2017. október 18., szerda

A bölcs ember előre néz

"Az okos bölcsessége, hogy megértse az ő útját, a bolondok esztelensége tévelygő." (Példabeszédek 14:8, Káldi)

Sokan jól kezdik az életüket, de szegényen végzik, mert nem készülnek fel az akadályokra. Pedig a Biblia azt mondja: a bölcs ember előre néz.

Ezen héten szeretném, ha beszélnénk az akadályokról; azokról, amik visszatartanak tőle, hogy az következő 10 évben azzá válj, akinek Isten látni akar. Ezek a dolgok tarthatnak vissza attól, hogy betöltsd a rendeltetésedet.

Négy alapvető akadály van, amivel mindannyian szembesülünk: kulturális zavaró tényezők, a kétség hangjai, csábító rövidebb utak és elbátortalanító késedelmek. Ezek mindegyikét megtaláljuk Noé életében. Noénak sikerült legyőznie ezeket, ahogyan te is képes leszel, ha az ő leckéit a magad életére is alkalmazod.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Isten számodra is egy bárka építését fogja kitűzni célul. De fog adni egy víziót, egy álmot a következő 10 évedre. És ahhoz, hogy az elérd ezt az álmot, ugyanazzal a négy próbával fogsz szembesülni, mint Noé. Ezek a kísértések közösek mindannyiunk életében.

A Biblia azt mondja: a bölcs ember előre néz. Ezáltal nem csak arra leszünk képesek, hogy kiszúrjuk az előttünk megjelenő akadályokat, hanem arra is fel leszünk készülve, hogy alkalmazzuk ellenük az „ellenszereinket”. Ahogy a Biblia mondja: csak a bolond nem néz előre.

De ma egyelőre csak egy kérdést szeretnék feltenni neked: Imádkoztál az elmúlt hét egyes lépései alatt? Ha nem, akkor most kérd Istent, hogy segítsen célokat kitűzni a következő évtizedre. Ezután már kész leszel arra, hogy megtanuld, hogyan győzd le az akadályokat, amik távol tarthatnak attól, hogy eljuss az Istentől kapott célig.





Pénzügyi fitness: Aki bőven vet, bőven is arat

"Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, más meg szűken méri a járandóságot, mégis ínségbe jut." (Példabeszédek 11:24)


Ha bőkezűen vetek, az meg fog térülni, mert bőven is fogok aratni.

Minden gazda jól ismeri ezt az igazságot. Ha a gazdának van egy zsák magja a csűrben, akkor az üres termőföldet látva nem kezd el panaszkodni: "Nincs termés! Bárcsak teremne a föld!" Egyszerűen csak kimegy a földre, és elkezdi elvetni a magokat. Ha valamilyen szükséged van, ültess te is egy magot.

"Nem hangzik túl logikusan… Szükségem van, és még én adjak?"

Isten vajon miért így tervezte meg a dolgokat? Azért, mert ő maga az, aki ad. Ő ad a világon a legbőkezűbben, és azt akarja, hogy te is tanulj meg olyan lenni, mint ő. Építeni akarja a jellemedet.

A Biblia azt mondja: "Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából." (Példabeszédek 3:9) Ez a tized elve. Ez az elv mondja azt, hogy ha keresel 10.000 Ft-ot, abból az első 1000 Istent illeti.

A tized fizetése Isten dicsőítésének egy módja. Ezzel is Istennek adunk. Mintha azt mondanánk: "Úgyis tőled kaptam az egészet." Isten azt kéri: "Tegyél engem az első helyre az életedben, és nézd, mit teszek." Talán azt gondolod most, hogy te nem engedheted meg magadnak a tizedet. Pedig ha őszinték akarunk lenni, pont azt nem engedheted meg, hogy nem adod oda azt a 10%-ot Istennek.

Változtasd az imáidat beszélgetésekké

"Amikor visszament a tanítványokhoz, alva találta őket, és így szólt Péterhez: "Ennyire nem tudtatok virrasztani velem egy órát sem?" (Máté 26:40)

Mondd el a mai áhítatot imádságként:

Segíts Uram, hogy erősebb imaéletem legyen. Tudom hogy belsőséges kapcsolatra vágysz velem, és azt szeretnéd ha ébren maradnék és együtt imádkoznánk. (Máté 26.40)

Mégis Uram, úgy tűnik nem találok időt mély, buzgó, állhatatos, kitartó imádságra. Ami a leginkább térdemre kényszerít, az az, amikor problémám van, szeretnék kérni tőled valamit, vagy a segítségedre van szükségem.

Átnézem a naptáramat, a kötelességeimen idegeskedve, te pedig csak időt szeretnél tölteni - velem. Segíts, hogy az imáimat hadd tudjam veled való beszélgetésekké változtatni, amit egész nap folytatunk - egy olyan folyamatos kommunikációvá, ahol sosem mondok "ámen"-t.

Tarts a közeledben, bármibe is kerül. Nem vagyok biztos benne, hgy ezt akarom imádkozni; vannak sérüléseim a bármibe-is-kerül tanítványság miatt, de megintcsak bevallom, ezeknek a perceknek az ütközései tanították meg, hogy tegyem magam a kőre, mielőtt a kő esik rám.
És ez vitt közelebb a szeretethez ami engedelmességre késztet, ez vitt közelebb hogy eggyé váljak a szíveddel. Ezért arra kérlek, hogy változasd meg amiket szeretnék, amíg a legmélyebb vágyam az nem lesz hogy veled legyek.

Ezzel együtt arra kérlek, hogy tégy a kérésemhez méltóvá, és hogy a te erőd töltsön be minden jó célt, amit előkészítettél nekem, és járja át mindazt, amit hitben teszek. Az az imádságom, hogy a te életed mutatkozzon meg az arcomon, a tetteimen, a gondolataimon, a szavaimon. Tudom hogy a te kegyelmed megteszi ezt. (2Thessz 1: 11-12)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése