2017. február 5., vasárnap

A szeretet cselekedet
„Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.” (Jel 2,4-5)
A szeretet cselekedet, nem csak érzelem. A szeretet abban látszik meg, amit teszel.
Könnyű azt szeretni, aki viszont szeret, nem igaz? Ehhez semmi erőfeszítés nem kell. De az igazi szeretet cselekszik és akkor is szeret, amikor az emberek nem érdemlik meg, nem viszonozzák, vagy amikor nem érzem, hogy szeretnem kellene. Valójában, szeretettel cselekedni akkor is, amikor nem érzem úgy, a szeretet legmagasabb foka. Az a felnőttes szeretet, amikor olyan iránt viselkedsz szeretettel, aki nem ugyanúgy viszonyul hozzád.
Észrevetted, hogy sokkal könnyebb úgy cselekedni, ahogy érzel, mint úgy érezni, ahogy cselekszel? Néhányan közületek évek óta házasságban éltek, és az igazság az, hogy a tűz kialudt. A bizsergés kimaradt. Külön életet éltek ugyan abban a házban. Hogyan lehetne újraéleszteni az romantikát? Hogyan lehetne újraéleszteni azt az első szeretetet?
Úgy kell, hogy viselkedj, hogy újra azt érezd. Lehet, hogy most az gondolod, hogy nincs kedvem szeretettel viszonyulni másokhoz. Akkor mi legyen? Ha elkezdesz szeretettel viselkedni, biztosítlak, hogy rögtön az érzések is megjönnek, mert azok mindig követik a viselkedést.
A Jel 2,4-5-ben Jézus így szól az egyházhoz: „Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.”
Amit Jézus itt az egyházra mondott, érvényes minden házasság és kapcsolat újraélesztésére is. Visszaemlékezel, megtérsz és újra azt teszed, amit a legelején. Valójában csak azért tűnt el a szeretet, mert már nem tetted azokat a dolgokat, amelyek az elején kiváltották a szeretetet.
Isten nem akarja, hogy az érzelmeid vezessenek. Ő azt akarja, hogy a hited vezessen. Így tudod, hogy mit tesz? Néha megengedi, hogy az érzés elmúljon, hogy akkor a hitből tudj szeretni, és hitből tudj élni. Ha szeretsz valakit és szeretettel viszonyulsz hozzá, még akkor is, ha nem viszonozza vagy ellenáll neked, akkor hitből szeretsz. A szeretet cselekedet.
Beszéljünk róla:
* Hogyan mutatod meg a szeretetedet a körülötted élő embereknek a cselekedeteidbe?
* Ki az a szeretetlen ember a környezetedből, aki a tetteid által kell, hogy meglássa az iránta való szeretetedet?
* Ahhoz, hogy növekedjenek a kapcsolataid, milyen dolgokat kell újra megtenned, amiket megtettél az elején?


Három kérdés – bármelyik bibliai szakaszról


Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél! (1Sámuel 15:22b)


Lehet, hogy zavarban vagy, mert még nincs tapasztalatod abban, hogyan kellene Isten Igéjét az életedben alkalmaznod. Tehát, hogyan tégy? Ma három olyan kérdést szeretnék eléd hozni, amelyet bármelyik igeszakaszhoz feltehetsz, amelyek segítenek a mindennapi életedre nézve értelmezni a Bibliát.
A három kérdés:
Miről szólt ez az ige, amikor megírták?

Isten szava mögött milyen időtlen igazságot találunk?

Hogyan vonatkozik rám ez most?

Ezekkel a kérdésekkel hidat építünk, amely összeköti a Biblia világát a mai világunkkal. Próbáljuk ki azzal az igerésszel, amikor az 1 Korinthus 8-ban Pál a bálványáldozati hús fogyasztásáról tanít. Olvasd el az 1Korinthus 8:1-13-at és tedd fel magadnak a fentieket.

1. Miről szólt ez az ige, amikor megírták?
A korinthusi gyülekezetben voltak olyanok, akik tudták, a bálványok semmit sem érnek, és a nekik feláldozott hús sem bír semmiféle varázserővel. Számukra egy jó sültről vagy fasírtról volt szó. Nem volt semmi veszélyes abban, ha megették, hiszen azok a bálványok, amelyeknek áldozták a húst, nem voltak valóságosak. Tehát ez a csoport szabadon evett belőle, és nem vette figyelembe mások mit gondolnak. Voltak azonban friss hívők is, akik számára sértő volt ez a szokás. Úgy gondolták, hogy a hívőknek nem kellene más vallások istenei számára felajánlott ételt enniük. Pál arra tanítja az érett hívőket, hogy ne engedjék, hogy a Krisztusban kapott szabadságukkal megbántsanak másokat.

2. Isten szava mögött milyen időtlen igazságot találunk?
A Krisztusban kapott szabadságodat ne arra használd, hogy megsérts másokat. A szabadságot szeretetben éld meg.

3. Hogyan vonatkozik rám ez most?
Én Kalifornia déli részén élek, itt nem valószínű, hogy olyan étel kerül elém, amelyet bálványoknak áldoztak. Azt hiszem ez a te lakóhelyed környékén sem esik meg gyakran. Tehát, a szóban forgó ige nem vonatkozik ránk? Dehogynem. Ha az a szakasz örök üzenete, hogy "A Krisztusban kapott szabadságodat ne arra használd, hogy megsérts másokat. A szabadságot szeretetben éld meg”, akkor ez azt jelenti, hogy figyelmesnek kell lennem a körülöttem élők felé, mert így tudom megmutatni a szeretetemet. Tedd fel magadban, „Uram, van olyan az életemben, ami önzőségből, nagyképűségből vagy szándékos érzéketlenségből fakad, amin a testvérem megütközhet? Felfuvalkodottá tesz a szabadságról kapott saját ismeretem, vagy másokat igyekszem szeretetben építeni?”

Beszélgetéshez
Keress egy olyan biblai történetet, amit már ismersz egy ideje. Amikor újra elolvasod azt a részt és a fenti három kérdés segítségével elmélkedsz róla, milyen új üzenetet fedezel fel benne?
Elhiszed, hogy Isten azért adta a Bibliát, hogy életed iránymutatója legyen? Elhiszed, hogy igazsága örök, és az üzenetek, gyakorlati tanácsok még ma is érvényesek?




Isten szeretetének hosszúsága


"Tudom, hogy szereteted örökké tart, hűséged állandó, akár az ég." (Zsolt 89,2 TEV fordítás)


Az emberi szeretetnek határai vannak -elfogy és elapad.

Ezért Isten szeretetének kell benne lennie minden kapcsolatunkban, ha azt akarjuk, hogy azok tartósak legyenek. Isten szeretete sosem fogy el. Isten szeretete türelmes, kitartó és állhatatos.

Hát nem jó hír tudni, hogy Isten sosem mond le rólad? Nem számít, mit teszel, szeretete nem szűnik meg. Elég széles ahhoz, hogy mindenkit elérjen, és elég hosszú ahhoz, hogy örökké tartson.

Isten sosem fog jobban szeretni annál, mint ahogy most szeret. De kevésbé sem fog szeretni annál, mint ahogy most szeret.

Szeret a jó napjaidon, és szeret a rossz napjaidon. Szeretete nem függ a reakcióidtól. Isten a szeretet, és az ő szeretete ingyen jár. Nem lehet megszerezni, nem lehet kiérdemelni.

Fogadd el szeretetét és imádd őt, tudva, hogy szeretete elég hosszú ahhoz, hogy örökké tartson: "...hogy legyen erőtök megérteni, ahogy Isten népének kell, hogy milyen széles, milyen hosszú, milyen magas és milyen mély az Ő szeretete. Megtapasztalhatjátok Krisztus szeretetét, de az túl nagy ahhoz, hogy teljesen meg lehessen érteni." (Ef 3,18-19 NLT fordítás)

Beszéljünk róla

* Milyen hosszú Isten szeretete? Elég hosszú ahhoz, hogy örökké tartson! Az emberi szeretet elfogy, de Isten mindig szeretni fog.
* Mi tarthat vissza attól, hogy Isten szeretetét elfogadd?



Válaszd a hitet, és ismerd el, hogy Isten az, aki irányít


"Miért aggódunk? Mert megpróbáljuk azt tenni, amire csak Isten képes. Megpróbáljuk irányítani az irányíthatatlant, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, megtenni a lehetetlent, megállítani a megállíthatatlant, helyrehozni a helyrehozhatatlant, elviselni az elviselhetetlent, és aztán csodálkozunk, hogy miért is van annyi problémánk az életben."

"Tiéd Uram a fenség, a hatalom, a dicsőség és a győzelem: tiéd a dicséret, mert minden, ami az égben s a földön van, a tiéd, tiéd Uram a királyság és te vagy valamennyi fejedelem felett. Tiéd a gazdagság, tiéd a dicsőség, te uralkodsz mindenen, a te kezedben van az erő s a hatalom, a te kezedben van a nagyság s az uralkodás mindenen. Ezért most hálát adunk neked, Istenünk és dicsérjük hatalmas nevedet." (1 Krón. 29:11-13)

Amikor Jézus megdorgálta a szelet és a hullámokat a Máté 8-ban, a tanítványok elcsodálkoztak, és ezt kérdezték: "Kicsoda ez, hogy még a szelek és a tenger is engedelmeskednek neki?" (Mt. 8:27)

Abban a pillanatban elismerték, hogy Isten irányítja a dolgokat. Rájöttek, hogy nincs miért aggódniuk, mert az Isten, aki egyetlen szavával képes fenntartani a világmindenséget, és aki erejével összetartja a molekulákat, az ott van velük a csónakban.

Miért aggódunk? Mert megpróbáljuk azt tenni, amire csak Isten képes. Megpróbáljuk irányítani az irányíthatatlan dolgokat, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, megtenni a lehetetlent, megállítani a megállíthatatlant, helyrehozni a helyrehozhatatlant, elviselni az elviselhetetlent, aztán csodálkozunk, hogy miért is van annyi problémánk az életben.

Egyedül Isten az, aki irányítja a dolgokat. Most persze lehet, hogy felmerül benned a kérdés, hogy "ha Isten irányít mindent, akkor miért nem változtat ezen vagy azon a dolgon, vagy miért nem lesz jobb ez vagy az a helyzet?". Őszintén szólva, erre én sem tudok válaszolni. De azt tudom, hogy bízom Benne. És eddig még mindig azt tapasztaltam, hogy Ő méltó a bizalomra. Nem csak az a világ létezik, amiben most élünk. Van örökkévalóság, ahol majd minden jó és igazságos lesz.

Isten megtűri a gonoszt egy ideig, de ez nem lesz mindig így. Ezért Istenbe vetem a bizalmam, mert egyedül Ő az, aki irányítja a dolgokat.

Amíg itt vagyunk a földön, mit kell tennünk? Jézus ezt mondja: "Ne aggódjatok a holnap miatt; a holnap majd aggódik önmagáért (angolból ford: Isten a holnapodnak is gondját viseli). Elég a napnak a maga baja." (Mt. 6:34)

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ember nem tervez előre. Továbbra is ki kell tűznünk célokat magunk elé, hiszen a Biblia is bölcsnek tartja ezt. De amikor elterveztük azt, hogy milyen irányba akarunk továbbhaladni, attól kezdve már csak a mai napra figyeljünk. Ha úgy döntesz, hogy aggódni akarsz a holnap miatt, akkor nem tudsz arra figyelni, hogy mi Istennek a mai napra vonatkozó akarata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése