2017. június 5., hétfő

AZ IGAZI BARÁTSÁG LAPJA

„…közösségünk van egymással, és Jézus… vére megtisztít minket minden bűntől.”

A Biblia azt mondja: „Többet ér a közeli barát a távoli rokonnál” (Példabeszédek 27:10). Néha könnyebb közeli barátságot kialakítani olyan valakivel, aki nem tartozik a szűk családi körbe. Vannak azonban „vér szerinti családtagjaink, akikről a Biblia: azok, akik Jézus vére által lettek testvéreinkké (ld. 1János 1:7). Ez olyan kötelék, ami nem hagyja, hogy csak úgy lelépj és a magad feje után menj. Ehhez azonban az kell, hogy tegyünk is a kapcsolat érdekében. „Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek” (Jakab 3:18). Ehhez hosszú távú elkötelezettség kell, amit nem könnyen ért meg a mai önző generáció, amelyben ha a dolgok nehézre fordulnak, elfogadott dolog kilépni a kapcsolatból és továbbállni. Egy lelkipásztor rámutat arra, hogy a világ nem érti a keresztyén testvériség fogalmát: „A világ úgy tartja, hogy  hozzánk hasonló gondolkodású, ugyanannyit kereső, ugyanarra a pártra szavazó emberek között kell keresnünk a barátokat. Az ilyen barátságok csak addig működnek, amíg valamilyen nehézségben nem ütközöl, amíg valamilyen nyomasztó problémával, tragikus veszteséggel vagy súlyos betegséggel nem szembesülsz, és hirtelen rájössz, hogy igazán senki sem törődik veled Miért? Mert nem fektettél be a barátságba, nem adtál bele semmit valaki más életének, és most, amikor neked lenne szükséged arra, hogy kivehess valamit belőle, kiderül, hogy nincs pénz a barátság bankban.” Az igazi barátság alapja az áldozatos szeretet. Pál azt írja: „Mert nincs mellettem hozzá [Timóteushoz] hasonló lelkületű, aki olyan őszintén törődne ügyeitekkel; mert mindenki a maga dolgával törődik, nem pedig a Krisztus Jézuséval. De ti is tudjátok, hogy kipróbált ember ő…” (Filippi 2:20-22).


Felekezetek

„…hogy mindnyájan egyek legyenek…”(János 17:21)

Talán sokkolóan hat rád, de az Élet Könyvébe, nem jegyzik fel a felekezeti hovatartozásodat a neved mellé. A mennyben nincsenek vallási címkék. Ha valakinek megvan a joga, hogy Jézust Úrnak szólítsa, neked úgy kell kezelned, mint testvéredet, függetlenül attól, milyen gyülekezetbe jár. Mind vérrokonok vagyunk – Jézus vére által. Mint hívőknek, a Biblia ezt mondja nekünk: „Igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével” (Efezus 4:3). Figyeld meg: Isten nem azt mondta nekünk, hogy teremtsünk egységet, hanem, hogy őrizzük azt meg. Elmo Phillips, a komikus mesélte sokszor ezt a történetet: „Nemrég találkoztam egy emberrel, és a beszélgetésünk során megkérdeztem tőle, hogy katolikus-e vagy protestáns? »Protestáns« – válaszolta új ismerősöm. »Én is« – mondtam erre. Majd tovább kérdeztem: »Melyik felekezet?« »Baptista« – felelte ő. »Én is« – örültem meg neki. »Északi vagy déli baptista?« »Északi« – válaszolt. »Én is!« – kiáltottam. És így folytattuk tovább. Végül azt kérdeztem: »A Nagy Tavak Régiójához tartozó északi konzervatív fundamentalista baptista az 1879-es közgyűlés szerint, vagy A Nagy Tavak Régiójához tartozó északi konzervatív fundamentalista baptista az 1912-es közgyűlés szerint?« »A Nagy Tavak Régiójához tartozó északi konzervatív fundamentalista baptista az 1912-es közgyűlés szerint« – válaszolta. »Halj meg, eretnek!« – mondtam erre én.” Komolyra fordítva a szót: tudod miért imádkozott Jézus? „...hogy mindnyájan egyek legyenek… hogy elhiggye a világ…” A megosztott egyház sérült és gyenge egyház. Gondoltál-e már valaha arra, mi történne, ha levetnénk címkéinket és valódi tartalmunkat tennénk a kirakatba? Talán nem lenne szükségünk figyelemfelkeltő jelekre az ajtókon, hogy embereket vonzzunk, mert vonzaná őket a bent lévők szeretete. Érdemes elgondolkodni rajta, ugye?


Gondolataink nyugalma

„Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet…” (Zsoltárok 131:2)

Az egyik legnagyobb stressz keltő tényező, amivel naponta szembesülünk, a zaj. Zajos világban élünk. Ahhoz, hogy csendesebb környezetet élvezhessünk, nekünk kell azt megteremtenünk. Ezért keress egy olyan helyet, ahol senki sem zavar és tanuld meg élvezni azt, hogy egyszerűen csak csendben vagy egy darabig. Ha magas fordulatszámon működő, időfüggő, eredmény-orientált ember vagy, akinek túl sok elintéznivalója van, de sosincs elég ideje elvégezni, akkor rá fogsz jönni, hogy ez nem könnyű. És mielőtt még arra gondolnál, hogy „ez nem túl lelki dolog”, szánj rá egy percet, és gondold át a következő Igéket: 1) „És lesz az igazság műve békesség, és az igazság gyümölcse nyugalom és biztonság mindörökké” (Ézsaiás 32:17 Károli). 2) „Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót hajszoltan és hasztalan erőlködéssel” (Prédikátor 4:6). 3) „és tartsátok becsületbeli dolognak, hogy csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát…” (1Thesszalonika 4:11). 4) „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11). Nem számíthatsz nyugalomra, ha folyamatosan zajos életet élsz. Jézus gondoskodott arról, hogy legyen ideje valahol nyugalomban egyedül lenni. Senkinek sem volt nagyobb életcélja, és senki előtt nem állt örökérvényűbb igény, mint előtte. A Biblia mégis azt mondja, hogy Jézus „…gyakran visszavonult magányos helyekre imádkozni” (Lukács 5:16 NIV). Biztos lehetsz benne, hogy ha Jézusnak szüksége volt ilyen életmódra, akkor neked is szükséged van. Az Istennel töltött csendes idő létfontosságú a tested, elméd és érzelmeid helyreállásához. Az igazság az, hogy erre rendszeresen szükséged van, tehát ragaszkodj ahhoz, hogy legyen időd erre, és ne hagyd, hogy bárki is elvegye tőled! Szervezd az időbeosztásod Isten köré – és ne várd, hogy Isten igazodjon a te időbeosztásodhoz!





Tévhitek


„Térj meg, Izráel, Istenedhez, az Úrhoz, mert bűnöd miatt buktál el!” (Hóseás 14:2)
Mi akadályozza meg a jó embereket abban, hogy megtisztítsák cselekedeteiket? A lelki dolgok félreértelmezése. Figyeld meg, hátha felismered valamelyik tévhitet: 1) A fájdalmas tapasztalatokat csupán a sors hozta, semmi közük az én döntéseimhez. 2) Isten sokkal megbocsátóbb annál, hogy engedné felgyülemleni a következményeket, nem hagyná, hogy fájdalom érjen csak azért, hogy megállítson a vétkezésben. 3) Az öröm, amit kapok az úgynevezett bűneimből, nagyobb, mint amit azzal nyernék, ha felhagynék vele. Egyébként is, ez csak az én bűnöm, senki másnak nem ártok vele. 4) Nem tehetek róla. Ez a probléma még gyermekkoromból ered, tehát miért nem terjeszti ki Isten inkább kegyelmét ahelyett, hogy szigorú fegyelmet követel? 5) Csak azért, mert vétkezek, ez még nem jelenti azt, hogy ne tudnék tenni valamit Istenért. Hiszen Isten a görbe botokat is használja – nem lehetünk mind Billy Grahamek ugyebár. 6) Ez nem bűn, csak a személyiségemnek az a része, amellyel küszködök. Ha felismerted magadban ezek közül a tévhitek közül valamelyiket, látod már, hogy igazából mit mondasz? „A bűnömnek nincsenek következményei. Isten nem fog üldözni ezért. Túlságosan szeretem a bűnöm ahhoz, hogy feladjam. Meggyőztem magam arról, hogy úgysem tudnék kiszállni. A bűnöm nem csökkenti a hatékonyságomat. A problémám igazából nem is bűn.”
Ha most magadra ismersz, fogadd el az igazságot, dobd ki a hazugságokat, amelyek szükségtelen fájdalomba ragadva tartanak, és térj meg! Abban a pillanatban, ahogy ezt megteszed, el fogod nyerni Isten bocsánatát és segítségét ahhoz, hogy másképp tudj élni. Ha majd visszanézel arra, hogy korábban mennyire a mocsokban akartál maradni, csodálkozni fogsz, hogyan tudtál ellenállni Atyád jóságának ilyen sokáig és ilyen nagy áron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése