2017. március 20., hétfő

HASSON RÁD, AMIT OLVASOL!


„...azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet." (János 6:63)

Ne csak olvasd ezt az áhítatot, éld is meg, tedd is meg az olvasottakat! Ahhoz, hogy a legjobbat hozhasd ki a napodból, találj valami jó gondolatot, és elmélkedj rajta; az igazság egy aranyrögét, amin egész nap töprenghetsz. Pál ezt mondta Timóteusnak: „Gondolkozz azon, amit mondok, mert az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts" (2Timóteus 2:7). Minél többet gondolkodsz rajta, Isten annál többet fog feltárni előtted. Majd keress egy igeverset, és tanuld meg kívülről! Olyan ige legyen, mely magába sűríti azt az igazságot, melyet éppen olvastál. Ha azt akarod, hogy életed minősége javuljon, az igeversek tanulá­sa az egyik legfontosabb szokás, amivel elkezdheted. írd le az igét, és olvasd el minden alkalommal, amikor lehetőséged van rá. Mint egy elvetett mag, életet fog teremni benned. Jézus azt mondta: „azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet." Majd keress egy kérdést, amely egészen személyesen szól hozzád. Ez a kérdés segítsen elgon­dolkodni azon, hogyan tudnád alkalmazni azt, amit olvastál. A kérdés nem csupán ennyi: „Mit mond Isten?", hanem: „Mit mond ezzel nekem Isten?" Ha leírod a gondolataidat, választ találhatsz erre a kérdésre. Végül keress egy alapelvet, ami szerint cselekedhetsz. Az információ csak akkor hoz igazi átalakulást, ha kezdesz valamit azzal, amit olvastál. Jakab azt írja: „De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mel­lette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete" (Jakab 1:25). Az életed ér annyit, hogy időt fordíts rá, és elgondolkodj rajta! Tehát ha most olvasod ezt az áhítatot, tedd meg ezt a négy dolgot!






Kegyelmet kapsz arra, hogy megtedd!


„Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket.” (Lukács 6:28)

Nem lehet úgy leélni az életet, hogy ne kapjunk sebeket. De ha azt gondolod, hogy rossz volt az, amit az a személy tett, aki megbántott, várd csak ki, mire képes a keserűség! Növeli a fájdalmadat, megfertőzi a viselkedésedet, irányítja a hangulatodat, és oda juttathat, hogy elveszíted a barátaidat. Kevés dolog van, ami rosszabb az olyan embernél, aki mindig csak arról akar beszélni, hogy „mit tettek velem”. Szabadulj meg a pontnyilvántartó lapoktól! Égesd el őket! Ha tudod, hogy hol rejtőznek, akkor még nem engedted el őket. Jézus azt mondta: „Van köze egymáshoz annak, amit Isten tesz, és amit te teszel. Nem kaphatsz bocsánatot Istentől, például, ha nem bocsátasz meg te is másoknak” (Máté 6:14-15 TM).

„De fogalmad sincs, min mentem keresztül!” – mondhatnád. Nem, de ha a Szentírást olvasod, látni fogod, hogy Jézus min ment keresztül. Akarsz összehasonlítást végezni? A családja őrültnek tartotta. Néhányan azok közül, akiket meggyógyított, a halálát akarták. Még a tanítványai is elfutottak, amikor a dolgok nehézre fordultak. Aztán vedd még hozzá a világ összes bűne elhordozásának a súlyát, és mindjárt láthatod, hogy bőven van oka keserűséget érezni! De e helyett ő megbocsátást hirdetett – a kereszten is! És ma az Ő Igéje számodra ez: „Áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és attól, aki elveszi a tiedet, ne követeld vissza” (Lukács 6:28-30). Azt mondod: „Ezt nagyon nehéz megtenni”. Igaz, de Isten ad hozzá kegyelmet, hogy megtehesd!


TISZTELD A TEKINTÉLYT!


„Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint z Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek” (Kolossé 3:23)
El tudsz képzelni egy népet vezető nélkül, egy munkahelyet főnök nélkül, vagy egy hadsereget hadvezér nélkül? Káosz lenne! A struktúra rendet teremt, e nélkül semmilyen haladást nem lehetne elérni. Ezért van az, hogy az autóddal nem a hálószobádban parkolsz, és te magad nem a garázsban alszol. tanuld meg tisztelni azokat, akik hatalommal bírnak feletted! Tiszteld azokat, akik idősebbek, mint te, mert ők a tudás gazdagságával rendelkeznek. Hallgass rájuk, és növekedj! Amíg nem tanulsz meg parancsoknak engedelmeskedni, sosem leszel alkalmas arra, hogy parancsot adj. Jézus megértette ezt Ő Isten Fia volt. Nagyobb tudása volt, mint bárki ember fiának, mégis tisztelte a hatalmon lévő hatóságokat. Amikor a farizeusok megkérdezték tőle, mi a véleménye az adófizetésről, ő így válaszolt: „adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” (Márk 12:17). Kétkedő szavakat mondasz a cégetekről? Lekicsinyled azokat, akiknek hatalmuk van feletted? Azonnal hagyd abba! Igen, ők sem tökéletesek. (Lehet, hogy éppen ezért tudnak elviselni téged.) Ha lázadsz minden egyes utasításuk ellen, ne panaszkodj, ha a körülötted lévők lázadozni fognak a te szavaid és véleményed ellen. A kölcsönhatás törvénye kimondja, hogy ha azt akarod, hogy tisztelettel bánjanak veled, neked is tisztelni kell másokat. Ebbe azok is beletartoznak, akikkel nem értesz egyet, vagy még csak nem is kedvelsz. Jézus tiszteletet tanúsított mások iránt. Imádkozd ma te is: „Atyám, tudom, hogy a te Igéd arra tanít, hogy tiszteletet adjunk a felettünk álló hatalmaknak. Ezért, kérlek, emlékeztess ma arra, hogy sikerem azon múlik, milyen a hozzáállásom azok felé, akiket fölém állítottál, hogy vezessenek. Ha becsülöm őket, hiszem, hogy te is meg fogsz becsülni engem.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése