2017. október 13., péntek

Isten szeretete elfedi a hibáidat

„Az Ige testté lett, és közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” János 1:14

Isten szeretete bensőséges és személyes. Ő közel jött hozzánk Krisztusban, és ez azt jelenti, hogy többé nem rejtegethetjük előle a tökéletlenségünket és a hibáinkat. Minden hibánkat ismeri.

Ez az Isteni példaadás azt jelenti, hogy nekünk is bensőségesen és személyesen kellene szeretnünk egymást, túllátni egymás hibáin és gyengeségein, mintegy Isten kezének munkáit látva egymásban; tudva azt, hogy nekünk is vannak hibáink és gyengeségeink, de ennek ellenére Isten még a mi életünkben is aktívan munkálkodik.

Ha tudjuk és hisszük azt, hogy Isten feltételek nélkül szeret minket, akkor nem kell többé a hibáink miatt aggódnunk; akkor nem a félelmeinkhez kell igazodnunk, hanem Krisztushoz (Róma 12:2). Ha nem hisszük el, hogy Isten feltételek nélkül szeret, akkor megpróbálunk majd olyan álarcok mögé elrejtőzni, amelyek tökéletesnek és hibátlannak mutatnak minket. De amikor álarcok mögé rejtőzünk, tulajdonképpen Isten tervét szabotáljuk – hiszen ő látni szeretne minket; azt, ahogyan szeretet-közösségben élünk.

Az igazság tehát az, hogy Isten szeretete tökéletes, és szeretné elfedni minden hibánkat Jézus Krisztusban.

Isten sokkal nagyobb annál, hogy egyszerűen csak felállítsa a diagnózist a problémáinkról, vagy éppen elítélné a hibáinkat (Zsoltárok 130:10); ehelyett közel jön hozzánk, és életünk minden elrontott területére megoldást kínál:

* Az ürességbe teljességet és megelégedettséget hoz (Kolossé 2:9-10)
* A szükségben támogat (Filippi 4:19)
* A halálból életre kelt (Efézus 2:1, 5)
* Az eltaszítottságból újra közel hoz (Róma 5:10-11)
* A tökéletlen életbe tökéletes szeretetet hoz (1János 4:10)

Minél inkább tudatában vagyunk Isten szeretetének, annál kevésbé leszünk öntudatosak. Egyre kevesebb időt és energiát fektetünk majd abba, hogy tökéletesnek tűnjünk és az életünk olyan legyen, mint amilyennek mi szeretnénk látni. Ehelyett több energiát fektetünk abba, hogy más emberek felé szolgáljunk, létrehozva egy - ugyan tökéletlen – közösséget, amelyet Isten szeretete jár át.

Beszéljünk róla:

* Kérdezd meg magadtól: mi tart vissza attól, hogy egy valódi közösséghez csatlakozzak?


Kérd meg Istent, hogy segítsen elérni azt, amit szeretnél


Akkor ezt mondta: URam, Ábrahámnak, az én uramnak Istene! Adj eredményt még ma, és mutasd meg hűségedet az én uram, Ábrahám iránt! (1Mózes 24:12)

A negyedik lépés ahhoz, hogy az életben elérd, amit szeretnél, nagyon egyszerű: kérd meg Istent, hogy segítsen neked.

1. lépés: Határozd meg a jelenlegi helyzetedet
2. lépés: Nevezd meg konkrétan, hogy mit szeretnél
3. lépés: Vedd elő Isten ígéreteit
4. lépés: Kérd Isten segítségét

Miután megtaláltad Isten igéjében a neked szóló ígéretet, imádkozz és kérd Istentől, hogy tegyen eredményessé – ahogy Eliézer is tette.
De biztos, hogy rendben van az, ha sikerért imádkozol? Igen! Milyen más választási lehetőséged van? Arra fogod Istent kérni, hogy hadd vallj kudarcot? Eliézer példájából világosan láthatjuk, hogy ha a motivációd jó, akkor semmi gond nincs azzal, ha Istentől kéred, hogy Ő adjon sikert a célod elérésében.
Amikor a sikereddel másokon segítesz és Istent dicsőíted, akkor az, hogy azért imádkozol, hogy eljuss odáig, nem egy önző cselekedet. Az egy eszköz a jó bizonyságtételre. Tulajdonképpen azt mondj a Bibila: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (Zsid. 4:16)
Az 1Mózes 24-et tovább tanulmányozva meg fogod látni, hogy Eliézer az egész küldetése során imádkozott. Imádkozik a 12. versben a kezdeteknél, amikor Náhór városába érkezett. Majd az 52. versben Rebeka családja előtt is imádkozik.
A mai kérdésem tehát számodra: Szoktál imádkozni a céljaidért? Szoktál imádkozni a jövődért? Szoktál imádkozni az álmaidért vagy inkább megtartod őket magadnak?
Az imáidból kiderül néhány dolog. Először is az, hogy mennyire veszed komolyan a céljaidat. Hogyha nem imádkozol értük, nem is igazán törődsz velük. Ha csak egyszer imádkozol értük, akkor nem a vágyaidról van szó, hanem csak múló szeszélyekről.
A másik, ami az imádságaidból kiderül az, hogy mennyire függsz Istentől a céljaid elérésében. Ha sosem imádkozol a céljaidért, munkádért, anyagi helyzetedért, akkor valójában egyik terülen sem függsz Istentől. Minél inkább Istentől függ az életed, annál többet imádkozol.
Tehát határozd meg a jelenlegi helyzetedet, döntsd el, mit szeretnél, találj egy olyan isteni ígéretet, amire támaszkodhatsz, és kérd Isten segítségét.

Örök értéke van annak, amit értékesnek tartasz?


Azután ezt mondta nekik (Jézus): "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyon tartja meg." (Lk 12,15)


A betörő már a lakásban volt, amikor az asszony hazaért. Először nem vette észre, de érezte, hogy valami nincs rendjén.

S akkor a férfi rárontott. A padlón verekedve a nő hátranyúlt, hogy találjon valamit, amivel megvédhetné magát. Megragadott egy ollót, ami egy kosárban feküdt egy halom papíros mellett.

Az életét féltve, lesúlytott az ollóval olyan erősen, ahogy csak tellett tőle, és megölte a férfit.

Azt gondolta: "Hű, ez aztán hatásos egy tévé jelenet."

Az ok, amiért mindezt elmeséltem az, amit az asszony mondott, mikor a rendőrség megérkezett. Igyekeztek rájönni, mit kereshetett a betörő, és az egyik detektív megkérdezte: "Van valami értékes a lakásában?"

Te mit válaszolnál? Ékszer? Plazma tévé? Az új számítógép? Pótolhatatlan családi ereklye?

Tudjátok mit mondott a nő, amikor megkérdezték tőle, hogy van-e valami érték az otthonában?

"Igen, a kilencéves lányom."

Ahogy Rick pásztor is említette a héten, Isten azt akarja, hogy azokra a dolgokra összpontosítsunk, amelyeknek örök értékük van. Az embereknek az életedben örök értékük van. A birtokolt tárgyaknak nem.

Amint végiggondolod, hogy örök értékűek a családtagjaid és minden egyes barátod, megváltozik-e a kapcsolatod velük? És mi a helyzet a bosszantó szomszédokkal vagy az érzéketlen munkatársakkal? Tudva, hogy ők is örök értékek, meg fog változni a kapcsolatod velük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése