2017. április 16., vasárnap

A változás megköveteli, hogy válassz


"Ti azonban nem így tanultátok Krisztust, ha ugyan őt meghallottátok, és benne megtanultátok, hogyan van a valóság Jézusban. Vessétek le a korábbi életviteletek szerinti ó embert, aki csalárd kívánságok által megromlott, újuljatok meg lélekben és gondolkozásotokban, és öltözzétek fel az új embert, amely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben." Efézus 4:20-24

Nem elég az, ha változni akarsz. Nem elég, ha vágysz a változásra. Sőt, az sem elég, ha ezt mondod: "Van egy álmom a változásról." Értelmetlenek az álmok mindaddig, amíg fel nem kelsz és meg nem valósítod őket. Nem fogsz változtatni életed hiányosságain, amíg nem választod a változást.

Hogyan akarsz más lenni hat hónap múlva? Érzelmileg erősebb akarsz lenni? Élesebb elméjű akarsz lenni? Egészségesebb? Lelkileg mélyebbre akarsz ásni?

Ez nem fog automatikusan bekövetkezni. Nem csupán véletlenül leszel egészségesebb életed bármely területén. Sokszor azt gondoljuk, hogy Istenre várunk a változás érdekében. Nem te vársz Istenre. Isten vár rád!

Az életedben nincs növekedés változás nélkül. Változás pedig nincs veszteség nélkül. Néhány régi dolgot el kell engedned. És nincs veszteség fájdalom nélkül. Néhányan megragadunk ennél a pontnál, mert nem tanultuk meg hogyan kell elengedni. Ez egy választás. Az Efézus 4:22 ezt írja: "Vessétek le a korábbi életviteletek szerinti ó embert, aki csalárd kívánságok által megromlott".

Talán azt mondod, hogy a te hiányosságod biológiai vagy szociológiai eredetű. Egy részük a körülményeid vagy a kromoszómák miatt van. De nem igazán az számít, hogy honnan erednek. Foglalkoznod kell velük. A genetika magyarázatot ad arra, hogy milyen hajlamaid vannak, de ez nem lehet kifogás a bűnödre.

Van ám jó hír is: Ha egyszer hívő lettél, új lélek lakozik benned, amely nagyobb, mint a régi hajlamok. Ezt végzi a Szentlélek.

A Filippi 2:12-13 mondja: "félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségetek, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a véghezvitelt tetszése szerint".

Ez azt jelenti, hogy félned kellene Istentől? Persze, hogy nem! Félj inkább attól, hogy lemaradsz arról a legjobbról, amit Isten tud adni neked és elvesztegeted az életedet. Félj attól, hogy úgy éled le az egész életedet, hogy sosem fogod megismerni Isten célját.

Életed megváltoztatásának nem az akaraterő a titka. Isten az, aki az akaratot és az erőt adja neked a Szentlelken keresztül, hogy azt tedd, amit meg kell tenned.


Beszéljünk róla:

* Szerinted mit jelent az, hogy "kimunkálni" az üdvösségedet?
* Hogyan tapasztaltad meg a Szentlélek erejét az életedben?


Jézus elfogadott téged; rajtad a sor, hogy elfogadd a másikat




Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére. Róma 15:7

Isten azt szeretné, hogy ahogyan Jézus elfogadott téged, te is ugyanúgy fogadd el a másikat.
Hitben fogadtuk el, hogy Isten befogadott bennünket Krisztus által, amikor még elfogadhatatlanok voltunk előtte. Tehát Isten iránti szeretetünket azzal fejezhetjük ki, hogy ugyanezt az ajándékot, az ő elfogadását adjuk tovább mások felé. Hogy szeretjük Istent és ugyanazt adjuk a másik felé, amit ő ad számunkra.

Akarnunk kell a másikért élni. Isten élete másokért való élet. Ő mindig olyan, és úgy tesz, ami a másiknak a legjobb. Az ő szeretete nem válogat. Istent szeretni azt jelenti, hogy hit által ugyanolyan válogatás nélküli szeretettel készen álljunk tenni a másikért, bárkiért és bármilyen ügyben, amire Isten indít.

Úgy kell a másikat látnunk, ahogyan Isten látja őt. Az igazi szeretet, Isten szeretete nem vak. Látja azt, amit azok nem, akik önmagukért élnek. Tegyük félre az ítélkezésünket, hogy láthassuk „amit szem nem látott, fül nem hallott” (1Kor. 2:9), hogy így segíthessünk azokon, akiknek szüksége van rá.

Kiben bízhatsz meg?


Mert az Örökkévaló szava igaz, minden tette hűségét bizonyítja. ( Zsoltárok 33:4)

Életünk egyik nagy kérdése ez : Kiben bízhatsz meg ? Az, ahogyan ezt a kérdést megválaszolod, meg fogja határozni azt, hogy boldog vagy boldogtalan vagy-e, sikeres vagy bukott vagy-e, illetve azt, hogy kezdesz-e valamit az életeddel, vagy csak elpazarlod azt.
Tekintsünk az opciókra! A kongresszusban bízol? Valószínűleg nem. Az ő hitelességük elég alacsony mostanában. A médiában bízol talán? Miért tennéd, ha sosem tudod azt, hogy vajon az igazságot mondják-e? Talán a többség véleményében bízol? Nem túl okos dolog, hiszen ez minden második másodpercben változik.
Magadban bízol? Igazából ez is elég buta dolog, mert az érzelmek hazudnak. Ha az érzelmeidre hallgatsz, akkor egész életedben más emberek és a kedved fog befolyásolni.
Ha rábízod valakire vagy valamire az életed és a jövőd, jobban teszed, ha valaki olyat választasz, akit a legjobban érdekel a szíved, mindent tud, tökéletes és sosem hazudik neked. Ezek leszűkítik a kört Istenhez.
Senki sem fogja mindig az igazat mondani neked. El fogják titkolni, megszűrik és úgy alakítják, hogy jól hangozzon. Nem azt fogják mondani, amire szükséged lenne. Pedig az igazságra lenne szükséged, mert az igazság szabadít fel. Hazudnak magadról, másokról, a világról és hogy az élet az egyetlen, ami rabságban tart téged. Hogy megszabadulj, ismerned kell az igazságot! Ahogy már sokszor mondtam, az igazság felszabadít, de először boldogtalanná tesz. Nem szeretjük az igazságot. Nem akarjuk azt hallani, hogy a legtöbb problémát az életükben a rossz döntéseink okozták. Nem akarjuk hallani, hogy ez a mi makacsságunk, egoizmusunk és bizonytalanságunk, amik a stresszt okozzák az életükben, pedig ez az igazság.
A Zsoltárok 33:4 azt mondja: ,,Mert az Örökkévaló szava igaz, minden tette hűségét bizonyítja”.
Isten ezt mondja, és ez mindent megold, akár hiszel benne, akár nem. Isten nem vár a véleményedre, hogy kiderítse mi a jó és mi a rossz. Ha Isten mondja, akkor igaz.
Istenben megbízhatsz!


Beszéljétek át:

* Mit bízol ma Istenre mától?
* Miért könnyebb sokszor elhinni azt a hazugságot, amit az emberek vagy a média mond, ahelyett hogy Isten igazságában bíznánk ?
* Elfogadod, hogy Isten minden szava igaz? Miért vagy miért nem ?



Zsákutcában vagy? Számíts a szabadulásra!


"Hogy értitek azt, "ha meg tudom tenni..." kérdezte Jézus. Minden lehetséges, ha egy ember hisz." (Márk 9:23, NLT fordítás)

Isten a beléd ültetett álom által fogja hitedet erősíteni. Ennek az álomnak a beteljesüléséhez azonban szükség van hitbeli döntésre, ezután Isten kipróbálja hitedet azzal, hogy késlekedést, nehézségeket tapasztalsz és zsákutcában érzed magad.

Ekkor van az, hogy jön Isten és felszabadít. Csodát tesz. Megoldást kínál. Akár így:

* Mózes esetében kettéválasztotta a Vörös tengert.
* Ábrahám esetében azt történt, hogy ő és Sára megtapasztalták a gyermekvárás csodáját.
* József esetében hirtelen valóra vált az álom és egyszer csak már nem a börtön mélyén találta magát, hanem Egyiptom második embere lett.

Jézus pedig feltámadt! Isten még a keresztrefeszítést is feltámadássá tudja alakítani és ez azt jelenti, hogy neki van hatalma arra, hogy átalakítsa a zsákutcát felszabadulássá. Késedelmeken, nehézségeken és zsákutcákon keresztül építi hitünket, úgyhogy amikor amikor megszabadít, Istené a jó pont!

Amikor zsákutcával szembesülsz, az a legjobb válasz az, ha várod, hogy Isten cselekedjen. Mit vársz Istentől, mit tegyen az életedben? Jézus ezt mondja: "Legyen a ti hitetek szerint" (Máté 9:29b).

Amikor szabadulásra vársz, akkor Istenben bízol. Aztán majd visszanézel, hogyan vezetett Isten a hit ösvényén, kiterjesztve és növelve Benne való bizalmadat lépésről-lépésre. Hited erősebb lesz, és most már bizalommal mondhatod: "Várom, hogy az Úr kiszabadítson újra, hogy megint meglássam jóságát..." (Zsoltárok 27:13, LB fordítás)

Beszéljétek meg!

* Megtapasztaltad már Isten szabadítását, vagy láttad már, hogyan szabadítja meg egy barátodat vagy egy családtagodat álmaik megvalósulásának késedelme vagy nehézségei közepette?
* Milyen nagy dolgokban várod, hogy Isten cselekedjen az életedben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése