2017. május 5., péntek

Légy önmagad!

„…különböző ajándékaink vannak…” (Róma 12:6)

Vezényelni szeretett volna, de nem volt megfelelő stílusa. A halkabb részeknél egészen összekuporodott, a hangosabb részeknél felpattant a levegőbe, és még kiabált is a zenekarra. Emlékezőtehetsége gyenge volt. Egyszer elfelejtette, hogy egy darabnál arra utasította a zenekart, hogy ne ismételjenek meg egy bizonyos szakaszt. Az előadáson ő visszalapozott az ismétléshez, míg a zenekar továbbment – ekkor leállította a darabot és kiabálni kezdett: „Állj! Nem jó! Így nem jó! Ismétlés! Ismétlés!” Amikor a zenekar az ő zongoraversenyét játszotta, megpróbált a zongorától vezényelni. Egyszer csak felpattant a zongoraszékről, és lelökte a gyertyákat a zongoráról. Egy másik hangversenyen leütött egy fiút a kórusból. Egy hosszabb finom szakasz után magasra ugrott, hogy beintsen egy harsány belépést, de nem történt semmi, mert elszámolta a ritmust, és túl korán intett be a zenekarnak. Ahogy a hallása egyre jobban romlott, a zenészek megpróbálták figyelmen kívül hagyni jelzéseit, és inkább az elsőhegedűsre figyeltek. Végül megkérték, hogy menjen haza, és hagyjon fel a vezényléssel – és ezt meg is tette. Ki volt ő? Ludwig van Beethoven. Az az ember, akit sokan minden idők legnagyobb zeneszerzőjének tartanak, megtanulta, hogy senki sem lehet mester minden területen. A Biblia azt mondja: „Mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak”. Tehát ismerd fel és fejleszd a te ajándékodat! Lehet, hogy ez először félelmetes lesz, főleg, ha eddig úgy élted az életed, hogy más emberek elismerését kerested, olyanokét, akik ezt nem adták meg. Hagyj fel az állandó küszködéssel azért, hogy olyan valakivé legyél, akivé nem is kell lenned! Isten teremtett olyannak, amilyen vagy, ha másvalaki akarsz lenni, akkor a legnagyobb erőfeszítéssel is csak második helyezett lehetsz. Tehát légy önmagad – végül is, ki lenne erre nálad alkalmasabb?
Mit mondasz magadnak?

„Ha valamit elhatározol, meglesz…” (Jób 22:28)
Nem az határozza meg a jövődet, hogy mások mit mondanak neked vagy rólad, hanem az, amit te mondasz magadnak, miután mások befejezték mondandójukat. A Biblia azt mondja: „Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi” (Példabeszédek 18:21). Az mondod: „Szeretném, ha jobb kapcsolatunk lenne, de félek megtenni az első lépést, mert ha nem válaszolnak rá, elutasítottnak fogom érezni magam.” Vagy: „Szeretnék továbbtanulni, de félek, hogy ha felveszek egy tárgyat, de nem győzöm majd a tanulást, ostobának fogom érezni magam.” Az ilyen beszédek önbeteljesítő próféciák. Amíg nem helyettesíted be a hit szavait e negatív beszédek helyére, mindig félelemben fogsz élni. Az elme olyan, mint a lélek méhe, táplálja azt a magot, amit elültettél benne, amíg el nem jön világra jöttének ideje. Ha nem akarod azt, amit a mag teremni fog, ne vesd el, vagy ne tápláld! A félelem megtöréséhez az első lépés, hogy szembenézz azokkal a gondolatokkal, melyek bajba juttattak. Ez nem könnyű feladat. Éberség kell hozzá, tudatosság, fegyelem és a gondolataid újraprogramozása a Szentírás igéivel. A gondolataid megváltoztatásával azonban az életed is elkezd majd változni. Jób azt mondja: „Ha valamit elhatározol, meglesz” (Jób 22:28). Ebben az érdekes az, hogy talán vannak idők, amikor nem tudsz hinni abban az igében, amire támaszkodtál. Ez nem baj, belső éned azt fogja elfogadni, amit folyamatosan táplálsz, és aszerint fog cselekedni. Kezdd el még ma, lakoltass ki minden negatív gondolatot, ami visszatart, és kezdd el táplálni elmédet Isten Igéjével!




Tudd, hogy mivel állunk szemben!

„…vegyétek fel az Isten fegyverzetét…” (Efézus 6:13)

A Samáriában zajló nagy lelki ébredés ellenére Simon, a mágus még mindig gyakorolta hivatását. „…és ámulatba ejtette Samária népét… Hallgattak rá, mert varázslásával már jó ideje ámulatban tartotta őket” (Apostolok Cselekedetei 8:9-11). Nos, hogyan kezelték az apostolok ezt a helyzetet? Kitértek előle? Békésen együtt éltek a gonosszal? Nem! Szembeszálltak vele, hirdetve Krisztust: „Térj meg tehát e gazságodból, és könyörögj az Úrhoz, hátha megbocsátja neked szíved szándékát” (ApCsel 8:22). És Simon megtért. A jó orvos diagnosztizálja a betegséget, aztán pedig kezeli. A gonosz körülöttünk lévő erői valóságosak, és tudnunk kell, hogyan bánjunk velük. Emlékszel a Gadara sírboltjai között élő megszállottra, akit Krisztus meggyógyított? A benne lévő gonosz lelkek két említésre méltó dolgot tettek. Először is, így mutatkoztak be: „Légió a nevem, mert sokan vagyunk” (Márk 5:9). A légió a római hadsereg kiválóan kiképzett, tökéletesen felszerelt csapategysége volt, amely a császártól kapta parancsait. Másodszor, könyörögtek Jézusnak, „hogy ne űzze el őket arról a vidékről” (Márk 5:10). Ez azért volt, mert már létrehoztak ott egy erődítményt. Látod a szellemi párhuzamot? Nem reménykedhetsz a győzelemben, ha testi fegyverekkel vívsz szellemi csatát. Ha minden problémádért a sátánt hibáztatod, az csak hárítás, de ha nem veszed észre az ő munkáját a helyzetedben, akkor tehetetlen leszel. Ahhoz, hogy harcolni és győzni tudj, tudnod kell, mivel állsz szemben. Képesnek kell lenned arra, hogy túlláss a nyilvánvalón, és meglásd a valóságot! „Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.” (Efézus 6:12-13)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése