2017. június 10., szombat

5 lépés a frusztráció kezelésére


"Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik." (Ézsaiás 26:3.)

Itt van öt egyszerű lépés, hogy megbírkózz az életedben lévő frusztrációval.

Kérdezd meg magadtól: "Miattam van?" A Biblia azt mondja: " Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is" (Galata 6:7/b).Sok dolog miatt idegeskedünk, amiket mi hozunk be saját életünkbe.

Kérdezd meg magadtól: "Mit tanulhatok belőle?" A Róma 8:28. mondja "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." Nagyon sok rossz dolog van a világon, de minden összefügg. Isten a negatívat is pozitívra tudja fordítani, ha engedjük neki. Használjuk a bosszúságot arra, hogy még inkább Krisztusra hasonlítsunk.

Köszönd meg Istennek a helyzetet! I.Thesszalonika 5:18. mondja "mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." Nem a rossz helyzetekért kell hálásnak lenned, de lehetsz hálás a rossz helyzetekben. A bosszúság lehet álcázott áldás.

A bosszúságot fordítsd vicces eseménnyé! A Biblia mondja "A vidám szív a legjobb orvosság" (Példabeszédek 17:22.) A humorérzék Isten orvossága a dühre és idegeskedésre.

Kérd Istent, töltsön meg szeretetével! Miért? Mert az I.Korinthus 13:5. azt mondja "[A szeretet] nem gerjed haragra." A szeretet nem önző. Idegesek leszünk, mert azt hisszük, hogy körülöttünk mindenki és minden ellenünk van. A szeretet másokra koncentrál.

Jézus folyamatosan frusztrációval nézett szembe, de sohasem vált idegessé. Neki mindig volt ideje másokra. Mi annyira el vagyunk foglalva saját dolgainkkal, hogy megfeledkezünk róla, hogy az emberek a lényegesek az életben.

Amikor elhanyagolnak, dönts a bátorítás mellett!


Kérünk titeket, testvéreink, intsétek a tétlenkedőket, biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez. 1Thessz 5:14 MBT

Amikor átlépnek fölötted, vagy elhanyagoltnak, mellőzöttnek érzed magad, mi az első emberi reakciód? Ez nagyban függ a személyiségedtől is, de valószínűleg vagy vissza fogsz vonulni a csigaházadba, és felveszed azt a hozzáállást, hogy „ te kizártál engem, én meg kizárlak téged”, vagy mindent elkövetsz, hogy utat találj, hogy felkeltsd az illető figyelmét. Azonban akár így, akár úgy cselekszel, ez egyedül rajtad áll!

Isten azonban egy másfajta reakciót vár el tőled. Az Ő erejével és irányításával azt akarja, hogy Te tegyél egy finom és szelíd lépést afelé, hogy a másikra figyelj. Amikor te sértettnek vagy elhanyagoltnak érzed magad, nagy az esély rá, hogy más is éppen így érez, neked azonban lehetőséged van rá, hogy tegyél érte valamit, hiszen képes vagy az együttérzésre.
Mások bátorítása által képessé válsz kilépni a saját árnyékodból és az önsajnálatból, hiszen másokra fókuszálsz, és keresed a lehetőségét, hogy pozitív változás álljon be az életükben.

Ahogyan a mai igevers is elmondja, fontos keresnünk valakit, akit mások egyáltalán nem bátorítanak. A legtöbb ember szeret erőteljes szolgálókat buzdítani, mert így lehetőséget kapnak rá, hogy nyeregbe segítsenek valakit. De Isten azt akarja tőlünk, hogy bíztassuk a bátortalanokat és karoljuk fel az erőtleneket!
Kinek van szűksége éppen a te bátorításodra? Szánj oda egy percet és vedd fontolóra, ki érezheti elhanyagoltnak, mellőzöttnek magát az ismerőseid közül? Valaki a munkahelyedről? Esetleg az iskolából, vagy a szomszédok közül?
Ha ez megvan, olvasd el a Zsidókhoz írott levél 10:24 –et ....

azután ügyeljünk egyikünk a másikunkra, hogy egymást szeretetre és jó cselekvésre serkentsük, Zsid 10:24 Budai

... és talán írhatsz neki egy cetlit vagy sms-t pár kedves szóval, vagy elhívhatod ebédelni.

Ezek a kicsinek látszó cselekedetek magukban hordozzák az erőt, hogy megváltoztassák nem csak az ő életüket, hanem a tiédet is. Ahelyett, hogy magadba fordulnál és hagynád annyira eluralkodni a sértettségedet, hogy másoktól elszigetelődve még az ebédedet is egyedül költenéd el, nyiss kifelé és használd Isten erejét az éltedben arra, hogy másokat szolgálj! Ez szolgálat, ez erőteljes és képes változást hozni!


Apránként előre a növekedésben


„De csak apránként űzi el előled ezeket a népeket Istened, az ÚR. Nem semmisítheted meg mindjárt őket (...)” 5Móz. 7:22

Habár Isten azonnal meg tudna minket változtatni, Ő úgy döntött, hogy lassanként formál át bennünket. Jézus megfontoltan irányította a tanítványok növekedését. Ahogyan Isten is apránként engedte meg az izraelieknek, hogy elfoglalják az Ígéret Földjét, így a mi életünkben is kis lépésekben szeret munkálkodni. Ezért cselekedett így, hogy ne terhelje túl Izreal népét.

Miért tart olyan sokáig, hogy megváltozzunk és felnőjünk? Rengeteg oka van:

Lassan tanulunk. Ahhoz, hogy egy tanulságot igazán megértsünk, gyakran negyven-ötven alkalommal kell újra és újra megélnünk. A problémák folyton visszatérnek, és mi ekként gondolkozunk, „Jaj ne, már megint! Hiszen ezt a leckét már megtanultam!” – de Isten ezt jobban tudja nálunk. Izrael története jól bemutatja, hogy mennyire gyorsan elfelejtjük mindazt, amire Isten tanít minket és milyen gyorsan visszatérünk a korábbi utainkhoz és viselkedésünkhöz. Tehát szükségünk van ismételt gyakorlási lehetőségre.

Sok mindent kell átértékelnünk. Rengetegen keresnek fel lelkigondozót olyan személyes vagy kapcsolati problémával, amely hosszú évek alatt keletkezett, majd ezt mondják: „Kérlek, segíts, van rá egy órám.” Naivan gyors megoldást várnak a régóta létező, mélyen gyökerező nehézségeikre. Mivel gondjaink nagy része – és minden egyes rossz szokásunk – nem egyetlen nap alatt alakult ki, életszerűtlen arra számítani, hogy azok azon nyomban megszűnnek.

Nem létezik olyasféle pirula, imádság vagy rítus, ami sok év veszteségét pillanatok alatt semmissé tenné. Ehhez a kitakarítás és helyreállítás kemény munkája szükséges. A Biblia ezt a „régi ember levetkőzésének” és az „új ember felöltözésének” nevezi. (Róma 13:12, Efézus 4:22-25, Kolossé 3:7-10, 14)

A növekedés gyakran fájdalmas és félelmetes. Növekedés nincs változás nélkül, változás pedig nincs félelem vagy veszteség nélkül, és veszteség sincsen fájdalom nélkül. Félünk ezektől a veszteségektől, még akkor is, ha régi ösvényeinken önmagunknak okoztuk a bajt. Olyan ez, mint egy pár jól viseltes cipő: kényelmes és megszokott.

Minden változás magában foglal valamiféle veszteséget. Le kell térnünk régi utainkról ahhoz, hogy újakat járjunk be.

Boldogabb vagy, ha átadod az életed

"Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megmentsd az életed, elveszíted. Csak azok fogják megérteni, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és Isten evangéliumáért." (Mk 8,35 LB ford.)
Isten úgy alkotta meg a világot, hogy a boldogság nem a beosztásodon, a fizetéseden, a nemeden vagy a sikeren múlik.
A boldogság a szolgálat kísérője. Isten úgy alkotott meg téged, hogy akkor leszel boldog, ha átadod Neki az életed. Miért? Mert Ő azt akarja, hogy olyan legyél, mint Ő maga, mert minden a szeretetről szól.
"Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megmentsd az életed, elveszíted. Csak azok fogják megérteni, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és Isten evangéliumáért." (Mk 8,35 LB ford.)
Hogy a szíved valóban ússzon a boldogságban, naponta gyakorolnod kell a szolgálatot és a nagylelkűséget.
Máté 20:28 azt írja: "Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért." (NLT ford.)
Jézus azért jött, hogy szolgáljon és adjon. Ez a két dolog az, ami sokkal több boldogságot hoz az életbe, mint bármi más, és ez az, ami igazán kifejezi, mit jelent Jézust követni. Ha nem szolgálsz, ha nem adsz, nem vagy Jézus követője. Ez ilyen egyszerű.
Isten ezen felül, úgy teremtette meg a világegyetemet, hogy minél inkább feladod magad, Isten annál többel ajándékoz majd meg, továbbá annál boldogabb és áldottabb leszel.
Filippi 2:17-18-ban Pál azt mondja: "A hited által leszel képes magadat Istennek ajánlani, mint Őt szolgáló áldozat. Ha a saját véremet is kell áldoznom a ti áldozatotokkal, boldogan és örömmel teszem ezt veletek együtt. Nektek is velem együtt kellene örülnötök." (NVC ford.)
A hited által leszel képes felajánlani az életed, mint áldozatot és szolgálni Istennek azáltal, hogy másoknak szolgálsz. Áldozat és szolgálat az életen át tartó boldogság kulcsai, azaz nagylelkűen odaadni az életed az Evangéliumért.
Beszéljetek róla:
  • Mi tesz téged a legboldogabbá?
  • Mikor tapasztaltad meg a boldogságot a szolgálaton és a nagylelkűségen keresztül?
  • Mennyi időt töltesz szolgálattal? Mi az, amivel ma tudsz szolgálni a többiek felé?Szükséged van egy hangulatjavítóra? Vedd elő a Bibliád!

"Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk" (Róma 15:4 - újfordítás).


Lent vagy a padlón? Szükséged van egy hangulatjavítóra?

Rakd le azt a csokitorta szeletet. Ne merülj bele az önsajnálatba. Inkább vedd elő a Bibliád.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy bátorítson minket. Hangulatjavítóként is gondolhatsz a Bibliára.

A Biblia azt mondja Róma 15:4-ben: "Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk" (újfordítás).

Minden ami leíratott a Szentírásban, a bátorításunkra íratott. Ez egy bátor állítás, de igaz. Még a keményebb szakaszok is azért vannak Isten Szavában, hogy végül a helyes irány felé bátorítsanak minket.

Ezért minden nap kell, hogy legyen Istennel töltött személyes időnk. Akár a napi áhítatod, csendességed során, vagy amikor ihletett állapotodban vagy, de kell, hogy legyél egyedül Istennel, az Igéjét olvasva, Vele beszélve.

A Biblia azt mondja Zsoltárok 119:114-ben: "Te vagy a csendes felépülésem helye, Várom, hogy a Te Igéd megújítson engem" (angolból szabadon fordítva).

Ha elbátortalanodtál és elveszítetted a reményt, el tudok mondani valamit az életedről, anélkül, hogy találkoztunk volna: Nem töltesz időt Isten Szavával. Ha tennéd ezt, nem lennél ilyen állapotban. Minél többet olvasod Isten Igéjét a mély időszakaidban, Ő annál jobban felemel.

Tehát, ha következő alkalommal elkedvetlenedsz, ne az legyen a megoldás, hogy hazamész, és bekapcsolod a tévét. Ehelyett nyisd ki a Bibliádat, és olvasd! Hallgasd Lukács doktort, a sikeres amerikai csodadoktor, Dr. Phil helyett.

Isten Igéjének meg van az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa az életedet. Isten ereje van benne. Semmi másban nem találod meg azt. A Biblia fogja megadni neked a valódi, igazi bátorítást.

Beszéljük át!

* Mik azok a dolgok, amikhez fordulsz, amikor elkedvetlenedsz? Azok a dolgok tényleg igazi bátorítást vagy reményt adnak neked?
* Bármit be tudunk tenni a napi teendőink közé, ami valóban fontos nekünk. Szakítottál időt a napodból a "csendes felépülésnek", hogy Isten megújíthasson?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése