2017. május 6., szombat

Bízzál gyermekeid felelősségében


"Akit kevéssel meg lehet bízni, az sokkal is megbízható. (...) Ha nem lehet rátok bízni másokét, ki adja meg nektek, ami a tiétek?" (Lk. 16:10, 12)

Semmi más nem hozza ki a legjobbat az emberből, mint az, ha valaki hisz benne és felelősséggel megbízik benne. Ezt hangsúlyozta ki Jézus. Azt mondta, amennyire növekszünk, annyira nő a felelősségünk is. Lukács 16-ban ezt mondja: "Akit kevéssel meg lehet bízni, az sokkal is megbízható. (...) Ha nem lehet rátok bízni másokét, ki adja meg nektek, ami a tiétek?" (Lk. 16:10, 12)

Bölcs vezetők és szülők értik ezt az alapszabályt. Az emberek reagálnak a felelősségre. A gyermekek is reagálnak a felelősségre. Mindannyiunknak szüksége van olyan helyre, ahol megbíznak bennünk, ahol növekedhetünk, fejlődhetünk és bizonyíthatunk magunknak. Az egyetlen módja annak, hogy megtanuld a felelősség képességét az, hogy megkapod a lehetőséget, hogy megmutathasd, milyen felelősségteljesen viselkedsz.

Annak, hogy a legjobbat kihozhassuk gyermekeinkből, része az is, hogy engedjük, hogy kudarc érje őket. Általában igyekszünk megvédeni gyermekeinket a csalódástól; ez természetes. Meg akarjuk óvni őket a hibáktól. Nem akarjuk, hogy rossz érzéseik legyenek. Ha kudarcot vallottak, gyorsan ki akarjuk segíteni őket, hogy ne szenvedjenek.

Amit azonban ilyenkor csinálunk, nem más, mint az, hogy visszatartjuk őket egy értékes lecke megtanulásától. Mindenkinek van kudarca; senki sem jó mindenben. A legfontosabb, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki sikeres-e az életben; egyszerűen meg kell tanulni, hogyan kell visszapattanni a kudarcról. Amikor nem adod meg gyermekeidnek a lehetőséget a kudarcra, azt mondod nekik: "Ez nem a te dolgod, és nem bízok benned. Nem tudod ezt kezelni, úgyhogy én fogom megcsinálni helyetted." Ez a megközelítés a gyermekeidet tőled függővé teszi.

A Biblia azt mondja a Galata 6:5-ben: "Mindannyian felelősek vagyunk a saját magaviseletünkért." (NLT fordítás) Amikor gyermekeidnek nem sikerül valami, ne engedd, hogy másokat hibáztassanak. Miért? Mert meg kell tanulnunk felelősséget vállalni tetteinkért. Ez egy hihetetlenül nagy igazság ma, mert az áldozatok nemzedékében élünk. Mindenki áldozat! Minden valaki más hibája! A Biblia azonban azt mondja, hogy mindannyian felelősek vagyunk a saját tetteinkért. Jobban járunk ha túl sokat, mintsem túl keveset bízunk gyermekeinkben.

Beszéljetek róla:

*Túl sokat teszel gyermekeidért? A te felelősségvállalásod hogyan csökkenti gyermeked saját felelősségvállalását?
*Beszéljetek néhány kudarcodról, amit te tapasztaltál meg az életed során. Hogyan segítettek ezek a kudarcok neked a növekedésben és Istennel való kapcsolatodban?
*Szerinted fontos, hogy gyermekeid megtapasztalják a kudarcot, hogy ők is megtanuljanak valamit az élet ilyen típusú leckéiből? Hogyan kezeled ezt?


Isten békessége legyőzi aggodalmainkat


"Álljatok meg tehát...felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével." (Ef 6,14-15)

A konfliktus könnyen a Sátán támadásainak céltáblájává tesz. Mindegy, hogy Istennel, másokkal vagy önmagaddal kerülsz konfliktusba, könnyen teret ad az örödgnek, hogy darabokra szedjen.

Tervei könnyű prédájává válsz. Életed minden területén támadható leszel az ördög által.

Ezt nem akarhatod. Hisz egy ország pusztulása is bekövetkezhet, ha több fronton kell háborúznia. Ha te magaddal küzdesz, másokkal, vagy Istennel, nem küzdhetsz egyidejűleg a Sátán ellen is. Hatékonyan nem lehet több fronton is harcolni. Nem is várhatja el tőled senki.

Minden szintű konfliktus oda vezet, hogy nem találsz támaszra, szilárd talajra, mintha futóhomok szippantana be.

Ezért sürget minden hívőt Pál: "Álljatok meg tehát...felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével." (Ef 6,14-15)

A római katonák sarujának talpán bakancsszegek voltak. Ezek a kis szegek segítségével jobban fogták a talajt, csakúgy, mint a focisták a stoplis cipőjükkel. Ezek nélkül a katonák elcsúsztak volna egy csatában. Nem tudtak volna biztosan állni a talajon.

Te is elcsúszol és félresiklasz az élet útján, ha nem viseled a "békesség evangéliumának hirdetését". Pál a békesség három területéről beszél: békesség önmagaddal, másokkal és Istennel. Erre a megbékélésre életed minden területén szükséged van. Ha minden reggel úgy ébredsz, hogy békében állsz magaddal, Istennel és másokkal, erős lábakon állsz. Az ördög támadásait képes leszel állva kivédeni.

Békességedet az ördög az aggódáson keresztül próbálja támadni. Mindenen tudunk aggódni. Aggódhatunk a jövőnk miatt. Aggódhatunk a pénzügyeink miatt. Aggódhatunk a kapcsolataink miatt. Gyakran azért is aggódunk, hogy mit gondolnak rólunk mások. Valahányszor aggódunk, az előbb említett valamelyik területen nem működik békesség. Valójában, a legtöbb esetben, mindegyik területen megromlott a békesség.

Azt is jelenti ez, hogy saruk nélkül állunk - nem hagyjuk, hogy Isten evangéliumának békessége irányítson.

A Biblia azt írja: "Nagy békessége van azoknak, akik szeretik törvényedet; semmi sem sérti meg őket." (Zsolt 119,165 NLT fordítás) Más szóval, minél inkább szeretem és engedelmeskedem a Bibliának, annál kevésbé bánthat, amit mások mondanak. Minél inkább szeretem Isten szavát, annál kevésbé bánthat, ami történik velem. Minél jobban szeretem Isten szavát, annál kevesebb dolog háborítja Istennel járt utamat.

Válaszd a hitet Isten Igéjében, amit rólad, másokról, és főként, amit Istenről mond.

Válaszd a hitet, mert Isten Igéjének engedelmeskedni békességet hoz. Válaszd a hitet, mert Jézus is azt tette. Válaszd a hitet, mert amit Isten Igéje mond rólad és a világról körülötted, az igaz.

Beszéljetek róla

* Mi most a legnagyobb aggodalmam?
* Mit mond Isten Igéje arról, ami miatt aggódom?
* Hogyan bízhatok Istenben, hogy segítsen abban, amin aggódom?
* Milyen kapcsolatomnak kell begyógyulnia?

Legyél erős, mint Dániel, kötelezd el magad a csoportod felé!


„Erős, egészséges, közösséget alakíthattok ki, amely Isten szerint él, és élvezi az eredményeit, de csak úgy, ha keményen dolgoztok egymásért, ha méltósággal és tisztelettel viszonyultok egymáshoz.” (Jakab 3:18 – MSG fordítás)

Ahhoz, hogy olyan erős légy, mint Dániel, szükséged van a barátaid egy kis csoportjára, akik elkötelezettek feléd, akik szeretnek és támogatnak téged a „Dániel Terv” utazásodban, életed egész hátralevő részén.

Barátaidnak ugyanerre az elkötelezettségre van szükségük részedről. A „Dániel Terv” csoport nem csak erre a tanulmányra szól, hanem hogy egész életen át tegyétek az egészségetekért – lelkileg, érzelmileg és fizikálisan – azt, ami a legjobb, amit Isten mutatott.

A Biblia azt mondja: „Erős, egészséges közösséget alakíthattok ki, amely Isten szerint él, és élvezi az eredményeit, de csak úgy, ha keményen dolgoztok egymásért, ha méltósággal és tisztelettel viszonyultok egymáshoz.” (Jakab 3:18 – MSG fordítás)

Kötelezzétek el magatokat egymás szeretetére akkor is, mikor a legrosszabbat adjátok ki magatokból, amikor a másikra akarjátok zúdítani a frusztrációitokat, mikor sorban, négy egymást követő héten is zátonyra fut a „Dániel Terv”. Kötelezzétek el magatokat egymás szeretetére, ahogy Krisztus szeretett titeket! Kötelezzétek el magatokat egymás terheinek hordozására, és segíteni egymást, hogy erőssé váljatok, mint Dániel!

Beszéljetek róla:

* Miért fontos befektetni barátságokba, amelyek mulandóak? Mi az oka, hogy némely barátság nem múlik el?
* Mit gondolsz, miért fontosabb a barátságok minőségét fejleszteni, szemben a barátságok nagy számával?
* Kikről tudod, hogy elkötelezettek feléd és a sikeredért? Hogyan mutatják ezt meg?


Nevelés az Úrtól tanult imádsággal : Megbocsátás


Soha nem szeretnénk azt látni, hogy gyermekeinket megbántják, de ilyenkor tudjuk őket megtanítani arra, hogy meg tudjanak bocsátani másoknak.

"és bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek" (Máté 6:12)

Mint szerető szülő, te is meg akarod óvni gyermekeidet, és minden tőled telhetőt megteszel értük. De akármennyire is igyekszel, nem tudod megakadályozni, hogy egyszer csak valaki megbántsa őket.

Ez a szituáció elkerülhetetlen, mert a világ tele van tökéletlen emberekkel. És akármennyire is nem szeretnénk, nem tudjuk elkerülni azt sem, hogy a gyermekeink bántsanak meg másokat, hiszen ők sem tökéletesek.

Jézus ezt mondja: "bocsásd meg vétkeinket, ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek".

Vegyük észre, hogy két oldala van a dolognak. Először is, "bocsásd meg vétkeinket". Senki sem tökéletes, mindannyiunknak vannak bűnei, mindannyiunk élt már át mélységeket, voltunk már rossz passzban, hoztunk rossz döntéseket, és ezért gyakran bűntudattal élünk. Csalódtunk már magunkban, és tudjuk, hogy Istennek is csalódást okoztunk.

De hogyan kezeljük a bűntudatot? Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, hogy az egyetlen módja ennek az, hogy felismerjük a megbocsájtást, amit Isten adott nekünk Jézus Krisztuson keresztül. Megbánhatjuk bűneinket, és tudhatjuk, hogy Isten hű, és megbocsát nekünk.

Aztán tudnunk kell kezelni azt is, amikor mások bántottak meg bennünket, ami miatt neheztelhetünk rájuk. Isten azt mondja, hogy kerüljön az Ő békessége a neheztelés helyébe, ami abból fakad, hogy megbocsátunk másoknak, ahogy Isten is megbocsátott nekünk.

Soha nem szeretnénk azt látni, hogy gyermekeinket megbántják, de ezekben a pillanatokban tudjuk őket megtanítani arra, hogy meg tudjanak bocsátani másoknak. Segíthetünk megértetni velük azt, hogy ha megtartják nehezteléseiket, az olyan romboló hatással lesz az életükre, mint valami maró sav. Tehát tanítsuk meg őket arra, hogy kérjék Isten békességét, és kínáljanak megbocsátást azoknak, akik megbántották őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése