2017. február 12., vasárnap

A sátán elszeparált hívőket akar


…minden egyes napon bátorítsátok egymást…, hogy közületek senkit meg ne keményítsen a vétek tévelyítő hatalma. (Zsid 3:13 Csia)


A Gyülekezeti családod megóv téged a visszaesésektől.
Egyikünk sem immunis a kísértésekre. Adott a megfelelő szituáció, és te meg én máris kaphatóak vagyunk a bűnre. Isten tudja ezt, ezért felruházott minket a felelősséggel, hogy egymást a helyes úton tartsuk.

...buzdítsátok egymást minden egyes napon… hogy meg ne keményedjék közületek valaki a bűn csábításától. (Zsid.3:13 MBT)

Arra vagyunk elhívva és ez van parancsolatként is megadva nekünk, hogy vegyünk részt egymás életében. Ha tudomásod van róla, hogy valaki szellemileg hullámvölgyben van, vagy gyengélkedik, a te felelősséged, hogy utánamenj és visszavezesd őt a közösségbe.

Jakab mondja nekünk: "Testvéreim, ha valaki közöttetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól, és sok bűnt elfedez. "(Jak 5:19-20 MBT)

A helyi gyülekezetek velejáró előnyei közé tartozik az is, hogy szellemi védettséget nyújtanak az isten szerinti vezetőkön keresztül. Isten a gyülekezet pásztorát ruházza fel a védelem, megóvás, és gondviselés feladatával a nyáj szellemi jólétének érdekében.

Megmondatott: "Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra."(Zsid.13:17 MBT)

A sátán szereti azokat az külön álló hívőket, akik a gyülekezeti élettől távol, Isten családjától pedig el vannak választva, akiket a lelki vezetők nem vonhatnak felelősségre – mert tudja, hogy ezek a hívők védtelenek és erőtlenek az ő gonosz taktikáival szemben.


Beszéljünk róla:

* A te környezetedben kinek van szüksége a te szeretet- és felelősségteljes közbenjárásodra?
* Milyen változást veszel észre az életedben, amikor eltávolodsz a gyülekezetedtől vagy a hívő társaidtól?



A szeretet figyel és meghallgat

"Tiszteljetek minden embert, akivel csak találkoztok!" (1Péter 2,17 MSG fordítás)


Jézus szerint úgy kell szeretni másokat, hogy értékeljük őket, ahogy Jézus is értékel minket.

Te a Király gyermeke vagy. Ő alkotott téged és Jézus az életét adta érted. A Biblia ezt mondja az 1Péter 1,19-ben: „A váltságdíjat nem arannyal vagy ezüsttel fizették, hanem Krisztus vérével, amely mindennél értékesebb.” (NLT fordítás) Mennyi a te értéked? Nézz föl a keresztre. Jézus hajlandó volt meghalni érted. Isten képes volt érted adni az Ő Fiát. Ennyire értékes vagy!

Jézus azt akarja, hogy mindenkit ennyire megbecsülj – még azokat is, akiket ki nem állhatsz. Krisztus mondja: „Én ennyire szeretem őket (szélesre tárt kezekkel a kereszten). Tehát azt várom el tőled gyermekem, hogy ugyanígy szeresd ezeket az embereket, ahogy én szerettem, mert értük is meghaltam, nem csak érted. Úgy bánj velük, ahogyan én! Úgy értékeld őket, ahogyan én!

A Biblia azt mondja: „Tiszteljetek minden embert, akivel csak találkoztok!” (1Péter 2,17 MSG fordítás)

Hogyan teheted ezt meg? Az egyik módja ennek, hogy rájuk nézel, figyelsz rájuk és meghallgatod őket.

Az egyik kedvenc versem a Bibliából a Márk 10,21: Jézus sétált az utcán, egy fiatal vállalkozó pedig odament hozzá és feltett neki egy kérdést. Jézus válasza az volt, hogy ráfigyelt és szerette. Ráfigyelt és szeretett. Nem tudsz szeretni anélkül, hogy figyelnél!

Amikor a pincérnő kiszolgál téged vagy a bolti pénztáros próbál beszélni veled, te viszont nem figyelsz rájuk, akkor szeretettel viszonyulsz hozzájuk. A szeretet figyel és meghallgat.

Gondolj valakire, és írd is le a nevét egy olyan ismerősödre, akinek tudod, hogy alacsony az önértékelése. Aztán határozd el, hogy ezen a héten kimutatod annak az embernek, hogy elfogadod őt, és hogy mennyire értékes ő számodra és Isten szemében. Ha mindenki más úgy bánik ezzel a személlyel, mint egy kitaszítottal vagy nem is törődnek vele, akkor te éreztesd meg vele, hogy igen is számít! Számít Istennek, ezért számodra is fontos!

Beszéljünk róla

* Melyik ismerősödnek van szüksége, hogy megtudja, hogy Istennek és neked is számít?
* Hogyan értékeled magad, mennyire figyelsz másokra osztatlan figyelemmel? Mit fogsz tenni, hogy ezen a területen is fejlődj?
* Határozd el, hogy olyanra fogsz figyelni, akit általában észre sem veszel. Hogyan reagál?







Fogd Istent a szaván!


"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Fil.1:6)

Az e heti áhítatokat Buddy Owens, a Saddleback Gyülekezet pásztora, a Way of a Worshiper c. könyv szerzője írja.

A tartós változás nem veled kezdődik, hanem Istennel. És minden akkor kezdődik, amikor azt mondod:" Igen Uram, én a szavadon foglak." Isten nem kér téged arra, hogy ígérj meg valamit, amit úgysem tudsz megtartani. Azt szeretné, hogy kapj egy olyan ígéretet, amit csak Ő tud megtartani.

Amikor megvallod a hited, megkapod Isten ígéreteit az életedre nézve, és Ő tartja is magát ezekhez. Amikor megvallod a hited, Istent a szaván fogod, és ezt meg is teheted!

Ő szeret téged. Erre a szavát adta. (Jn. 3:16)
Megbocsátást nyertél. Erre a szavát adta. (Zsolt.103:3)
Hozzá tartozol. Erre a szavát adta. (Róm.1:6)
Sosem hagy el téged és nem mond le rólad. Erre a szavát adta. (Zsid.13:5)
Betölti szükségeidet. Erre a szavát adta. (Fil.4:19)
Terve és célja van az életeddel. Erre a szavát adta. (Jer.29:11)

Ahogy Isten igéjére építed fel életed, Ő valóban új emberré alakít át téged, teljesen átformál legbelül. És amit Isten elkezd, azt be is fejezi.

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Fil.1:6)

A te felelősséged, hogy ezt megvalld. Engedd, hogy helyreállítsa életedet! "újuljatok meg lelketekben és elmétekben" (Ef.4:23)
De hadd figyelmeztesselek: számíts kihívásokra! Az ördög nem akarja, hogy te szabad légy, ezért régi hazugságokat fog súgni. Megpróbál majd elbizonytalanítani és vádolni. Fel fogja hánytorgatni a múltadat, hogy az kísértsen és bosszantson téged.
De ahogy Greg Laurie mondja:" Amikor az ördög emlékeztet téged a múltadra, emlékeztesd őt a jövőjére!"
És kezdd el megvallani a hited!

Melyek azok a hazugságok, amelyeknek még mindig hiszel? Mi tart vissza attól, hogy az Úr szabadságában és örömében járj?
Kezdd el kinyilvánítani Isten Igéjének igazságát és cselekedj is eszerint.
Ezáltal létre fog jönni egy teljesen új "én".




Hogyan halljuk meg az Úr szavát

Róma.10,17)


"A hit tehát hallásból van, a hallás pedig Krisztus beszéde által".(



Tegyük fel, hogy te egy kertész vagy. Megtanultad, hogy ha teljesen ugyanazt a magot három különböző helyszínen fogod elvetni, három különböző eredményt fogsz kapni. Az egyik helyen hatalmas paradicsomokat fogsz kapni. A másik helyen kis paradicsomok fognak nőni. A harmadik helyen pedig nem fog nőni semmi. Hogy mi a különbség? Nem a mag más, hanem a talaj. A talajt elő kell készíteni a magok számára.

Ugyanez a példa igaz arra is, amikor az Úr igéjét hallod. A szívednek készen kell állnia az ige befogadására. Ha későn kelsz fel, nehezen találsz parkolóhelyet és idegesen berohansz a templomba, valószínüleg nem fogod meghallani azt, amit az Úr mondani akar neked! Ilyenkor nem vagy fogégony az igére.



Hasonlóképp, ha elviszel magaddal a templomba két embert, és leülteteted őket egymás mellé, ez egyik úgy fog távozni, hogy közben arra gondol majd, az Úr valóban szólt hozzá, a másik pedig úgy, hogy semmi nem maradt meg neki az igéből. Az egyik ember szíve készen állt, hogy meghallja az Urat, a másiké pedig nem.



A Biblia azt mondja: "Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Ezért tahát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket."(Jak.1,19-21)

Ez a rész most négy pontban arra tanít minket, hogy hogyan álljunk készen az Ige befogadására:

* Légy csöndben. Nem hallod az Urat, ha közben beszélsz.



* Nyugodtnak kell lenned. Nem siettetheted az Urat. Ha épp dühöngsz, nem fogod meghallani Őt. A Biblia azt mondja "Maradj csöndben és várj az Úrra". Én ezt úgy fordítanám, hogy: "Ülj le és maradj nyugton".

* Tisztának kell lenned. Mielőtt elkezdenél beszélni az Úrhoz, válj meg az érzelmi és lelki szemetedtől. Szabadulj meg azoktól a dolgoktól, amelyek bűzlenek az életedben. Ettől a szeméttől úgy tudsz megszabadulni, ha megvallod a bűneidet az Úrnak, és belátod, hogy amit tettél az rossz volt.

* Alázatosnak kell lenned. Késznek kell lenned megtenni mindazt, amit az Úr kér tőled az ő igéje által. Tedd félre a büszkeséged, mert másként nem fog menni.



Gondolatébresztő



Mit gondolsz, miért olyan nehéz letenni az Úr elé a büszkeségünket?

Ma mi tart vissza attól, hogy halld az Úr hangját?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése