2017. október 20., péntek

Amikor adakozol, számíthatsz rá, hogy Isten válaszol


„Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?”

Máté 7:11

Ha ezt mondod Istennek: „Istenem, úgy tekintek rád, mint az én segítségem egyedüli forrására; amikor szükséget szenvedek, elvetek majd egy magot” – akkor nyugodtan számíthatsz arra, hogy Isten megadja majd a termést.

Isten megadja majd az elvetett mag gyümölcsét, de nem azért, mert te őrültre dolgoztad magad, vagy mert nagy izgalommal várod; egyszerűen azért, mert ő Isten. Isten hűséges, nyugodtan rábízhatod magad. Betölti majd a szükségeidet, ahogyan az ígéreteit is mindig beteljesíti.

Most egyszerűen csak értsd meg ezt: Isten nem egy automata. Nem egy dzsinn, aki minden kérésedre azonnal ott terem, mert nem a szolgád. Ő egy szerető atya, aki folyamatosan beteljesíti ígéreteit, amelyeket Igéjében adott. Felsorakoztatja azokat a bibliai személyeket, akik hittek benne és így szóltak: „Akkor is adni fogok, ha nekem sincsen. Nem számít, hogy időt, pénzt, energiát, ötleteket vagy együttérzést.”

A Biblia azt mondja: „Ha ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?” (Mt 7:11) és „melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle?” (Lk 11:11)

Egyik sem! Isten szereti az ő gyermekeit, és arra vár, hogy olyan dolgokat cselekedjen a te életedben is, amilyeneket el sem tudsz képzelni!

Ne kétségeinkre, hanem Istenre hallgassunk


„Hit által kapott kijelentést Nóé azokról a dolgokról, amelyek még nem voltak láthatók, és Istent félve és tisztelve készítette el a bárkát háza népe megmentésére. E hite által ítélte el a világot, és a hitből való igazság örökösévé lett.” Zsid 11:7

Amíg az Isten által kirendelt célok felé haladunk, négy megpróbáltatással kell szembenéznünk: kulturális elterelések, a kétség hangjai, csábító kibúvók és elbizonytalanító késlekedések.

A mai áhítatban a kétség hangairól szeretnék beszélni. Egyszerűen csak „álomrombolóknak” szoktam nevezni őket. Abban a pillanatban, amikor célokat állítasz fel a megélhetésedben, munkádban, családodban és lelki növekedésedben – egy perccel sem később – megjelennek olyan emberek, akik azt kérdezik: „Ki a csudának képzeled magad?” „Nem tudod megcsinálni, felejtsd el!”.


Az álmainkat lerombolhatják kritikák és cinikus megjegyzések. Ezek a körülöttünk levő kultúrából erednek. Származhatnak a barátainktól, családunktól, de a legveszélyesebb álomrombolást mi magunk tudjuk végezni; azzal, ahogy magunkkal bánunk.

Úgy állhatunk ellen a kétség hangainak, hogy Isten hangjára figyelünk inkább. Isten hangjára kell figyelnem, nem a kétségeimére. Amikor azt tervezgetem, hogy hova szeretnék eljutni az eljövendő időkben, akkor arra kell hallgatnom, amit Isten hangja szól hozzám; nem a kételkedőkre, kétségeskedőkre, cinikusokra, és álomrombolókra.

Képzeljük el Noé életében a kételkedők tömegét. Mit szolnál, ha most ő lenne a szomszédod? „Ez a Noé azt gondolja, hogy Isten szólt hozzá. Azzal, hogy nekiállt építeni ezt a bárkát az előkertjében, teljesen elrontja az utca összképét.”

Képzeljük azt a nyomást, amit Noé átélt a családja részéről is: „Miért nincs neked rendes munkád?”

A legeredményesebb álomrombolást mi magunk hajtjuk végre. A szavak, amik elhagyják a szádat a mindennapi életben, arról is árulkodnak, hogy szólunk önmagunkhoz. Gyakran nem helyes módon szólítjuk meg önmagunkat.. Ha úgy beszélnél a barátaiddal, ahogy magaddal szoktál, akkor nem lennének barátaid. Magunknak ilyeneket mondunk: „ Meg kell tennem”, „Muszáj”, „Kell”, „Miért nem csináltam meg?”, „Nem vagyok jó semmire.”, „Nem tudom megcsinálni.”, „Nem teszem meg”, „Nem fog sikerülni.”

Szép lassan, újra és újra, lebeszéled magad Isten tervéről és látásáról az életedben.

Az igazság az, hogy nem számíthatunk magunkra, ha az igazság hangját akarjuk meghallani az életünkben. Nem bízhatunk a barátaink véleményében sem. Az egyetlen hang, amire építeni lehet, Isten hangja, az igazság hangja.

A Biblia arról beszél, hogy Noé hallgatott Istenre. Mit hallott Tőle? Meghallotta Isten figyelmeztetését, hogy ez a világ elpusztul. Olyat hallott, amit szemeivel még nem látott. Ez a hit: a nem látható dolgokról való meggyőződés.

Nem látom, mit akar Isten az életemmel az eljövendő 10 évben, de biztos vagyok benne, hogy munkálkodik. Reménykedek, bizakodok és van hitem abban, amit Isten tenni fog.

Holnap arról beszélünk, hogyan hallgassunk Istenre, de most imádkozzunk:

„Jézusom, Rád szeretnék hallgatni és nem a kétségeimre. Tudom, hogy sok olyan emberrel találkozom majd, akik el akarnak bátortalanítani. Én szeretnék megmaradni, mint Noé, és hallgatni Rád. Azt szeretném pontosan tenni, amit Te kérsz tőlem és nem akarom feladni, csak azért mert úgy érzem magam. Ragaszkodni szeretnék az álomhoz, amit Te adtál nekem.”


Végezd lelkesen a munkádat


Bármilyen tennivalót is talál a kezed, csináld teljes odaadással. (Préd.9:10, NIV fordítás)

Ha azt akarod, hogy Isten megáldja a munkádat, a legelső dolog, amit tenned kell az, hogy elkezded lelkesen végezni.

A lelkesedésnek nincs semmi köze ahhoz, hogy mennyire jó a munkád vagy mennyit fizet; azon múlik, hogy miért teszed azt, amit csinálsz. Igazából maga a lelkesedés szó görög eredetű, és azt jelenti, hogy "Istenben".

Ha lelkesen akarod végezni a munkádat, ne felejtsd el a következő 3 dolgot:

* A munkád egy próba Istentől. "Akire kicsi dolgokat rá lehet bízni, arra sokat is rá lehet bízni... Ha nem voltál megbízható másnak a tulajdonával, ki fog neked saját tulajdont adni?" (Lukács 16:10-12)
* Isten figyeli, amit csinálsz, még akkor is, ha más nem. "Dolgozz keményen, hogy Isten azt mondhassa, "Jól van!" "Légy jó munkás, olyan, akinek nem kell szégyenkeznie, amikor Isten megvizsgálja a munkáját." (2Tim.2:15, LB ford.)
* A hozzáállásod határozza meg az örömödet. "A szorgalmas szabadságot talál munkájában; a lustát elnyomja a munka. (Péld. 12:24, MSG ford.)

Nem leszel addig sikeres az életben, amíg nem változtatod meg a hozzáállásodat azzal a munkával kapcsolatban, amit most végzel. A Rómabeliekhez írt levél 12:11-ben ez áll: Soha ne légy lusta, hanem dolgozz keményen, és szolgáld az Urat lelkesedéssel." (NLT ford.)

Beszéljünk róla:

* Miért csinálod a mostani munkádat?

* Milyen módon tudod kifejezni lelkesedésedet a munkád iránt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése