2017. június 24., szombat

Isten a saját képére alkotott téged


„Hiszen ezeket az embereket Isten már a világ teremtése előtt ismerte. Sőt, külön is választotta őket, hogy a Fiához hasonlóvá váljanak. (…) Azt tervezte, hogy ezek az emberek a Fiához hasonlítsanak…” Róma 8:29-30 (Egyszerű fordítás)

Isten terve a kezdetektől fogva az volt, hogy olyanná alkosson meg téged, mint amilyen a Fia, Jézus. Ezt a szándékát már a teremtéskor kinyilvánította: „Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá” (1Móz. 1:26).

Az egész teremtett világban csak az embereket alkotta Isten a saját képére. Ez hatalmas kiváltság a számunkra, és méltóságot ad. Ugyan nem vagyunk tisztában mindazzal, amit ez a mondat jelent, viszont néhány szempontból megérhetjük, hogy mi mindent takar:
Ahogyan Isten, mi is szellemi lények vagyunk – a szellemünk halhatatlan és tovább fog élni, mint a földi testünk.
Értelmes lények vagyunk – képesek vagyunk gondolatokat alkotni, következtetéseket levonni és problémákat megoldani.
Kapcsolatokat alakítunk ki – képesek vagyunk igazi szeretetet adni és kapni.
Erkölcsi ítélőképességgel rendelkezünk – képesek vagyunk megkülönböztetni a rosszat a jótól, ez tesz minket felelősségre vonhatóvá Isten előtt.

Viszont ez a hasonlóság nem teljes, a bűn tönkretette és eltorzította. Ezért Isten Jézust azzal a feladattal küldte el, hogy állítsa helyre azt a tökéletes képmást, amit mi elveszítettünk.

Vajon hogyan néz ki Isten „képmása”, az ami „hozzá hasonló”? Pontosan olyan, mint Jézus Krisztus! A Biblia ugyanis azt írja, hogy Jézus „Isten képmása”, „a láthatatlan Isten képe”, „Isten lényének képmása” (2Kor. 4:4; Kol. 1:15; Zsid 1:3).

Gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy „az apjára ütött”, amikor családtagok közös vonásaira utalunk. Jól esik, amikor az emberek meglátják a gyermekeimben, hogy miben hasonlítanak rám. Így Isten is azt szeretné, hogy a gyermekei rá hasonlítsanak, rendelkezzenek az ő vonásaival. A Biblia szavai szerint: „fel kell öltözzétek az ’új embert’, akit Isten úgy teremtett, hogy hozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen” (Ef. 4:24, Egyszerű fordítás).


Nem értesz valamit? Bízzál az ÚRban!


Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.(Péld.3.5-6 MBT)

Talán zsákutcába jutottál – anyagilag, érzelmileg, vagy kapcsolatilag - de ha bízol az Úrban és haladsz kitartóan a hit útján, még ha nem is látszik a kiút, Ő szabadulást készít neked.
Egyre érthetetlenebbé válnak a dolgok, ahogy egyre előrébb haladsz ezen az ösvényen, amit Ő állít eléd, de nem kell mindent értened ahhoz, hogy rálépj az útra. A Példabeszédek 4:18 mondja:

Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig.(Károli)

Egy napon ott fogsz állni az örökkévalóság teljes ragyogásában és látni fogod a teljes képet. Látni fogod Isten célját is annak az ösvénynek a végén, amit Ő választott neked.
Addig is, tedd amit a Példabeszédek 3 mond: Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.
Maradj türelmes! Isten jól tudja, mit miért tesz. És azt is tudja, hogy neked mi a legjobb. Ő látja a végeredményt is, amit te nem vagy képes látni. Mindazok a problémáid, szívfájdalmaid, nehézségeid és végtelennek tűnő várakozásaid - amelyek egy nagy MIÉRT? sóhajtásban törnek elő belőled- egy napon ott fognak tisztán és érthetően ragyogni Isten szeretetének fényében.
De a mai napon is, tanulunk bízni az Úrban!

Stressz kezelés első lépése: Ne aggódj!

"Semmi felől ne aggódjatok!" (Fil 4:6 NLT fordítás)
Az élet elsődleges stresszforrása nem a munka, hanem az aggodalom. Nem a munka miatt hanem az aggodalom miatt maradsz fent éjszakánként. 
Isten tisztán megmutatja a Bibliában, hogy mit gondol az aggodalomról. Filippi 4:6 azt mondja, hogy "Semmi felől ne aggódjatok!" (Fil 4:6 NLT fordítás)
Miért kell felhagyj az aggódással?
Az aggodalom több ok miatt is ésszerűtlen. Először is mert az aggodalom csak növeli a problémát. Észrevetted már, hogy ha valaki valami rosszat mond rólad, akkor ha minél többet gondolsz rá, akkor az annál nagyobb lesz? Másodszor pedig az aggodalom nem működik. Értelmetlen olyan dolog miatt aggódni amit nem tudsz megváltoztatni. Olyan dolog miatt aggódni amit meg meg tudsz változtatni, az meg kész hülyeség. Akkor menj és változtasd meg!
Az aggodalom természetellenes. Nincsenek olyan emberek akiknek veleszületett tulajdonságuk lenne az aggódás. Lehet, hogy úgy érzed, hogy te ilyen vagy, de hidd el, hogy nem. Az aggodalmat megtanuljuk. Mivel az aggódás természetellenes, ezért egészségtelen is. A testet nem úgy alkotta meg Isten, hogy aggódjon. Amikor azt mondják az emberek, hogy "Betegre aggódtam magam" akkor igazat mondanak. Az orvosok szerint nagyon sok beteg már első nap elhagyhatná a kórházat ha meg tudnának szabadulni a bűntidattól, a nehezteléstől és az aggódalomtól. Példabeszédek 14:30 szerint "A békességgel teli szív egészséges testet eredményez" (NLT fordítás).
Az aggodalom nem segít. Az aggódás nem tudja megváltoztatni a múltat és nem tudja irányítani a jövőt. Csak felbolydítja a napodat. Az egyetlen dolog amit az aggodalom megváltoztat, az te vagy. Szánalmassá tesz. Sosem oldott még meg problémát, éppen ezért haszontalan. 
Az aggodalom szükségtelen. Isten alkotott téged, Ő mentett meg, és Ő helyezte beléd a Lelkét is. Nem gondolod, hogy a szükségleteidről is gondoskodik majd? Nem kell aggódni!
A stressz kezelésének az első lépése tehát az, hogy visszautasítod azt, hogy bármi miatt is aggódnál. Miért? Azért mert ésszerűtlen, természetellenes, haszontalan és szükségtelen. 
1Péter 5:7 szerint “Rá helyzezeheted az aggodalmad minden súlyát mert személyesen törődik veled" (AMP fordítás.
Isten személyesen törődik veled és szükségleteiddel. Gondolj azokra a dolgokra amelyek miatt stresszelsz, aggódsz és izgulsz. Most pedig engedd el őket. Add át Istennek!
Beszéljétek meg: 
  • Mit mond el az aggodalmad arról, hogy mennyire bízol Istenben? 
  • Mi miatt aggódsz? Mit tehetsz azért, hogy változtass ezen? 
  • Hogy tudod szó szerint Istennek átadni azokat a dolgokat amik miatt idegeskedsz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése