2017. május 5., péntek

Fogadd el gyermekeid egyediségét


"Ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden emberben." 1 Korinthus 12:6b GW (angol fordítás alapján)

A családodban minden gyermek különböző és egyedi. Még az ikerek sem ugyanolyanok. Szülőként fel kell ismerned és értékelned kell minden egyes gyermek személyiségét.

Az 1 Korinthus 12:6b azt mondja, hogy "Ugyanaz az Istenalkot minden ajándékot minden emberben." (GW, angol fordítás alapján) Isten mindenkit különbözőnek teremtett, mert egyébként a világ hihetetlenül unalmas lenne. És sok elvégezetlen munka lenne. Ha mindannyian ugyanazt kedvelnénk, akkor sok olyan dolog lenne, amit senki sem szeretne megcsinálni, és ezek egyszerűen nem lennének elvégezve.

Honnan tudhatod, hogy mikor fogadtad el gyermeked egyediségét? Ez egyszerű: Nem ragaszkodsz ahhoz, hogy olyanok legyenek, mint te. Isten a saját képmására alkotott bennünket, és most szülőkként mi is a saját képmásunkra akarjuk formálni a gyermekeinket. Nyíltan vagy titkon azt mondjuk, hogy "Olyannak kell lenned, amilyen én vagyok. Úgy kell gondolkodnod, ahogy én gondolkodom. Úgy kell kedvelned dolgokat, ahogy én teszem. Azokban a dolgokban kellene jól teljesítened az iskolában, amelyekben én is jó voltam."

Az üzenet hangosan és tisztán hangzik a gyermek számára: " Nem lehetsz önmagad. Az egyetlen módja annak, hogy szeretetet, elfogadást vagy elismerést kapj, az, ha olyan leszel, mint anya és apa.

A gyermekek nem dolgok, hogy megformázzuk őket, hanem emberek, akiket ki kell bontakoztatni. Az életben ne az legyen a célod, hogy saját képedre formázd a gyermekeidet. A célod az legyen, hogy segíts a gyermekeidnek felfedezni, hogy Isten kinek alkotta meg őket. Isten szuverén módon azt választotta, hogy olyanoknak alkotja meg a gyermekeidet amilyenek. Olyan módon szőtte össze őket, hogy neked már nincs tennivalód velük. Amikor a gyermeked olyan dolgokat tesz, amelyek számodra annyira idegenek, hogy ezt mondod "Melyik bolygóról jöttél?", bíznod kell Isten bölcsességében és fel kell ismerned, hogy Ő pontosan tudja, hogy a gyermekeidnek és neked mire van szükségetek. Benneteket egy családban helyezett el az Ő különleges célja miatt.

Bészéljünk róla:

* A szülők számára azért nehéz feladat, hogy segítsenek gyermekeiknek felismerni az egyediségüket, mert a világban két nyomás van, ami versenyzik egymással: az alkalmazkodás és az összehasonlítás nyomása. A barátaiddal beszélj arról, hogy ezek mit jelentenek.
* Hogyan segítesz a gyermekeidnek megérteni az egyediségüket, ezen nyomások ellenére?
* Te felfogtad már a saját egyediségedet? Hogyan mutatsz példát a gyermekeid számára abban, hogy rendjén van az, ha az emberek különböznek, hogy Isten sohasem követ el hibát, és hogy mi is az Ő képmására vagyunk alkotva?Nevelés az Úrtól tanult imádsággal: Ne aggódj!


"Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma..." Máté 6:11


A mai társadalomban a gyermekeink sok minden felől aggódhatnak. Ezért a mi felelősségünk az, hogy megtanítsuk őket arra, hogyan cserélheti Isten az aggodalmukat az Ő gondoskodására.

Normál reakciónk az aggodalomra az, hogy megpróbáljuk átvenni az irányítást a helyzeten. Ez a természetünkből fakad. Azt gondoljuk, hogy ha mindent irányításunk alatt tartunk, akkor soha nem kell majd aggódnunk. De amikor kipróbáljuk ezt a megközelítést, az ellenkezője történik. Rájövünk, hogy nem tudunk mindent irányítani, és így felhagyunk az aggódással.

A legjobb mód az aggodalom kezelésére az ima: "Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma". A "mindennapi kenyerünkért" mondott ima mindent magába foglal, ami miatt naponta aggódunk - az egészségünket, a pénzügyeinket, az időbeosztásunkat, a jövőnket, minden dolgunkat, amivel foglalkoznunk kell. Isten azt mondja, "Ha azt szeretnéd, hogy kevesebb stressz legyen az életedben, nyugodj meg bennem és hagyd, hogy én adhassam meg a mindennapi kenyered."

Fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogy ez "mindenNAPI" kenyér, nem "-heti" vagy "-havi". Mi azt akarjuk, hogy Isten nekünk adjon mindent, amire a következő 5 évben szükségünk van, csak tegye egy bankszámlára, hogy láthassuk és akkor nem aggódunk. De Isten nem ezt teszi. Egyszerre csak annyit ad, ami egy napra kell, mert azt akarja, hogy napi bizalmi kapcsolatban legyünk vele.

Tehát három központi igazságot kell megtanítanunk gyermekeinknek Isten gondoskodásáról:

1. Isten minden szükségedet be tudja tölteni, ami bármikor ér, hiszen ő Isten.
2. Isten be akarja tölteni a szükségeinket, de nem a mohóságunkat, mert ő egy szerető Apa.
3. Isten be fogja tölteni a szükségeinket, ahogyan pillanatról pillanatra, napról napra bízunk benne.

És kedves szülők, emlékezzetek arra, hogy nektek is tennetek kell azt, amit "prédikáltok"!


Ragadd meg, amit Isten tett érted!

"Fogjátok a mindennapi, átlagos életeteket – az alvást, étkezést, munkába járást, jövés-menést – és szánjátok oda Istennek mint egy áldozatot. Megragadni mindazt, amit Isten tesz értetek a legjobb dolog, amit tehettek érte." (Róma 12:1 - szabad fordítás)


A Dániel Terv egyesíti mindazt, amit mi inkább jellemzően el szoktunk különíteni egymástól: étkezés, barátok, állóképesség, figyelem és hit. Ezt az öt alapvető dolgot együtt kezelve igazából könnyebbé is teszi azokat.

A Biblia azt mondja, hogy "fogjátok a mindennapi, átlagos életeteket – az alvást, étkezést, munkába járást, jövés-menést – és szánjátok oda Istennek mint egy áldozatot. Megragadni mindazt, amit Isten tesz értetek a legjobb dolog, amit tehettek érte." (Róma 12:1 - szabad fordítás)

Az imával teli mozdulataink során a hitünk és az állóképességünk összekapcsolódnak és egymást erősítik, emlékeztetve minket arra, hogy Istenben „élünk, mozgunk és vagyunk” (ApCsel 17:28 NIV). Tőle van minden élet és lélegzet.

Amikor sétálsz egyet, gondolkodj el azon, hogy mit jelent Istennel együtt sétálni. Amikor felállsz, hogy szünetet tarts az ülőmunkádban, a gondolataidban csinálj egy listát azokról az áldásokról, amiket kaptál, vagy imádkozz az emberekért az otthonodban, vagy a munkahelyeden. Ezek az imával teli mozdulataid segíteni fognak abban, hogy a mindennapos dolgaid végzése közben is Istenre figyelj, s arra, amit Ő tett érted a Dániel Terven keresztül.

Beszéljetek róla:
• Mi az a három imával teli mozdulat, amit ma véghezviszel? Nincs rossz módja ennek, bármit, amit teszel jó!
• Mi az a dolog, amit jobban észreveszel vagy megértesz magaddal kapcsolatban, amikor ilyen imával teli mozdulatokra vállalkozol?
• Mi az a dolog, amit jobban észreveszel vagy megértesz Istennel kapcsolatban, amikor ilyen imával teli mozdulatokra vállalkozol?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése