2017. január 17., kedd

A bölcs ember nem tér le a helyes útról

"Ne téveszd szemed elől (az én szavaimat). Engedd, hogy behatoljanak szíved mélyéig, mert életet és ragyogó egészséget hoznak azoknak, akik felfedezik azok értelmét." (Példabeszédek 4:21-22, NLT fordítás)


Mikor azon vagy, hogy megvalósítsd a célod, az egyik csapda az életedben az a kísértés lehet, hogy "levágd az utat", és megalkudj bizonyos dolgokban.

Az igazság az, hogy ezek az "útlevágások" csak letérítenek a helyes útról. Néha megalkuvásra hajlunk erkölcsi, etikai, szellemi vagy pénzügyi dolgokban, de néha emberi kapcsolatokban is.

Az "útlevágásaink" azonban elválasztanak minket attól, amit Isten tervez az életünkkel, sőt végül felemésztik az időnket, energiánkat, forrásainkat és a kreativitásunkat is.

Amikor "lerövidíti valaki az utat", mindig szűklátókörűen gondolkodik. Isten azonban ezt akarja: "ne a közvetlenül a szemetek előtt lévő dolgokkal foglalkozzatok, hanem nézzetek fel és vegyétek észre, mi zajlik Krisztus körül - mert ott történnek a dolgok. Az Ő szemszögéből lássátok a dolgokat." (Kolossé 3:1-2, MSG ford.)

Beszéljetek róla:

* Hogyan próbáltál megalkudni bizonyos dolgokban a múltban, amikor el akartál érni valamilyen célt?
* Hogyan okozhatnak a megalkuvásaink engedetlenséget Istennel szemben?



A felajánlás elve: Bízd Istenre a testedet

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek - ez legyen a ti szellemi hódolatotok. (Róm. 12:1)

Mindannyian törekszünk jobbá tenni életünket. Az emberek minden évben dollár milliárdokat költenek olyan termékekre, könyvekre és tanfolyamokra, amelyekről azt hiszik, hogy javítanak az életükön. Sajnálatos módon azonban legtöbbjük nem segít, vagy ha segít is, maximum rövid távon ér el eredményt.

Az egyetlen olyan dolog, ami igazi átformálódást garantálhat az életedben, Isten Igéjében található.

A Róma 12 hat olyan alapvető felajánlásról tanít, ami szükséges ahhoz, hogy bármin is változtatni tudj az életedben. Ezen a héten ezeket az alapelveket nézzük át.
Az első alapelvünk a felajánlás elve: Szánd oda a testedet Istennek!

Bármilyen változás az életed bármelyik területén a fizikai testeddel kezdődik. Miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre, és az életben minden változás energiát igényel. Az ok, amiért az emberek nem változnak, az az, hogy túl fáradtak hozzá.

Ha változni szeretnél, neked kell meghoznod a döntést. Ezért mondja Pál apostol a Római levélben, hogy „szánjátok oda a testetek”. Ez legyen a te döntésed. Ha nem a változást választod, sosem fogsz megváltozni.
Pál ezután azt mondja, hogy oda kell szánnunk a testünket, és ez legyen „szellemi hódolatunk”. Álljon itt három gyakorlati példa a test odaszánására mint élő és szent áldozat:


Tisztítsd meg a tested. Nem arról beszélek, hogy vegyél egy fürdőt. Sokkal inkább a méregtelenítésről. "Mivel tehát ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket." (2Kor 7:1) A testünket beszennyezhetjük azzal amit megeszünk vagy megiszunk, amit pedig látunk és hallunk, az a lelkünket szennyezheti be.



Viselj gondot a testedre. "Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat." (Ef.5:29) Isten azt várja tőled, hogy vigyázz a testedre. Ügyelj rá, hagyd eleget pihenni és egyél olyan ételeket, amik megfelelően táplálják.



Tartsd ellenőrzés alatt a testedet. „Hogy köztetek mindenki tanulja meg fegyelmezni a saját testét, ahogyan az illő és üdvös.” ( 1 Thessz. 4:4; NIV alapján) Ez azt jelenti, hogy te mondod meg a testednek, hogy mit tegyen és nem a tested dönti el azt, hogy te mit fogsz cselekedni. Fegyelmezni a tested, azt is jelenti, hogy jó formában tartod magad. "...hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre. (1Kor. 9:27)






Az Igére fókuszálj, ne az aggódásra

"Szája mondása drágább kincs nekem, mint a napi kenyerem" Jób 23: 12/b NIV


A Biblia folyton arra ösztönöz minket, hogy azon gondolkozzunk, kicsoda Isten, mit tett, mit mondott. Lehetetlen Isten barátjának lenni anélkül, hogy tudnánk mit mond.
Nem szeretheted Istent anélkül, hogy ismernéd, és nem ismerheted Őt anélkül, hogy ismernéd a szavát. A Biblia azt mondja, hogy Isten "kinyilatkoztatta magát Sámuelnek az Igéje által." (1 Sámuel 3: 23)
Isten még ma is ezt a módszert használja. Amíg nem töltheted az egész napodat a Biblia tanulmányozásával, addig tudsz azon gondolkozni a nap folyamán, visszaidézve azokat a verseket, amiket olvastál vagy megtanultál, és elmélkedhetsz rajta magadban.


A meditációt sokszor félre értelmezik, mint valami bonyolult misztikus rituációs gyakorlatot, amelyet elkülönített szerzetesek, és misztikusok csinálnak. De a meditáció egyszerűen csak fókuszált gondolkozás- egy képesség, amit bárki meg tud tanulni és bárhol használhatja.
Ha egy problémán gondolkozol újra és újra, azt aggódásnak hívjuk. Amikor az Isten Igéjén gondolkozol újra és újra, az a meditáció. Ha tudod hogyan kell aggódni, akkor már meditálni is tudsz. Csak el kell fordítanod a figyelmedet a problémákról a Biblia igéi felé. Minél többet gondolkozol az Isten szaván, annál kevesebb dolog miatt kell aggódnod.

Isten azért gondolt Jóbra és Dávidra közeli barátjaként, mert mindennél többre értékelték az Ő Igéjét, és egész nap azon elmélkedtek. Jób azt vallja: "Keblembe zártam szája mondásait." (Jób 23: 12)
Amikor a Bibliádat olvasod, hallgatsz egy istentiszteletet, vagy egy CD-t, ne sétálj csak úgy el, elfeledve azt. Fejleszd ki azt a gyakorlatot, hogy az igazságot újra és újra átgondolod magadban. Minél több időt töltesz azzal, hogy átgondolod mit mondott Isten, annál inkább meg fogod érteni, az élet azon "titkait", amit mások elmulasztanak.

Életedet a gondolataid formálják

„Hadd formáljon Isten új személyiséggé a gondolkodásmódod átformálása által.” (Róma 12:2a – NLT fordítás)


Nem válhatsz teljesen azzá, amivé Isten teremtett, míg meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak a személyiségedre. Az első kettő a kémia (hogyan készültél) és a kapcsolatok (a te kapcsolataid). Annak az eredménye vagy, hogy milyennek teremtett Isten és milyenek a kapcsolataid az életedben.

A személyiségedre ugyancsak hatással vannak a körülményeid és a lelkiismereted is.

A körülmények azok a dolgok, amelyek történnek körülötted, és nincs hatalmad felettük, nem tudod befolyásolni azokat. Eredménye vagy azoknak a traumáknak, gondoknak, szenvedésnek, szégyennek, megrázkódtatásoknak, nyomásnak, fájdalmaknak, amelyek formálták az életedet. Sőt, talán erőszakos cselekmények hatottak a személyiségedre. Ha valaha is értek rossz dolgok, katasztrófák, ezek kitörölhetetlen nyomokat hagytak a személyiségedben.

A lelkiismereted az, ahogyan beszélgetsz saját magaddal. Tudod mit? Ha úgy beszélnél a barátaiddal is, mint önmagaddal, akkor valószínűleg nem lennének többé barátaid, mert a gondolataink tele vannak a hazugságokkal, amiket másoktól hallottunk, amik azóta gyűlnek és forrnak bennünk. Amikor fejünkben más emberek gondolatait ismételgetjük, azok egyre mélyebbre, mélyebbre hatolnak a lelkiismeretünkben, és formálják a személyiségünket.

Példabeszédek 4:23 azt mondja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz, mert életedet a gondolataid alakítják.” (LB fordítás). A gondolataidnak nem kell ahhoz igazaknak lenniük, hogy megsebezzenek téged, csak el kell hinned azokat. Ha azt mondod magadnak, hogy a házasságod nem lesz hosszan tartó, akkor nem is fog az lenni. Ha félsz, hogy nem fogsz tudni megtenni valamit, akkor nem is fog sikerülni. A gondolataid szerint halad az életed!

A körülményeid kívül lehetnek a hatáskörödön, de Isten mindent ellenőrzése alatt tart. A gondolataid határozzák meg, hogy ki vagy, de megváltoztathatod a gondolkodásmódod. A körülményeid és a lelkiismereted formáltak azzá, aki vagy, de az a mód, ahogyan reagálsz a körülményeidre, és a gondolatok, melyeket elhiszel fogják meghatározni életed hátralevő részét.

Beszéljünk róla:

* Mi a természetes válaszod egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz előle, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
* Hogyan kell megváltoznia a gondolkodásodnak?
* Ki vagy mi az körülötted, aki/ami negatív módon hat a gondolataidra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése