2017. október 11., szerda

Az elégedett emberek többet tesznek félre és ritkábban kerülnek adósságba


"Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont. Ez is hiábavalóság!" (Préd 5,9)



Minél többet szerzel, annál többet akarsz. Ilyen az élet. Egyszer megkérdezte valaki a billiomos Howard Hughes-t:"Mennyi kell ahhoz, hogy egy ember boldog legyen?" Azt felelte:"Csak egy picivel több."

Ez a fajta gondolkodás adósságba viszi az embert. Ha szereted a javaidat, soha nem leszel boldog. Mindig többet fogsz akarni. Az egy mese, hogy minél többed van annál boldogabb leszel vagy több élvezetet kapsz. Egy 400 ezer dolláros ház nem fog boldogabbá tenni mint a 200 ezer dolláros.

Az elégedetlenség mindig az összehasonlításból születik. A Biblia azt állítja, az összehasonlítás bolondság. Tönkre fog tenni anyagilag. Megtetszik egy autó, elmész és megveszed. Azonban, miután meglátod a szomszédod autóját észreveszed, hogy van valami többlet rajta ami a tiéden nincs, tehát adósságba kerülsz azért, hogy egy hasonló autót vegyél - és mindezt egy összehasonlítás miatt.

Az adósságot magába foglaló összehasonlítások ellenanyaga a megelégedettség. A Biblia azt mondja: "Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: "Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." (Zsid 13,5)

A megelégedettség így szól: "A körülményeimtől függetlenül, Krisztussal az életemben, megbirkózom vele". A Krisztussal való kapcsolatodban való boldogságról szól, függetlenül attól, hogy gazdag vagy vagy szegény, lent vagy, vagy fent.

A megelégedettség elvezet téged a lényeghez. Az elégedett emberek többet tesznek félre - és ritkábban kerülnek adósságba.


Gyakorold a helyettesítésről szóló parancsolatot


"Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, mert az meghatározza az életed" (Péld.4:23, GN fordítás)


Jóval azelőtt, hogy a pszichológia megjelent volna, Isten már megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet, azok pedig a cselekedeteidet. Ha meg akarod változtatni az életedet, akkor kontrollálnod kell a gondolataidat.

Az elménk tényleg egy csodálatok alkotás. Egy kisebb város méretű számítógép kellene ahhoz, hogy az elménk legalapvetőbb funkcióit képes legyen rekonstruálni. Az agyad több mint 100 milliárd idegsejtet tartalmaz. Minden egyes idegsejt pedig 10000 neuronhoz csatlakozik.

Az ember folyamatosan beszél magához. Kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ember 150-200 szót mond ki egy perc alatt, de az agyunk 500-600 szóra is képes ugyanennyi idő alatt. Ezért tudsz figyelni rám és közben az esti vacsorát is megtervezni egy időben.

A probléma az, hogy sokan vannak köztünk, akik Jóbhoz hasonlóan azt mondják "Még, ha bűntelen lennék is, az ítélne el, amit mondok."(Jób 9:20, GN fordítás) Ezzel azt mondja, "Minden, amit mondok, engem ír le." Ha tipikusan így gondolkodsz, akkor te vagy önmagad legnagyobb kritikusa.

Mindig leírjuk magunkat. Mosolyogva lépünk be egy terembe, de közben azt gondoljuk, "Kövér vagyok. Béna vagyok. Csúnya vagyok. És mindig kések!"

De mikor ezeket mondod, valójában arra mutatsz, aki téged alkotott. Mikor azt mondod, "Istenem, értéktelen vagyok. Nem vagyok jó. Képtelen vagyok bármire", azzal azt mondod, "Istenem, velem jól elszúrtad." Ezért mondja Isten, hogy rossz dolog leírnod magad.

Hogy iktathatod ki a negatív önkritikát, hogy magabiztosabb ember lehess?

A Biblia a Helyettesítés parancsolatáról tanít. "Azokon a dolgokon gondolkodjatok, amelyek igazak, dicséretre méltók, igazságosak, tisztességesek, szépek, tiszteletre méltók, kiválók és dicséretesek." (Fil.4:8, TLB fordítás)

Más szavakkal, ne gondolkodj a gyengeségeiden. Összpontosíts arra, ami Isten szeretné, hogy légy és amit Isten szeretne az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önbecsülésre (vagy hogy szembenézz a fájdalmaiddal, rossz szokásaiddal, függőségeiddel) mint hogy olvasd Isten Igéjét minden nap - tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj felette és alkalmazd az életedben.

A legjobb dolog amit tehetsz az önbizalmad növelése érdekében az, hogy elkezdesz hinni abban, amit Isten mond rólad. Mikor találok egy verset a Bibliában, ami hozzám beszél, leírom egy kártyára, megtanulom és megerősítem azáltal, hogy visszamondom Istennek: "Atyám, köszönöm, hogy értékes vagyok, fontos, azt hogy meg tudsz nekem bocsátani és hogy képessé teszel dolgokra". Hagyd, hogy Isten megújítsa az elméd, mert "az irányítja az életed".

Beszéljetek róla:

* Mit tudsz, ami igaz rád, mert a Biblia azt írja?
* Milyen "igaz, dicséretre méltó és tisztességes" dologra tudsz ma koncentrálni?


Hogyan összpontosítsd az életed?


"Ábrahám élemedett korú, öreg ember lett, és az ÚR mindennel megáldotta Ábrahámot." 1Móz 24,1



"Nemcsak a mit kell tudnod hanem a miért-et is - ez lesz a motivációd. Ha nem tudod a miért-et, feladod amikor nehéz lesz."



A következő tíz év életed legnagyszerűbb évei lehetnek. Rendeltetésszerű tíz év összpontosított élettel, melynek következtében hatással lehetsz mindennel amit teszel.

Ahhoz, hogy ott légy ahol Isten látni szeretne és az légy amit Isten meggyőződésed szerint akar, néhány olyan lépést szükséges meglépned, melyek segítenek összpontosítani.



1. Lépés - Határozd meg a jelenlegi helyzetedet

Tudnod kell hol vagy jelenleg, hogy rájöjj merre kell menned. Ehhez tegyél fel magadnak két kérdést:

1. Hol vagyok most? Hol vagy lelkileg, anyagilag, érzelmileg, kapcsolatilag, fizikailag és szakmailag?
2. Mi az amit szeretnék megváltoztatni? Mindezeken a területeken amiket meghatároztál mi az amit szeretnél, hogy más legyen? Isten megígérte Ábrahámnak, hogy egy nagyszerű nemzet atyja lesz. Azonban az 1 Móz 24-ben azt olvassuk, hogy Ábrahám már idős és Izsák fiának még mindig nincs gyermeke. Ábrahám felbecsülte a helyzetet és elküldte szolgáját Eliézert, hogy szerezzen feleséget Izsáknak.

Egy fontos alapelv, amit itt találunk, hogy soha nem késő számodra, hogy megváltoztasd az életed, még akkor sem, ha ez a változás több időt venne igénybe mint gondolnál. Éppen ezért nem halogathatsz. Az elkövetkező tíz évben sodródhatsz az árral is és élhetsz céltudatos életet is. Isten azt szeretné, ha céltudatosan élnél.



2. Lépés - Nevezd meg konkrétan mit szeretnél



Ahhoz, hogy megkapd amit szeretnél, pontosan le kell tudnod írni mi az amit szeretnél.

Ábrahám konkrétan elmondta Eliézernek milyen feleséget szeretne Izsáknak. Azt mondta:"hadd eskesselek meg az ÚRra, az ég és föld Istenére, hogy fiamnak nem a kánaániak leányai közül hozol feleséget, akik között lakom," (1 Móz 24, 3-4).

Soha nem fogsz elérni egy határozatlan célt. Minél általánosabb a célod annál erőetlenebb lesz. De minél sajátságosabb annál nagyobb ereje lesz az életedben.

Tedd fel magadnak a következő négy kérdést:

1. Mi szeretnék lenni?
2. Mit szeretnék csinálni?
3. Mit szeretnék megkapni?
4. Miért szeretném ezeket?



Nemcsak a mit kell tudnod hanem a miért-et is - ez lesz a motivációd. Ha nem tudod a miért-et, feladod amikor nehéz lesz.

Amikor Eliézer meghallotta Ábrahám célját azt kérdezte:" Mi van akkor, ha…". Ha ezekre a "mi van akkor ha"-ra hallgatsz, elbuksz az aggodalom és félelem miatt.

Mostantól kezdve nem kell a hogyanra összpontosíts, mert ha kigondoltad a miértet, Isten meg fogja mutatni a hogyant.

Ő segíteni fog a problémák megoldásában, melyek a célod útjában állnak.

Ma imádkozz válaszokért az 1. és 2. lépésekben, és holnap megnézzük a következő lépéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése