2017. május 13., szombat

Elkerülni a visszapillantó tükröt


"Rakd rendbe a szívedet Jób. Nyúlj ki Isten felé...Azután nézz szembe a világgal, erősen és bátran. Akkor minden gondod el fog tűnni az emlékezetedből, mint az árvíz, ami elmúlt, és elfeledkeznek róla" (Jób 11:13, 15-16 - GNT fordítás)

Sokat tanulhatsz, ha visszanézel a múltadra. Hallottad a mondást: "Akik nem tudnak visszaemlékezni a múltra, arra vannak ítélve, hogy megismételjék azt." Ez igaz - de csak egy része a történetnek. Nem tudod begyógyítani a legáthatóbb, mély sebeket csupán azzal, hogy a múltadra figyelsz. Hogy legyőzd az az óriásokat, előre felé kell nézned.

Túl gyakran próbálunk gyógyulást találni úgy, hogy a visszapillantó tükrünkbe nézünk. Ha ezt tesszük, inkább ütközés vár ránk, mint gyógyulás.

A Jób 11-ben Isten tisztán elmondja nekünk, hogyan szabadulhatunk meg a fájó emlékektől, és hogyan tudunk továbbmenni az életünkben. Azt mondja: "Rakd rendbe a szívedet Jób. Nyúlj ki Isten felé...Azután nézz szembe a világgal, erősen és bátran. Akkor minden gondod el fog tűnni az emlékezetedből, mint az árvíz, ami elmúlt, és elfeledkeznek róla" (Jób 11:13, 15-16 - Angolból szabadon fordítva)

Először, tedd helyre a szívedet. Azt tedd, ami helyes - nem számít, hogy mit tesz a másik. Mindig jobb megbocsátani azoknak, akik bántottak.

Másodszor, nyúlj ki Isten felé. Hívd be Jézust minden egyes szobába, ami a házadban van. A helyzet gyakran az, hogy már behívtuk Őt az előszobánkba (elfogadtuk Jézust személyes Megváltónknak) - de a szobába, a konyhába vagy a garázsba nem.

Harmadszor, nézz szembe a világgal újra. Ne bújj el egy kagylóba, ne húzódj vissza az újabb fájdalomtól való félelmedben. Lépj tovább. Tanulj meg újra élni.

A múltad nem a jövőd. Nem számít mit tettél, kivel tetted, vagy milyen hosszú ideig tetted azt. Isten az Igében mindenhol megbocsát a gyilkosoknak, házasságtörőknek, a "lazsálóknak", és arra használja őket, hogy az Ő munkáját végezzék a világban.

Előtted is nagyszerű jövő áll! Rakd helyre a szíved, nyújtsd a kezed Isten felé, és nézz szembe újra a világgal!

És engedd, hogy Isten valami hihetetlen dolgot tegyen rajtad keresztül.

Beszéljünk róla:

* Miért olyan könnyű a múltba nézni, amikor a fájdalmon próbálunk győzedelmeskedni?
* Kinek kell megbocsátanod ahhoz, hogy "helyre tedd a szívedet"?
* Amint Isten felé nyújtod a kezed gyógyulásért, még melyik szobába kell Őt behívnod?
* Hogyan bújsz páncél mögé, amikor a fájdalommal próbálsz elbánni az életedben?





Isten sohasem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen veled


„Úgyhogy már nem vagy szolga, hanem fiú, ha pedig fiú, akkor Isten akaratából örökös is.” Gal 4: 7 (Új fordítású Biblia)


Itt van három bátorító tényező, hogy emlékeztessenek Istenről:

Isten sohasem túl elfoglalt –

„Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja.” (Zsolt. 145:18)

Ő sohasem túl elfoglalt, hogy beszélgessen veled. Mindig közel van. Soha nem mondja azt, hogy „majd egy másik alkalommal…”

Isten szereti, ha megismerteted Vele a szükségeidet –
Nem bosszús a kéréseidtől.

„Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?” (Máté 7:11)

Istennek fontosak a sérüléseid, a fájdalmaid –

„Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsolt 34:19)


Ami neked fáj, az Istennek is fáj. Ami téged bánt, az Istent is bántja. Ő itt van és törődik veled.
Ez Isten jó híre.


Lelki közömbösségbe ragadtál?


"Isten még azelőtt, hogy megteremtette volna a Földet, már szeretett minket és kiválasztott, hogy Krisztusban szentek legyünk, az ő szemében bűntelenek. Sőt úgy döntött, hogy családjába fogad minket Jézus Krisztuson keresztül. Ez volt az akarata és nagy örömet lelt benne." (Efézus 1:4-5) (NLT fordítás)


Nemrég bejött egy férfi az irodámba és ezt mondta: "Keresztény vagyok, de nem érzem, hogy bárhova is tartanék a lelki növekedésben. Mondhatni közömbösségbe ragadtam."

Ezt kérdeztem: "Mit gondolsz, mi lehet a probléma?"

Ő így felelt: "Azt hiszem, az a gond, hogy nem szeretem Istent eléggé."

Azt mondtam erre: "Nem, nem hiszem, hogy az a te bajod, hogy nem szereted eléggé Istent. Az a gond, hogy nem érted, ő mennyire szeret téged."

A szeretet mindig szeretetre válaszol. A Biblia azt mondja, "Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." (1 János 4:19.) Amikor azt mondod: "nem szeretem Istent", az azért van, mert nem érted, hogy ő mennyire szeret téged.

Hogy megértsd életed célját és elhívását, Isten természetét kell megismerned. Isten ugyanis a szeretet, ez az ő természetének a lényege. Isten az egyetlen oka annak, hogy van szeretet az univerzumban. A hangyák és a csigák nem szeretnek, de te Isten képmására lettél teremtve, ezért tudsz szeretni.

Azért élsz, mert Isten szeretni akart téged! Életed első célja, hogy Isten szeressen! Igen, fontos, hogy szolgáld őt, engedelmeskedj neki és bízz benne, de mindezek előtt szeretned kell őt.

Engedd, hogy átjárjon ez a gondolat: az elsődleges feladatod nem az, hogy bármit is véghezvigyél, hanem hogy Isten szerethessen.

Beszéljetek róla:

- Hogyan reagálsz erre a gondolatra, hogy az a legfontosabb feladatod, hogy élvezd az Istennel való kapcsolatod?
- Gondolj arra, hogy most milyen kapcsolatban vagy Istennek. Talán inkább szabályokról, előírásokról és szertatásokról szól, mintsem a szeretetről? Ha igen, miért?
- Miért gondolod, hogy néha túl nehéz nem csinálni semmit, csak megnyugodni Isten szeretetében?


Segíts a gyermekednek megismerni Istent


"Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy. Ők a tieid voltak, de nekem adtad őket, és engedelmeskedtek a tanításodnak."(Jn. 17, 6. Egyszerű fordítás)

A világ tele van olyan gyermekekkel akiknek nagyon nagy szükségük van a lelki vezetésre. Lehetséges, hogy a te gyermekeid is ezek között vannak? Te is lehetsz a gyermekeid lelki vezetője, ha úgy tanítod őket, mint ahogy Jézus is tette három éven keresztül a tanítványaival.

Először is, Jézus segített a tanítványainak megismerni az Urat.
Kell, hogy te is segíts a gyermekeidnek, hogy ők is megismerjék Őt, mivel az örökkévalóság mérlege csak két irányba billenhet: élet vagy halál, Menny vagy Pokol. A te feladatod pedig az, hogy segíts a gyermekeidnek abban, hogy mindenképp találkozzanak az Istennel.

Nézd meg, mit mond Jézus: "A tieid voltak". Elismeri, hogy a tanítványok az Úrhoz tartoztak, épp úgy, ahogy a te gyermekeid is az Úrhoz tartoznak. Ő kölcsön adta nekünk őket egy időre, mert azt akarja, hogy ez alatt az idő alatt mi neveljük őket. A szülői nevelés, mint minden más vezetői forma a sáfárkodásról szól. Megtanulod azt mondani: "Uram, én a gyermekeim sáfárja vagyok, akiket Te rám bíztál, és én azt fogom tenni, amit szeretnél, hogy tegyek annak érdekében, hogy elérjék az általad nekik szánt célt."

Majd figyeld meg, hogy Jézus azt mondja: "Azoknak az embereknek, akiket a világból nekem adtál, megmutattam, hogy milyen vagy." Jézus nem azt mondja, hogy "én prédikáltam. Én hirdettem az igét. Én tanítottam, hogy a tanítványok megismerjenek téged, Uram." Hanem azt mondja: "Én megmutattam." Ő elől járt a jó példával.

Ez az egyik legkijózanítóbb igazság a szülői létről. Akár helyes vagy helytelen, jó vagy rossz irányba, de a gyermekeid Istenről alkotott képét nagyban befolyásolni fogja az, hogy te milyen szülő vagy, akár tetszik neked, akár nem. Lehet, hogy ez neked nem tetszik. Nekem sem igazán, de ez az igazság.


Hogyha te türelmetlen és követelődző vagy, ők azt fogják hinni, hogy Isten is türelmetlen és követelődző. Hogyha te rideg és távolságtartó vagy, és soha nincs időd a gyermekeidre, akkor ők azt fogják gondolni, hogy Isten is rideg és távolságtartó velük. Ha te következetlen és megbízhatatlan vagy, gyakran megszeged a nekik tett ígéreteidet, akkor ők azt fogják hinni, hogy az ő mennyei atyjuk is következetlen, megbízhatatlan és nem tartja be az ígéreteit.

Milyen Isten valójában?

* Isten gondoskodó.
* Isten közel van és ismeri a részleteket is.
* Isten következetes.
* Isten a mérvadó.

Beszéljetek róla

Ha az én gyermekeim úgy fognak felnőni, hogy tudják, hogy az Úr gondoskodó, hogy közel van, hogy következetes és mérvadó, akkor nekem is gondoskodónak, következetesnek, mérvadónak és közel kell lennem hozzájuk. Mit gondolsz, ezek közül neked melyiken kell még dolgoznod?
Egy olyan barátoddal, aki szintén szülő, beszéljetek arról, hogy jelenleg hogyan tudjátok úgy nevelni a gyermekeiteket, hogy ezzel megmutassátok nekik, hogy milyen Isten. Bátorítsátok egymást és osszátok meg az ötleteiteket egymással!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése