2017. szeptember 13., szerda

A bibliai világnézethez szokatlan bátorság szükséges

„Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass.” (ApCsel. 19:8)


Ha valaha is üzenetre volt szükséged ebben a mai kultúrában, akkor ez az: „Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass.” Egy világban, amely tele van olyan gondolatokkal és hiedelmekkel amelyek Isten Igéje ellen vannak, Isten azt szeretné tőled, ha vennéd a bátorságot és kiállnál amellett, amit jónak és igaznak ismertél meg. Mert sokan felállnak és beszélnek neked a világnézetükről, gondolataikról nap mint nap. Te miért nem állsz fel és nem beszélsz arról, amiben te hiszel?

Ahhoz azonban, hogy bátran felállhass, tudnod kell, hogy mit hisz a világ és mi az az igazság, amiről Isten beszél. Ezt nevezik világnézetnek – a látást, amelyre a hitedet építed. Mindenkinek van ilyen világnézete. Ez egyfajta lencse, amelyen keresztül a valóságot szemléled. Az Instagram egy olyan online fotó megosztó alkalmazás, amelynek nagyon sok olyan filtere van, melyek segítségével olyanná varázsolhatod a képeidet, mintha csak egy kiállító teremben lennének. De ettől még ugyanaz a kép marad! Hasonlóan ehhez, minden ember használ olyan szűrőket, amelyeken keresztül szemléli és értelmezi az őt körülvevő világot. Részesei lehetünk ugyanannak az eseménynek, de ettől függetlenül különbözőképpen értelmezhetjük azt – éppen különböző világnézetünkből kifolyólag.

A világnézeted magában foglalja azt, hogy hogyan látod Istent, önmagad, másokat, a múltat, a jelent és a jövőt, a pénzt, az időt, vagy akár a jót és a rosszat. Életed minden területére hatással van. Valahányszor döntéseket hozol, minden alkalommal ettől függően döntesz: én így hiszem, ezért ezt fogom tenni. A világnézeted minden döntésedre hatással van.

Van azonban ezzel egy kis probléma is: nagy hatással lehet rád mások világnézete. Minden alkalommal, amikor valakivel beszélgetsz – egy világnézet is része lesz a kommunikációnak. Hatással van rád a szüleid, a barátaid, de akár egy reklám vagy egy újságcikk világnézete is. Nehéz egyensúlyt teremteni, hiszen mindenkinek saját világnézete van.

Ezért annyira lényeges és fontos, hogy a világnézetedet Isten Igéjére alapozd, amely az egyetlen igazság.

Egy felmérés adatai arról számolnak be, hogy az amerikai emberek 62 százaléka „mélyen spirituális” beállítottságúnak vallja magát. Amikor arról kérdezték őket, hogy ez a spiritualitás hogyan befolyásolja őket a döntéseik meghozásában, akkor 31 százalékuk válaszolta azt, hogy erkölcsi döntései azon alapszanak, amit éppen „jónak és kényelmesnek érzek”; 18 százalékuk mondta azt, hogy „ami éppen számomra a legjobb”; 14 százalékuk mondta azt, hogy „ami a legkevesebb konfliktussal jár”; de csupán 16 százalékuknál volt a döntésük alapja az „amit Isten Igéje mond.”

Mit jelent ez? Gyakorlatilag azt, hogy a legtöbb keresztyénnek, nem-keresztyén világnézete van. Lehetsz olyan keresztyén, aki ugyan a menny felé tekint, de ettől függetlenül még lehet egy olyan nem-keresztyén világnézeted, amelyet arra alapozol, amit a világtól tanultál és nem pedig arra, amit az Igéből.

Miért ennyire fontos, hogy bátran felállj és beszélj az igazságról? A Mt 10:32-33-ban ezt olvassuk: „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt.”

Isten azt mondja, hogy állj ki az igazság mellett. Ez a kiállás azonban szokatlanul nagy bátorságot igényel, amely egyedül Isten Igéjének tanulmányozásából és megértéséből fakad.

Beszéljünk róla:

Mit gondolsz, mások szerint milyen a te világnézeted? Melyek azok a szavaid vagy cselekedeteid, amelyek alapján ezt mondhatják?

Mennyire növekedsz Isten Igéjének az ismeretében, hogy bátran kiállhass Isten igazsága mellett?


Gyülekezetünknek tükröznie kell a menny változatosságát


„Az én házam imádság háza lesz minden nép számára” (Márk 11:17.)

Isten szereti a különbözőséget. Ha nem hiszel nekem, nézz meg egy National Geographic magazint. Nézd meg, hogy milyen különböző embereket teremtett Isten szerte a világon. Isten nem klónokat gyárt. Soha nem lesz még egy olyan ember, mint te.

Mivel Isten szereti a különbözőséget, a gyülekezetünknek is szeretnie kell. Azt akarja, hogy minden nép, nemzet, nyelv ismerje Őt. A mennyben minden népcsoportból lesznek emberek. (Jelenések 7:9.) A gyülekezetünknek tükröznie kell a menny változatosságát. Jézus mondja a Márk 11:17-ben: „Az én házam imádság háza lesz minden nép számára.”

A Saddleback Gyülekezetnek Isten megkönnyítette, hogy tükrözze a menny változatosságát. Kaliforniába helyezett minket. Kaliforniában tíz millió bevándorló él.

Elérni a környezetünket azt jelenti, hogy visszatükrözzük annak változatosságát. 67 különböző nyelven beszélünk a Saddleback Gyülekezetben. Van 13 különböző Mandarin kiscsoportunk! A gyülekezetünk változatossága lenyűgöz minden egyes héten.

Nem minden gyülekezet kerül olyan környezetbe, ahol azt a változatosságot tükrözheti mint, amit a Narancs Vidéken találunk, de minden gyülekezet tükrözheti az ő környezetének változatosságát.

A te gyülekezeted tükrözi a környezetetek változatosságát? Tudnod kell, ez veled kezdődik. A Biblia mondja: „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.” (1 Péter 2:1.) A vakbuzgóságnak nincs helye Isten családjában. A rasszizmus bűn. Ez ilyen egyszerű.

Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!


"A gazdagoknak, akik a mostani világban sok vagyonra tettek szert, mondd meg, hogy ne hordják fenn az orrukat! Mondd meg, hogy ne olyan bizonytalan dolgokban bízzanak, mint a gazdagság! Inkább Istenben bízzanak, aki bőségesen megad mindent, amire szükségünk van, és ami örömünket szolgálja." (1Tim 6,17 Egyszerű ford.2006)

Lehet, hogy mostanában sok minden nyomaszt téged a gazdasági helyzet miatt, de Isten továbbra is azt akarja, hogy élvezd az életet.

Ő nem akarja, hogy öröm nélkül élj. Máté apostol három évet töltött Jézussal, és azt írta: "[Jézus] eljött, és élvezte az életet" (Mt 11,19 PH - szabad fordítás).

Mint keresztény, élvezheted az életet, mert a tudatod tiszta. Élvezheted az életet, mert biztonságban vagy Isten szeretetében. A gyülekezetben is lehetsz vidám, boldogan nevethetsz. Élvezheted olyan barátok társaságát, akik nem akarnak téged manipulálni - mert lassan kezdenek Jézushoz hasonlatossá válni, azaz megtanulják, hogy mások érdekeit vegyék figyelembe.

Sajnos sok ember nem akarja beengedni Istent az életébe, mert attól fél, hogy Isten bármi élvezetes dolog feladására kényszeríti őt.

Más szavakkal, azt gondolják, hogy kereszténnyé lenni egyenlő azzal a bejelentéssel, hogy a bulinak vége. Azt hiszik, lelkinek lenni nagyon szánalmas. Az emberek tombolva keresik a szórakozást, de ez azt jelenti, hogy a csökkenő hozadék törvénye szerint élnek. Több időt, több pénzt, több energiát tesznek bele a dologba, de egyre kevesebb izgalmat kapnak. Körbenézve azt kérdezik: "Még mindig jól szórakozunk?"

A félelmet igazsággal győzheted le, és az igazság így szól: Isten "bőségesen megad mindent, amire szükségünk van, és ami örömünket szolgálja" (1Tim 6,17b).

Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése