2011. február 3., csütörtök

Február 2.

Régi ruha, új folt

"36Mondott nekik egy példázatot is: "Senki sem tép ki foltot új ruhából, hogy régi ruhára varrja, mert így az újat is eltépné; és nem is illene a régihez az új ruhából való folt." (Lukács 5,36)
Akár erre, akár az óbor-újbor hasonlatra folyton úgy hallok hivatkozni, hogy a régi rossz, ezért el kell hagyni, az új meg jó, ezért ezt kell csinálni. De a 39. vers más tanítást sejtet. Vajon arra akart utalni vele az Úr Jézus, hogy aki megszokta a régit, annak nehéz váltania az újra? Akkor jobb példát is találhatott volna, mondjuk a vizet. Világos, hogy a megszokott, ám régi vízről érdemesebb az újra váltani, mert friss! De a borok minél korosabbak, annál nemesebbek. Ha valaki választhat, egyértelműen a 39. vers szerint járna el. Mire találta ki ezeket a példákat az Úr? A böjtre. Nem hiszem, hogy arról akart tanítani, hogy ósdi szokás a böjtölés, ideje új formákat keresni, inkább enni és inni. Azt sem hiszem, hogy arról szólnak: ha van egy új tartalom, ahhoz új forma kell. Sokkal inkább azt, hogy mindennek rendelt ideje van. Van, amikor az új az értékesebb, és nem szabad tönkretenni egy régi kedvéért (ruha). Van, amikor a régi az értékesebb, és nem szabad tönkretenni egy új kedvéért (bor). Közvetlen kapcsolatban kell lenni Krisztussal, hogy tudjuk, adott esetben melyik a helyes. /SzH/
Szommer Hajnalka


Az elhíváshoz méltó élet

"1Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek méltón ahhoz az elhívatáshoz, amellyel elhívattatok, 2teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel, 3igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével." (Efézus 4,1-3)
Nézz végig a napodon! Teljes alázatosság. Jellemzett ez ma téged? Meg tudott az akaratod, az önérzeted hajolni egy másik akarat vagy önérzet előtt? Vagy túl lealacsonyítónak tűnt volna?
Szelídség. Meg tudtad tenni, hogy ne kiabálj ma senkivel? Tudtál mosolyogni másokra? Volt kedves szavad a haragosaidhoz?
Türelem. Tudtál időt szánni mai társaidra (iskola-, munka-, család, bolti eladó), ahelyett hogy sürgetted volna őket?
Viseljétek el egymást szeretettel! Na igen, a nehéz emberek a környezetedben. Meg az az egy, akit mindenkinél jobban szeretsz, és aki a mindennapok apróságaival megy az idegeidre. Csak kibírtad, vagy szeretve viselted el?
A Lélek egysége a békesség kötelékével. Nem könnyű megtartani az egységet, ha már megvan. De azért igyekezni rá nem nehéz. Anélkül meg sose marad meg. Ne feledd: nem erőszak, nem ultimátum, nem fenyegetés, nem érzelmi zsarolás. Az itt megengedett egyetlen eszköz: a békesség.
Erre hívott el az Isten, ez a viselkedés legyen a bizonyságtételed! Ha ma nem ment, akkor holnap menjen! Ha ment, akkor tartsd meg! /SzH/
Szommer Hajnalka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése