresztül, törődj vele annyira, hogy leírod. Az írás késztet minket arra, hogy emlékezzünk rá, mit mondott nekünk Isten és megörökítsük a felfedezéseinket.

Imádkozz megint. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked a Szavát. Beszélgess vele arról, amit mondott neked. Mondd el neki, mit gondolsz arról, amit mond neked. Mesélj neki bármi egyébről, ami benned van.

Nem csak egy módja van annak, hogy tarthatsz csendességed, de ha követsz egy ehhez hasonló tervet, elindíthat téged egy eredményes áhítatos utazásra.

Beszéljetek róla
Gondoltál már valaha arra, hogy a csendességed egy intim beszélgetés Istennel?
Milyen dolgokat kell kiküszöbölnöd, hogy "csendben lehess"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése