2017. november 3., péntek

ÉRTÉKELD A FELESÉGEDET!

„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.” (Példabeszédek 31:10)

Van fogalmad arról, hogy milyen sok munkával jár feleséged számára, hogy jó anya legyen? Képzeld el ezt: Hat apát letesznek egy lakatlan szigeten hat hétre, fejenként egy autóval és három gyerekkel. Mindegyik gyerek kétféle sportot űz, és zene vagy táncórákra jár. Nincsenek gyorséttermek, minden férfinak át kell néznie a házi feladatokat, és segíteniük kell a tudományos kísérletekben, főzniük kell, mosniuk kell, költségvetést készíteni a bevásárlásokról, befizetni a számlákat, úgy, hogy nincs rá elegendő pénz, észben tartani a családtagok és barátok születésnapját, és üdvözletet küldeni. Továbbá le kell vágatniuk minden gyerek haját, időpontot kell kérni az orvosnál és a fogorvosnál, süteményt sütni az iskolai rendezvényekre, virágot ültetni, és szalonképes állapotban tartani a lakást miden időben. Csak akkor nézhetnek tévét, amikor a gyerekek már lefeküdtek, és amikor már minden házimunkával végeztek, de még házastársuk intim közeledésére is azonnal készen kell állniuk. Ápoltnak kell lenniük, templomba kell menniük legalább egyszer egy héten, olvasniuk kell a gyerekeiknek, és imádkozni velük minden este, uzsonnát kell csomagolniuk nekik a kedvenc nassolnivalójukkal, reggelit kell készíteniük és odafigyelniük arra, hogy a gyerekek biztosan elérjék a nyolcórás iskolabuszt. A hat hét végén minden férfinak tesztet kell írnia. A teszt ilyen kérdéseket tartalmaz: a gyermekek magassága, testsúlya, cipőmérete, kedvenc színe, kedvenc dala, kedvenc üdítője, kedvenc játéka és legnagyobb félelme. És most jön a legjobb rész – a győztes tovább játszhatja a játékot a következő 18-21 évben! Nos, még mindig azt gondolod, hogy szívesen helyet cserélnél a feleségeddel? A Biblia azt mondja: „Férfiak … szeressétek feleségeteket!” (Efézus 5:25), mert a jó feleség értékesebb az igazgyüngynél!


Mi a te mentséged?

„De azok egytől egyig mentegetőzni kezdtek…” (Lukács 14:18)

Nézzük meg, milyen kifogásokat találunk arra, hogy nem igyekszünk beteljesíteni az Istentől kapott álmunkat. Első: „Az olyan átlagos embereknek, mint én, nem válnak valóra az álmai.” A Wright fivérek repülni akartak. Winston Churchill egy szabad Európáról álmodott. Martin Luther King álma a faji egyenlőség volt. Nem kell azonban világhírű személyiségnek lenned ahhoz, hogy legyen egy álmod. Épp az elérésére fordított igyekezet különbözteti meg az átlagos embereket a különlegesektől. Átlagos emberek is élhetnek különleges életet, ha követik az álmukat. Miért mondom ezt? Mert az Istentől kapott álmok arra fognak indítani, hogy fontos változásokat vigyél véghez az életedben. Nem fogsz megváltozni azért, hogy megéld az álmodat; nem, kezdd el keresni az álmod beteljesülését, és ez a folyamat fog megváltoztatni téged, és mindazt, amit elérhetsz. Másként fogalmazva: az álmod nem csupán a célod, hanem a katalizátorod is. Második: „Ha az álom nem nagy, nincs értelme küzdeni érte.” A méret nem határozza meg a jelentőséget. Az álmodnak nem kell nagynak lennie, csupán nálad kell nagyobbnak lennie. Teréz anya mondta: „Nem tudunk nagy dolgokat tenni, csak kis dolgokat nagy szeretettel.” Harmadik: „Nem most van az ideje, hogy az álmom beteljesítésén igyekezzem.” Két tényező van, amely feljogosít, hogy küzdj az álmodért: Isten és te magad. George Eliot regényíró mondta: „Sohasem késő azzá válni, ami lehettél volna.”
Az időzítés sohasem lesz teljesen tökéletes az álmod eléréséhez, úgyhogy akár most is elkezdheted. Ha nem teszed, jövőre egy évvel idősebb leszel, és egy lépéssel sem leszel közelebb hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése