2017. április 16., vasárnap

Bánj bölcsen a pénzeddel!


„Izsák ezután vetett azon a földön, és százszorosát aratta abban az esztendőben…” (1Mózes 26:12)

Ha a pénzügyekről van szó, a Biblia megtanít minket arra, hogy mit kell tennünk: 1) Tegyél félre a nehezebb napokra! „Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt.” (Példabeszédek 21:20). Tanulj meg a lehetőségeidhez mérten élni és gyermekeidet is tanítsd meg erre! Ahelyett, hogy kimerítenéd a hitelkártyádat, emlékeztesd magad arra, hogy boldogan élhetsz azok nélkül a dolgok nélkül is, amiket a reklámok kínálnak. Mielőtt újabb vásárlásba kezdesz, imádkozz! Az, hogy a bankárod megadja a hitelt, még nem jelenti azt, hogy ez valóban bölcs dolog, vagy azt, hogy Isten majd hozzájárul a hitelköltségekhez. A dagály mindig felemeli a hajókat, de mindig jön apály is. József azt tanácsolta a fáraónak, hogy: „Gyűjtsenek össze minden élelmet a következő jó esztendőkben… Mert ez az élelem lesz az ország tartaléka az éhínség hét esztendejében…” (1Mózes 41:35-36). Élj a „József-alapelv” szerint, és takarékoskodj! 2) Vess az éhínség idején is! A Biblia azt mondja: „…aki bőven vet, bőven is arat” (2Korinthus 9:6). Azt mondod: „De most nehezen mennek a dolgaim”. Ne tarts vissza semmit attól félve, hogy neked nem marad elég. Adj Istennek egy magot, és biztos lehetsz benne, hogy Ő gondoskodik arról, hogy arathass, amikor szükséged lesz rá. Isten gondoskodásának lehetőségeit nem korlátozza a világgazdaság helyzete. Tedd azt, amit Izsák tett: „…éhínség volt az országban… Izsák ezután vetett azon a földön, és százszorosát aratta abban az esztendőben, úgy megáldotta őt az Úr” (1Mózes 26:1,12). Ki áldotta meg Izsákot? Az Úr! Amikor Isten azt mondja, hogy adj, akkor adj hitben, bízva abban, hogy a megfelelő időben, a megfelelő módon, és pontosan a megfelelő helyen kapni fogsz!


Buzgóság

„Nékem cselekednem kell annak dolgait, a ki elküldött engem…” (János 9:4 Károli)
A Biblia szava a szenvedélyre a buzgóság. Enélkül az élet elég szürke lenne. Minden csak külső kényszer lenne, és semmi sem, amit szeretnénk, vagy amire ellenállhatatlan késztetést éreznénk. A lelkesedés az, ami mozgásban tart, amikor mások feladják. Ez visz tovább a legnehezebb időkben is, és ad olyan erőt, amiről nem is gondoltad volna, hogy a birtokában lennél. Semmi sem helyettesítheti. Például a lehetőség sem. A lehetőség megnyithatja az ajtót, de szorgalom nélkül nem tudod a legtöbbet kihozni a lehetőségeidből, és nem jutsz el a rendeltetésedre. Howard Hendricks mondta: „Nem tehetsz élő tojásokat halott tyúkok alá”. Márpedig ennyit érnek a lehetőségek buzgóság nélkül. A tudás sem helyettesítheti a buzgóságot. Amerika legrosszabb elnökei közül jó néhányat a legokosabbak között tartottak számon. A legnagyobbaknak pedig, mint Abraham Lincolnnak is, alig adódott lehetősége valódi iskolában tanulni. Egy jó önéletrajz bejuttathat az ajtón, de tovább nem visz. A tehetség sem helyettesítheti az odaadó szorgalmat. Sok ember él a világon, akiknek nagyszerű veleszületett tehetségük van valamire, mégsem érnek el soha személyes vagy szakmai sikert. A tehetség olyan, mint a pénz – csak akkor kamatozik, ha befekteted. Végül is semmi nem helyettesítheti a buzgóságot. Nem lehetsz sikeres mások segítsége nélkül, de pusztán az, hogy a megfelelő emberek vesznek körül, nem garantálja a sikert. Egy lélektelenül dolgozó csapat nem fog sikert elérni. A buzgóság az, ami változtat a dolgokon. A buzgóság egyik titka az, hogy tudod, Isten valóban elhívott és tehetséggel áldott meg valaminek az elvégzésére. Jézus azt mondta: „Nekem annak dolgait kell cselekednem, aki elküldött engem…” Ez a fajta ügybuzgalom nem tanulható, de „elkapható” – ha tehát hiányzik belőled, tölts több időt Jézussal, hogy „rádragassza”!

Elégedettségre vágysz?

„Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a folyóvíz forrását, elhagytak, hogy víztartókat vájjanak, repedezett falú víztartókat, amelyek nem tartják a vizet.” (Jeremiás 2:13)
Könnyű elégedettnek lenni, mikor minden úgy alakul, ahogy mi szeretnénk. De vajon milyen gyakran van ez így? A Biblia arra tanít, hogy gyakoroljunk minden helyzetben örülni (ld. Filippi 4:11-12), mert ha mindig csak arra várunk, hogy megtörténjen valami, amit szeretnénk, akkor bizony sokáig kell várnunk! Epikurosz mondta: „Ne tedd tönkre azt, amid van, azzal, hogy vágysz valamire, amid nincs! Ne feledd, egykor arra vágytál, amid most van!” Három dolog van, ami folyamatosan táplálja elégedetlenségünket: 1) Sóvárság. Ha azon rágódsz, amid nincs, akkor nem élvezed, amit Isten már neked adott. Légy elégedett! Célokat kitűzni jó dolog, de ne csak a végeredményre összpontosíts, tanulj meg örülni az Úrban, amíg célod felé tartasz! 2) Félelem. A félelem rá akar bírni, hogy menekülj valami elől, ami nem is üldöz. Ez az ellenség módszere arra, hogy: a) elrabolja békességedet és szilárdságodat; b) kínozzon a „Mi lesz, ha…?” gondolatokkal; c) visszatartson attól, hogy bízni tudj Istenben. A zsoltáros azt mondta: „Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!” (Zsoltárok 56:5). 3) Ha rossz helyen keresünk kielégülést. Isten azt mondta: „Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a folyóvíz forrását, elhagytak, hogy víztartókat vájjanak, repedezett falú víztartókat, amelyek nem tartják a vizet.” Azt mondják, életünk első 50 évét azzal töltjük, hogy biztonságot keresünk, a hátralévő időnket pedig azzal, hogy jelentőségteljességet. Pedig nem kellene. Egy énekíró így fogalmazott: „Csak Jézusban találok megelégedettséget, senki másban. Benned, Jézusom, szeretetet, életet, tartós örömet találtam!” Elégedettségre vágysz? Keresd Jézusban!




MENNYEI KILÁTÁS

„Íme nagy a ti jutalmatok a mennyben…2 (Lukács 6:23)

Olvasd végig ezt a három igét figyelmesen: „Mert eljön az Emberfia Atyja dicsőségében angyalaival együtt, és akkor megfizet mindenkinek cselekedetei szerint” (Máté 16:27). „…kincsed lesz a mennyben…” (Máté 19:21). „…viszonzásban részesülsz majd az igazak feltámadásakor…” (Lukács 14:14). Isten figyelemmel kíséri mindazt, amit érte teszel minden nap. Sokkal többet nyerhetsz azzal, ha az Urat szolgálod, mint valaha is képzelted. Igen, meg fog áldani, és meg fog jutalmazni még ebben az életedben, de ez mind semmi ahhoz hasonlítva, ami a következőben vár rád. Ennek tudatában az olyan egyszerű döntések, mint az, hogy mivel töltsd az idődet, mire költsd a pénzedet, és mire fordítsd az energiádat, hirtelen nagyszerű ígéretet hordozó lehetőségekké válnak. Ha ezt megérted, akkor azzal a megingathatatlan bizonyossággal fogsz élni, hogy minden, amit ma teszel – örökké számít. Ez az igazság pedig jobbra fordíthatja az életedet! Jézus azt mondta: „Boldogok vagytok, amikor gyűlölnek titeket az emberek, és amikor gyaláznak, kiközösítenek bennetek, és kitörlik neveteket mint gonosz nevet, az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok!...” (Lukács 6: 22-23). Nos, Jézus ezen nem azt értette, hogy ha rosszul bánnak veled őérte, akkor annyira boldog leszel, hogy örömödben táncra perdülsz. Nem, ő azt mondta: „Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben.” Ez a hét szó megmutatja, miért örülhetsz még a legrosszabb körülmények között is. Tudod, közvetlen kapcsolat van aközött, amit Istenért teszel itt a földön, és valami nagyszerű között, amit Isten fog tenni érted a mennyben. Jézus nem azt kéri, hogy élvezd a nyomorúságot érte, ez mazochizmus lenne. Ő azt mondja, hogy bizonyos tettekért a mennyben a jutalom olyan csodálatos, hogy már ennek tudata át tudja formálni mostani életedet – akár önkéntelen örömkitörést is okozhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése