2017. augusztus 13., vasárnap

Bőkezűen, ha szűkölködünk is


„Én is mondom nektek: szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonnal, hogy amikor elfogy, befogadjanak titeket az örök hajlékokba… Ha tehát a hamis mammonon nem voltatok hűek, ki bízza rátok az igazit? … Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Lukács 16:9-14)



Ha Jézushoz akarsz hasonlítani, meg kell tanulnod bőkezűnek lenni.



Nagyon könnyű akkor időt, energiát vagy pénzt áldozni valamire, ha van belőle felesleges. Az igazi próba abban rejlik, amikor a fentiekből neked is hiányod van. Ha neked is kevés van, kész lennél-e odaadni azt a keveset is, hogy másnak segíts? Ha a válaszod erre igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség tesztjén.

Miért teszteli Isten a nagylelkűségedet? Azért mert az Ő képmására teremtett téged, ezért ha Jézusra akarsz hasonlítani, meg kell tanulnod bőkezűnek lenni. Ha nem ezt teszed, akkor sohasem válsz éretté, és az Úr áldása sem lesz az életeden

Mi van akkor, ha válságban vagy és a dolgaid nem mennek túl jól – munkanélküli vagy, esetleg kevés a pénzed és úgy érzed, hogy nincs energiád, anyagi javaid, amelyekkel mások felé szolgálhatnál? Hogy lehetsz bőkezű, mikor neked is kevés van?

Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt második levelében van számunkra egy jó példa, ahol Pál a következőket írja a Macedóniai gyülekezetekről: “Mert a nyomorúság sok próbája között bőséges az ő örömük, és nagy szegénységükből a tisztaszívűség gazdagsága lett.” Az öröm és a szolgálat mindig együtt járnak.



A döntő próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben az, hogy hogyan kezeled a pénzed; mert ez megmutatja, hogy mi a fontos számodra.



Mint pásztor szeretném, ha pénzügyileg sikeres lennél, hogy bőkezű adakozó lehess, hogy segíthess az embereknek, hogy jót tehess a földön. A következő 5 alapelv a válság idején segít boldogulni.



1. Ha engedelmeskedsz Isten szavának, ő gondoskodik rólad. Ha készen állsz kimondani, hogy “Istenem, azt fogom tenni, amit te elvársz tőlem, attól függetlenül, hogy van-e pénzem, vagy lehetőségem rá”, akkor Isten mindent megad majd ahhoz, hogy ezt meg is tehesd.

2. Ha megteszed, amit Isten elvár tőled, akkor Ő majd hozzáteszi azt a részt, amire te magadtól nem lennél képes. Ajánlj fel Istennek mindent, amid csak van, bármennyire is kevés legyen az, és Isten megsokszorozza úgy, ahogy nem is gondolnád, hasonlóképp ahogyan azt az 5 kenyérrel és 2 hallal tette.


3. Isten szereti a jókedvű adakozót. Minél bőkezűbb vagy Isten annál többet fog majd viszaadni neked.


4. Ha hiányod van valamiben, vess el egy magot. Bármi legyen, amiből úgy érzed, hogy nincs elég, légy bőkezű azzal a kevéssel, amid van. Ahhoz, hogy learasd a terményt először el kell vetned.


5. Az vetés és aratás nem ugyanabban az időpontban és nem magától történik. Idő és türelem szükséges hozzá.


Isten nem ment fel az alantas munka alól


"Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az" Lk 16:10

"Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek" Kol 3:23

A feladat mérete lényegtelen. A kérdés az, el kell-e végezni. Soha nem fogsz az életben olyan helyzetbe kerülni, amikor túl fontos lennél ahhoz, hogy segíts az alantasabb munkákban. Isten soha nem fog kivételezni veled. Ez alapvetően szükséges része a jellemed fejlődéséhez. A Biblia írja: "Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát." Gal. 6:3

Az ilyen apró szolgálatokban növekedhetünk Krisztushoz hasonlóvá.

Jézus az alantas feladatokra specializálódott, amiket mindenki más próbált elkerülni: lábat mosni, gyerekeknek segíteni, reggelit készíteni, és leprásokat szolgálni. Nem volt semmi hátsó szándéka, Ő azért jött, hogy szolgáljon. Ezeket nem a nagysága ellenére tette, hanem pont a nagysága miatt, és elvárja, hogy kövessük a példáját (Jn. 13:15).

Kis feladatok gyakran mutatnak nagy szívet. A te szolgai szíved apró cselekedetekben tárul fel, amilyen cselekedetek megtételére mások gondolni sem akarnak. Mint mikor Pál rőzsét gyűjtött tűzgyújtáshoz, hogy mindenki felmelegedjen a hajótörés után (ApCsel. 24:3).Ugyanolyan kimerült volt, mint mindenki más, de mégis megtette azt, amire mindenkinek szüksége volt. Semmilyen munka nem alantas számodra, ha szolgáló szíved van.

Nagy lehetőségek gyakran rejtőznek kis feladatokba. Az élet apró dolgai meghatározzák a nagy dolgokat. Ne keress hatalmas feladatokat, amiket majd elvégezhetsz Istenért. Inkább csak csináld a "nem olyan nagy dolgok"-at, és Isten majd elhív arra, amit szeretne, hogy tegyél.

Mindig többen lesznek az olyan emberek, akik "NAGY" dolgokat akarnak tenni az Úrért, mint azok, akik a kisebb dolgokat. A verseny, hogy ki legyen a vezető, elég zsúfolt, de a pálya nyitva áll azoknak, akik szolgálni akarnak.

Néha felfelé szolgálsz a hatalommal bíróknak, néha pedig lefelé a szükségben lévőknek. De bármelyik eset is álljon fenn, a szolgáló lelkületed fejlődik, mikor hajlandó vagy megtenni bármit, amire szükség van.


Négy előnye annak, ha felismered egyediségedet


"Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt." (Zsolt 139,14)

Ha egyszer megérted, hogy milyennek alkotott téged Isten, milyen a te formád, magyarázatot találsz arra is, hogy miért pont úgy kezeled a kritikát, ahogy, hogyan oldod meg a konfrontációt, hogyan barátkozol, mit gondolsz a bűnről, hogyan engedelmeskedsz a hatalomnak, miért tudsz közel kerülni emberekhez és miért nem tudsz közel kerülni emberekhez. A formád ad magyarázatot arra, hogy mi őrjít meg, mi szomorít el, mi aggaszt, tesz boldoggá - mert ez vagy te!

Négy előnye is van annak, ha felfedezed és a S.H.A.P.E köré építed az életed (S.H.A.P.E egy angol mozaikszó, amely ezekből a szavakból áll össze: Spiritual gift = lelki ajándék, Heart = szív, Ability = képesség, Personality = személyiség és Experiences = élmények)

1. Csökkenti a stresszt. Mikor biztos vagy abban hogyan vagy formálva, nem hasonlítgatod többé magadat másokhoz. Ehelyett tovább építed erősségeidet, felismered korlátaidat, kihozod a legtöbbet abból, amiben jó vagy, és nem aggódsz a többi miatt. A stressz csökkenése garantált!

2. Növeli a sikert. A siker nem azt jelenti, hogy sok pénzt keresel, hanem azt jelenti, hogy ismered Isten akaratát és pontosan aszerint létezel. Az vagy, aminek Isten szánt. Rájössz, hogy ki vagy és aszerint élsz!

3. Növeli az elégedettséget. Az elégedett élet annyi, mint azt tenni, amire formáltak. Szabadság abból származik, ha azt teszed, amire tehetséged képesít, és élvezettel tölt el, hogy Isten ilyennek alkotott. Ha életedet Isten neked szánt formája szerint alakítod, sokkal jobban átérzed Isten szeretetét, mivel összhangban élsz terveivel.

4. Növeli az önbecsülést. Manapság társadalmunkban járványszerűen terjed az alacsony önértékelés. Tanulmányok szerint az emberek több mint 50 százaléka nem a számára megfelelő munkahelyen dolgozik. Hiszem, hogy az egészséges önértékelés nem a pozitív gondolkodáson alapul, hanem két bibliai igazságon: először is, hogy számítasz Istennek, másodszor, hogy Isten egy céllal alkotott meg.

Beszéljetek róla

Ha már ismered Isten alkotta formád, szánj egy kis időt rá és gondold át, mivel töltöd el az idődet. Olyan tevékenységeket és célokat követsz, amikre Isten alkotott?

Kijelentenéd, hogy elégedett életet élsz? Min alapul az elégedettséged?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése