2017. április 21., péntek

Élj Isten szerint: Mozogj!
Mi történik, ha Isten szerint élünk? … Kifejlődik egy hajlandóság bennünk arra, hogy ragaszkodjunk dolgokhoz, kifejlődik a szívünkben az érzékenység a könyörületre, és egy meggyőződés, hogy alapvetően szentség járja át a dolgokat és az embereket. Azt vesszük észre magunkon, hogy őszintén elkötelezzük magunkat, hogy nem erőltetjük a magunk útját az életben, és hogy képesek vagyunk bölcsen irányítani az energiáinkat. A törvénykezés képtelen ezt megadni, az csak akadályoz.
(Galaták 5:22-23 – MSG fordítás)
Gondolkodj csak el a következőn: Isten nem tervezte volna úgy a testedet, hogy szüksége van testmozgásra, ha a testmozgást szánta volna a legfárasztóbb, legunalmasabb dolognak, amit tenned kell.
Isten tudja, hogy mindannyiunkat különbözőképpen formált, ezért a testmozgásnak sokféle formáját is megadta, és mindannyiunk számára van egy olyan, ami számunkra a legjobb.
A legjobb testmozgás számodra az, amit tulajdonképpen azért teszel, mert élvezed. Mit szeretsz csinálni? Milyen testmozgás tetszik neked? Kérdd Istent, mutassa meg neked mi az, és próbáld ki, még akkor is, ha fel kell adnod egy kicsit a kényelmedet.
A Galata 5:22 ezt mondja: Mi történik, ha Isten szerint élünk? … Kifejlődik egy hajlandóság bennünk arra, hogy ragaszkodjunk dolgokhoz, kifejlődik a szívünkben az érzékenység a könyörületre, és egy meggyőződés, hogy alapvetően szentség járja át a dolgokat és az embereket. Azt vesszük észre magunkon, hogy őszintén elkötelezzük magunkat, hogy nem erőltetjük a magunk útját az életben, és hogy képesek vagyunk bölcsen irányítani az energiáinkat. A törvénykezés képtelen ezt megadni, az csak akadályoz.” (MSG – fordítás)
Mozogj azért, hogy örülj, és a testmozgás legyen örömteli dolog számodra. Ha úgy gondolsz rá, mint egy fárasztó "muszáj”-ra, eltűnik a motivációd. Ha „bölcsen irányítod energiáidat” és olyan dolgot csinálsz, amit szívesen végzel, akkor azt veszed majd észre, hogy egyre jobb kedvvel csinálod.
Beszéljetek róla:
* Milyen testmozgást vagy tevékenységeket szeretsz csinálni, illetve szerettél csinálni még mielőtt túl elfoglalt lettél?
* Mi jut eszedbe, amikor azt hallod, hogy „Mozogj, hogy örülj.”
* Milyen testmozgást vagy tevékenységet végzel jelenleg, amely az öröm és az egészség felé visz?


Figyelj újból arra, ami Istennek tetszik


„Az odafelvalókkal törődjetek, ne a földiekkel, mert meghaltatok és a ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben.” Kolossé 3: 2-3


Az irigység legyőzésének egyik fontos eszköze az, ha figyelünk újból arra, ami Istennek tetszik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az életet Isten szemszögéből nézzük, és felismerjük, hogy az anyagi dolgok időlegesek; nem tartanak örökké. Helyette összpontosíthatunk arra, ami fontos, és azokra, amelyek számítanak az örökkévalóságban – mint például szeretni, megismerni és szolgálni Istent.

Mikor arra koncentrálok, hogy Isten legyen első az életemben, emlékezve arra, hogy Ő engem egyedinek alkotott, és terve van az életemmel, akkor értelmetlenné válik az versengés. Ezért nem versenyzek senkivel. Egyedi vagyok, éppúgy, mint te.

Ahelyett, hogy irigységben élnénk, dönthetünk úgy, hogy nem hasonlítjuk magunkat másokhoz, lerombolva a saját életünket és kapcsolatainkat. Arra irányíthatjuk a figyelmünket, ami nekünk van és így igazán elégedettek leszünk. Minden nap megmutathatjuk szeretetünket másoknak azzal, hogy örülünk sikereiknek. És, ami még ennél is fontosabb, Isten tetszését kereshetjük, felismerve életünkben, hogy egyedinek teremtett és különleges terve van az életünkkel.

Az igazság az, hogy az irigység szembeszegülés Istennel. Neheztelsz arra, ahogy Ő döntött. Vádolod, hogy igazságtalan. Ez azt jelenti, hogy nem bízol benne, hogy tudja, mi a legjobb neked.

Kérd Istent, hogy segítsen, hogy úgy lásd magad, ahogy Ő lát és azzá légy, amivé Ő teremtett. Nézd a dolgokat az Ő nézőpontjából és lásd, hogy az anyagi dolgok nem tartanak örökké, de a kapcsolatok igen. Ahogy a nézőpontod változik, látni fogod, hogy tényleg lehetséges irigység nélkül élni.


Beszéljük meg:


• Írd le ezt az emlékeztetőt:„Lehet, hogy Istennek megvan rá az oka, hogy miért nincs meg nekem éppen az, amit szeretnék.” Hogy fog ez az igazság segíteni neked legyőzni az irigységet?

• Az irigység egyik jele az a nyelv, amit használsz: „Ez igazságtalan!” „Miért nem én?” vagy „Éppoly keményen dolgozom, mint ők!” Mit mondanak ezek a kifejezések arról, amit gondolsz? Ezek a kifejezések szerepelnek a te napi szóhasználatodban?

• Tény, az irigység eltérít téged életed céljától. Éld a saját életedet!

Jézus kitárt karokkal vált meg


"És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: 'E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki.'" (Lukács 22:19-20.)

A zsidó húsvéti vacsorában a harmadik kehely a megváltás kehely. A megváltás jelentése: megvásárolni valakinek a szabadságát. Jézus a kereszten az életével fizetett a te szabadságodért. Az utolsó vacsora végén, ami egy húsvéti vacsora volt, Jézus így szólt: "Ennek a harmadik kehelynek új jelentést adok. Ez az ígéret egy új szövetségre köztetek és Isten között; egy új ígéret arra a szabadságra, amit az én vérem által kaptok."
Azt mondta: "Fel fogom venni a keresztet, és a vérem fog folyni értetek." Azt is mondta: "Azt akarom, hogy mostantól fogva, amikor a kezetekbe veszitek a megváltás kelyhét, az én értetek kiontott vérem képmásaként nézzetek rá. Azt akarom, hogy együtt, közösségben vegyétek a kezetekbe ezt a kelyhet, igyatok belőle, és emlékezzetek rám."

Jézus a beteljesítője mindannak, ami a húsvéti vacsorában megjelenik. Ő az élet kenyere. Ő Isten ígérete az életünkre nézve. A vér, amit Egyiptomban a nép az ajtófélfára kent – Jézus által ez is beteljesült, hiszen az életét áldozta értünk, kiontotta a vérét, hogy megszabadítson minket a bűneinktől és a bűntudatunktól. A Biblia így mondja: "Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." (Róma 6:23.)

Jézus megszabadít minket saját magunktól; megszabadít a félelmeinktől, a bűneinktől és a bűntudatunktól. Ezért ünnepeljük a Húsvétot!


Minden széttörött, de feltámasztatunk erőben


"Tudjuk, hogy minden teremtmény sóhajtozik és fájdalmat hordoz..." (Róm 8,22a CEV fordítás)

Semmi sem működik tökéletesen. Mert az egész emberiség rossz döntéseket hozott....

Minden széttörött, és ezen a bolygón semmi sem működik tökéletesen. A bűn mindent tönkretett.

A bűn mindent lerombolt. A bűn mindent elpusztított. A bűn megrontott és elrontott mindent. A bűn mindent megsebzett - minden kapcsolatot, elképzelést, álmot és emberi testet. Mindent érintett a rombolás.

A Prédikátor könyvében Salamon leírja az élet hat területét, amit a bűn tönkretett. Az elkövetkező pár napban megvizsgáljuk ezt a hat területet.

1. Az első következmény a természeti katasztrófák és természetellenes változások. - Már nem az Édenben élünk. Ahogy John Milton írta híres költeményében, a Paradicsom elveszett. Egy megtört bolygón élünk. És ennek következményeképpen hurrikánok, tájfunok, kiszámíthatatlan időjárás, földrengések, aszályok és árvizek, amiket tapasztalhatunk.

Elképesztő számomra, hogy a biztosító mindezekben Isten cselekedetét látja (angolul "act of God" = vis major, előre nem látható körülmény - ford.), de egy gyermek születését senki nem nevezi Isten cselekedetének. Vagyis, Isten cselekedete csakis a rossz dolgokat takarja, amik történnek. Pedig Isten nem akarja, hogy ezek a dolgok megtörténjenek a világban. A természeti katasztrófák Őt is éppúgy feldúlják, mint minket. A világ megtört, mikor a bűn mindent tönkretett.

A rómaiakhoz írt levélben azt olvassuk, hogy a "teremtett világ összezavarodott" (Róm 8,20 CEV fordítás). Minden ezen a bolygón elvesztette eredeti rendeltetését. A világon minden sérült, beleértve a DNS-edet, a szüleid DNS-ét, az ő szüleik DNS-ét. Észrevetted már, hogy a tested sem működik helyesen? Ha mindenki szervezete tökéletesen működne, nem lenne szükség orvosokra.

2. A második következmény a fizikai hanyatlás és a halál. - Míg a bűn nem jelent meg a világban, addig nem volt halál bolygónkon. A Prédikátor könyve azt írja: "Az ember nem tudja hatalmában tartani a szelet, ... és senkinek sincs hatalma a halál napja fölött." (Préd 8,8) Tudjuk, hogy a halál elkerülhetetlen, mégis meg akarjuk akadályozni. Sokat teszünk azért is, hogy a testi hanyatlást elhalasszuk.

De van tulajdonképpen jó hír is: Isten nem akarja, hogy örökké éljünk ezen a földön. Azt akarja, hogy egy tökéletes helyen éljünk örökké, nem egy olyan bolygón, amit bűn tett tönkre.

"Földi testünk a földbe kerül, mikor meghalunk, de feltámasztatik, hogy örökké éljen. Testünk eltemettetik megtörten, de feltámasztatik dicsőségben. Eltemettetik gyengeségben, de feltámasztatik erőben." (1Kor 15,42-43 NLT fordítás)

Beszéljetek róla

* Miért olyan nehéz nekünk, hívőknek is, elfogadni a testi hanyatlás és a halál gondolatát?
* Milyen felelősséggel tartoznak a keresztények a természeti környezet felé?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése