2017. február 2., csütörtök

Angyalok

„…egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg.” (Zsidók 13:2)
Ha arról beszélünk, hogy angyalok munkálkodnak köztünk, akkor azok, akiknek még nincs szellemi világosságuk, azt gondolják, hogy ez csak afféle vallásos érzelgősség. Azért van ez így, mert hagyják, hogy az értelmük közömbösítse hitüket.
Figyeld meg: 1) Az angyalok köztünk munkálkodásáról régóta tudunk. Egy angyal fogta be az oroszlánok száját, hogy Dánielt megvédje. Angyal járt Izráel serege előtt, hogy biztosítsa győzelmüket. Egy angyal jelent meg Pálnak a vihar idején, hogy tudtára adja, túl fogják élni a hajótörést. Egy angyal nyitotta ki a börtön ajtóit Péternek, hogy megmentse a kivégzéstől. 2) Angyalok vigyáznak ránk, és óvnak meg a veszélyektől. „Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon” (Zsoltárok 91:11). Ha most végiggondolod némely utadat, biztosan belátod, mennyire szükséged volt erre a védelemre! Egy idejében felfedezett rák vagy egy csodával határos megmenekülés – ez több mint puszta szerencse. Angyalok vigyáznak gyermekeinkre is. Jézus azt mondta: „Vigyázzatok, hogy egyet se vessetek meg e kicsinyek közül, mert mondom nektek, hogy angyalaik mindenkor látják a mennyben az én mennyei Atyám arcát” (Máté 18:10). Most már tudod, hogy miért élnek túl gyermekek olyan dolgokat, amiktől a szülők halálra rémülnek. 3) Angyalok segítenek szükséghelyzetekben. „Vajon ezek nem szolgáló lelkek-e mind, akik azokért küldettek szolgálatra, akik örökölni fogják az üdvösséget?” (Zsidók 1:14). Mindezek után gondolod, hogy Isten feloszlatta volna titkosszolgálatát? Gondolod, hogy ölbe tett kézzel üldögélnek munkanélküli segélyt várva? Nem, ők most is keményen dolgoznak. Lehet, hogy nem látod őket testi szemeiddel, de jótetteik körülvesznek minden nap.


CÉLOZZ, LŐJ, LŐJ ÚJRA MEG ÚJRA!

„Üss a földre!..." (2Királyok 13:18)

Amikor Izrael királyának egy jó haditervre volt szüksége, hogy legyőzhesse a szíriaiakat, Elizeus prófétához fordult, aki ezt mondta neki: „Fogj íjat és nyilakat! Ő ijat és nyilakat fogott a kezébe. Majd ezt mondta Elizeus Izrael királyának: Feszítsd ki kezeddel az íjat! Amikor kifeszítette a kezével, Elizeus rátette kezét a király kezére. Azután ezt mondta: Nyisd ki a keletre néző ablakot! A király kinyitotta. Elizeus ezt mondta: Lőj! Ő pedig lőtt. Akkor így szólt: Az Úr szabadításának a nyila ez, az Arámtól megszabadító nyíl, mert teljesen le fogod verni Arámot Aféknál! Azután ezt mondta: Fogd a nyilakat! Ő kézbe fogta. Ekkor így szólt Izrael királyához: Üss a földre! Ő ráütött a földre háromszor, azután megállt. Megharagudott rá ezért az Isten embere, és ezt mondta: Ötször vagy hatszor kellett volna ütnöd, akkor teljesen levernéd Arámot, de így csak háromszor vered meg Arámot." (2Királyok 13:15-19)

Mit kérsz ma Istentől? Hogy mentsen meg valakit, akit szeretsz? Hogy gondoskod­jon az anyagi szükségeidről? Hogy segítsen megszabadulni egy rossz szokástól? Hogy sikert adjon munkádban? Fedezd fel, mit ígért neked Igéjében, használd az ígéreteket nyilakként! Célozd meg velük problémádat, lőj, lőj újra és újra, amíg Isten cselekedni nem fog érdekedben. Ennek a régi történetnek van egy fontos tanulsága: vannak olyan helyzetek az életben, amikor a hit és a kitartás nem csupán a győzelmedet határozzák meg, de a győzelem nagyságát is. Tehát célozz, lőj, lőj újra meg újra!




Nehéz időkre való ige


„…Istenünk igéje örökre megmarad.” (Ézsaiás 40:8)

A következő néhány napban újítsuk meg gondolatainkat Isten néhány csodálatos ígéretével, melyeket Igéje által adott nekünk. Ne csak futólag olvassuk el őket; lassan dolgozzuk fel őket, mélyen átgondolva, átimádkozva és átismételve, engedve, hogy igazságuk megváltoztassa gondolkodásmódunkat, és erősítse hitünket. 1) „Egy ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden nyelvet, mely ellened perbe száll, kárhoztatsz: ez az Úr szolgáinak öröksége…” (Ézsaiás 54:17 Károli). 2) „Veled van az Úr… nem kell többé veszedelemtől félned… ő erős, és megsegít… Elbánik majd elnyomóiddal abban az időben…” (Zofóniás 3:15-19 NIV). 3) „Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek, és ne rettegjetek az asszír királytól… Ővele emberi erő van, mivelünk pedig Istenünk, az Úr, aki megsegít bennünket, és velünk együtt harcol harcainkban…” (2Krónika 32:7-8). 4) „Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok segítséget. Csak ő az én kősziklám és szabadítóm, erős váram, nem ingadozom sokáig” (Zsoltárok 62:2-3). 5) „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban” (Filippi 4:6-7). 6) „Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban” (Róma 8:38-39).



Kész vagy befogadni még többet Isten csodálatos ígéreteiből?

1) „Mind örülnek majd, akik hozzád menekülnek. Örökké ujjonganak, mert oltalmazod őket. Örvendeznek általad, akik szeretik nevedet” (Zsoltárok 5:12). 2) „Hajlékod az örök Isten, örökkévaló karjai tartanak. Kiűzi előled az ellenséget…” (5Mózes 33:27 NKJV). 3) „Jó az Úr, erősség a szorongatás idején, és ő ismeri a benne bízókat” (Náhum 1:7 Károli). 4) „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak” (Ézsaiás 41:10). 5) „Jelenléteddel megvéded őket az emberek áskálódása elől. Megőrzöd őket a gonosztól” (Zsoltárok 31:20 NCV). 6) „Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben” (Zsoltárok 23:6). 7) „… az Úr mellém állt, és megerősített… Meg is szabadít engem az Úr minden gonosztól, és bevisz az ő mennyei országába…” (2Timóteus 4:17-18). 8) „Benned bíznak, akik ismerik nevedet, nem hagyod el, Uram, azokat, akik hozzád folyamodnak” (Zsoltárok 9:11). 9) „De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!” (Jeremiás siralmai 3:21-23). 10) „Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!” (Zsoltárok 4:8).


Íme még néhány csodálatos ígéret a Bibliából, melyekre támaszkodhatsz, amikor nehéz idők jönnek:
1) „Ha az Urat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak, nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás. Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon” (Zsoltárok 91:9-11). 2) „Az Úr angyala őrt áll az istenfélők mellett, és megmenti őket” (Zsoltárok 34:8). 3) „Szárnyaid árnyékában keresek oltalmat, míg elvonul a veszedelem” (Zsoltárok 57:2). 4) „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti” (Zsoltárok 34:19). 5) „…az Úr szeme az igazakon van, és füle az ő könyörgésükre figyel…” (1Péter 3:12). 6) „Lenyúlt a magasból, és fölvett, a nagy vizekből kihúzott engem. Megmentett engem erős ellenségemtől, gyűlölőimtől, bár erősebbek nálam… megmentett, mert gyönyörködik bennem” (Zsoltárok 18:16-19). 7) „Ne örülj bajomnak, ellenségem, mert ha elesem is, fölkelek, ha sötétségben lakom is, az ÚR az én világosságom” (Mikeás 7:8). 8) „Bátor leszel, mert lesz reménységed. Nyugodtan és biztonságban pihensz. Semmitől sem félve fekszel le, és sokan fordulnak hozzád segítségért (Jób 11:18-19 TLB). 9) „Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint” (Efézus 3:20).





ŐSZINTE ÉRZELMEK


„Jézus könnyekre fakadt. A zsidók ezt mondták: »Íme, mennyire szerette«” (János 11:35-36)
Vannak köztünk, akik olyanok, mint egy csukott könyv; az emberek soha nem fogják megtudni, mi van bennük. Jézus nem félt attól, hogy sebezhetővé válik, szabad folyást engedett könnyeinek barátja, Lázár sírjánál. Te ki tudod fejezni őszintén érzelmeidet? Szoktál beszélni a díjakról, amiket megnyertél, de hallgatsz az elhazudott könnyekről? Ha csak a sikerekről beszélsz, de nem mondod el, min mentél keresztül, amíg elérted őket, az emberek úgy fogják érezni, hogy ők sosem lesznek képesek eljutni odáig, ahova te eljutottál. Ezt szeretnéd? Jézus haragudott, amikor az erősek kihasználták a gyengéket; ezért is űzte ki a pénzváltókat a templomból. Sírt Jeruzsálem felett, mert tudta, milyen következményekkel jár az, hogy elutasítják őt. Itt nem elszabadult indulatokról beszélünk, vagy arról, hogy minden alkalommal könnyekben törjünk ki, amikor baj ér minket. Azonban ha nem vagy képes arra, hogy megfelelő mértékben együtt érző és őszinte legyél, akkor nem leszel hiteles az emberek szemében. A Biblia azt mondja: „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt… Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak” (Prédikátor 3:1,4). Ha kemény tudsz maradni, de arra nem vagy képes, hogy érzelmeidet kimutasd, az emberek talán csodálni fognak az elért eredményeidért, és követik útmutatásaidat, de távolságot fognak tartani. Te pedig magányos leszel. Ez azonban önkéntes száműzetés a magányba, amit magadnak okozol azzal, hogy nem vagy hajlandó megnyílni, és nem engeded be őket. Jézus őszintén kimutatta érzelmeit, neked is ezt kell tenned.





Vezetés üldöztetés által


„Akik pedig szétszóródtak, elmentek, és hirdették az igét.” (Apostolok Cselekedetei 8:4)

A Biblia azt mondja: „Saul pedig pusztította az egyházat, házról házra járt, férfiakat és nőket hurcolt el, és börtönbe vetette őket. Akik pedig szétszóródtak, elmentek, és hirdették az igét.” (ApCsel 8:3-4) Hogyan növekedett az újszövetségi gyülekezet? Üldöztetés által. A nehéz időkre is igaz, és nem csak a jókra, hogy növekedést eredményeznek. Isten vezet bennünket az üldözés által. Néha azok, akik megtámadnak minket, Isten ügynökei, anélkül, hogy erről tudnának. Isten arra használja őket, hogy minket oda juttasson, ahol lennünk kell, aztán, mint József, évek múlva visszanézhetünk, és ezt mondhatjuk: „Ti rosszat akartatok vele, de Isten jót akart” (1Mózes 50:20 parafrázis). Sírunk amiatt, mert valaki becsapta az ajtót az orrunk előtt, de visszatekintve azt mondhatjuk: „ez volt a legjobb dolog, ami történhetett velem”.


A zsoltáros ezt írja: „…Nem vonja meg javait az Úr azoktól, akik feddhetetlenül élnek” (Zsoltárok 84:12). Ha Isten megengedi, hogy nehéz időszakon menj keresztül, akkor ez bizonyára a javadra szolgál. Vagy esetleg mások javára, és te vagy az eszköz, melynek segítségével megvalósítja azt. Ha ezt megérted, akkor új dimenzió nyílik meg számodra az Istennel való járásban. De minden új dimenzió az ellenállás új szintjét hozza magával. Az ellenség nem fogja küzdelem nélkül feladni. Akár a családodért, akár az anyagi helyzetedért, akár az egészségedért, az üzleti ügyeidért vagy a szolgálatodért folyik a harc, számíts három dologra:

1) minél közelebb kerülsz a győzelemhez, annál erősebb lesz a harc;

2) nem a kényelmed számít, hanem az, amire elhívattál;

3) a győzelmedet Isten már előre elrendelte, tehát küzdj tovább!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése