2017. június 4., vasárnap

A szellemi érettség célja a szolgálat


Az Emberfia sem azért jött el a földre, hogy neki szolgáljanak. Azért jött, hogy ő szolgáljon, odaadja az életét, és ezáltal sok embert megmentsen. (Máté 20:28)



Azt a parancsot kaptuk, hogy szolgáljuk Istent. Jézus nagyon világosan fogalmaz: "Az Emberfia sem azért jött el a földre, hogy neki szolgáljanak. Azért jött, hogy ő szolgáljon, odaadja az életét, és ezáltal sok embert megmentsen."


A keresztyének számára a szolgálat nem olyasvalami, amit majd mellékesen megcsinálunk, ha belefér a napirendünkbe. Ez a keresztyén élet lényege. Jézus azért jött, hogy szolgáljon és hogy adjon -- és ez a két szó kellene, hogy meghatározza a mi földi életünket is.

Jézus azt tanította nekünk, hogy a szellemi érettség nem öncélú. A szellemi felnőttség célja a szolgálat! Felnövünk, hogy kiüríttessünk. Nem elég folyton csak tanulni és tanulni! Át is kell ültetnünk a tanultakat cselekedetekbe, hogy gyakoroljuk azt, amiben hiszünk. A szolgálat nélküli tanulás szellemi pangáshoz vezet.

A legutolsó dolog, amire a legtöbb keresztyénnek szüksége van az mégegy Bibliatanulmányozói kör. Már így is többet tudnak annál, mint amit gyakorlatban is látunk tőlük. Úgy kell edzeniük a szellemi izmaikat, hogy másokat szolgálnak.

A szolgálat tulajdonképpen a természetes hajlamunk ellentéte. Többnyire jobban érdekel minket a felénk irányuló szolgálat, mint az általunk megvalósuló szolgálat. Azonban ahogy növekszünk Krisztusban, az életünk középpontja egyre inkább a szolgálói lelkület felé mozdul el. Jézus érett követője már nem azt kérdezi: "Ki segít nekem?", hanem azt: "Kinek tudok segíteni?"


Add ajándékként a figyelmed!

„Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem figyelj másokra is!” (Filippi 2:4 – NCV fordítás)
Egy olyan világban élünk, amelyben úgy tűnik, mindannyian kóros figyelemhiányban szenvedünk, mert az eszközeink, a technológia állandóan zaklat, elvonja a figyelmünket, és már nem figyelünk a köröttünk levő emberekre.
Gondolj bele: amikor egy értekezletre mész, hány ember ül ott úgy, hogy a telefonját figyeli és olvassa? A fejünk mindig lehajtva, amint belemerülünk valamilyen videóba vagy játékba, a fejhallgató meg mindig ott van a fülünkön, és megakadályozza, hogy meghalljuk a körülöttünk levő embereket. Hányszor esett már meg veled, hogy a barátaiddal egy étteremben voltál, de sokkal inkább figyeltél a Facebook- vagy Twitter-ismerőseidre?
Ha jobb kapcsolatokat akarsz, meg kell tanulnod a másikra való odafigyelés elfelejtett művészetét!
Filippi 2:4-ben azt mondja a Biblia: „Ne csak a saját életed érdekeljen, hanem figyelj másokra is!” (NCV fordítás)
Ez nem megy csak úgy magától, ugye? Természet szerint nem törődünk azzal, hogy a másikat mi érdekli. Természet szerint azt akarjuk, hogy ránk figyeljenek, ne másokra.
A legnagyobb ajándék azonban, amit valakinek adhatsz, az a figyelmed, mert a te figyelmed a te időd, és a te időd az a te életed. Ez soha nem jön már vissza, éppen ezért olyan értékes, amikor odaadod.
Ez egy egyszerű, de nagyon erőteljes eszköz az erős kapcsolatok építéséhez. Érdekel, hogy mi érdekli a gyermekeidet? Figyelsz arra, hogy a társad mit mond? Figyelsz a munkatársadra, amikor beszél hozzád? Üdvözlöd a szomszédodat, amikor reggel elmégy mellette?
A szeretet indít rá minket, hogy megtanuljuk az odafigyelés elfelejtett művészetét. Ez át fogja formálni a kapcsolatainkat, és segít, hogy örömteli életet éljünk.
 Beszéljetek róla:
  • Hogyan akadályoz abban a szociális média, hogy kapcsolatokat építs azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz és együtt dolgozol?
  • Ma milyen módon tudnál figyelmet fordítani a körülötted levő emberekre?
  • Hogyan mutatod meg a többieknek, hogy igazán odafigyelsz arra, hogy mit mondanak vagy mit tesznek?



Az igazság örökkévaló

"Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." (Máté 24:35)

A Biblia a legmegvetettebb, leginkább kinevetett, legvisszautasítottabb, leginkább boncolgatott és legvitatottabb könyv a történelemben. A Biblia évszázadok óta támadás alatt van - minden elképzelhető okból.

A fentiek ellenére azonban a Biblia még mindig a legolvasottabb, legtöbbször kiadott, legtöbb nyelvre lefordított könyv a világon.

Az egyik ok, ami miatt hiszem, hogy a Biblia Isten üzenete az, hogy a történelem során rengeteg támadást túlélt.

Az összes támadás ellenére a Biblia a legnagyobb forrása a kultúrának, az elmúlt 2000 év zenéjének, művészetének és építészetének. Még az angol nyelv nagy része is a "King James" fordítású Bibliából származik.

A Biblia népszerűsége töretlen maradt az elmúlt 2000 év kíméletlen támadásai ellenére is. Jézus azt mondja a Máté 24:35-ben: "Az ég és föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el." Az egyetlen dolog a földön, ami soha nem múlik el, az Isten szava. Minden egyéb meg fog égni, de az igazság örökkévaló.

Voltaire, a híres francia filozófus egy ragyogó elmével megáldott ateista volt. Számos röpiratot írt, amelyekben a Bibliát támadta. Egyszer egy nagyon merész kijelentést tett: "100 év múlva a Biblia már csak egy elfelejtett könyv lesz."

Mára már mindenki elfelejtette, amit Voltaire mondott, de a Bibliát nem! Miután Voltaire meghalt, az otthonát - ami ma már múzeum - legalább 100 évig a Francia Biblia Társaság használta könyvraktárként, és Bibliát árultak a házából! Az emberek elfelejtették Voltaire-t, a Bibliát viszont senki sem felejtette el!

Teljesen mindegy, hogy milyen támadás éri a Bibliát, túléli - és mindig túl fogja élni. Ebben biztos lehetsz.

Beszéljünk róla:

* Befolyásolja az életről alkotott képedet az a tudat, hogy egy nap ez a föld elmúlik? Hogyan változna meg az életed, ha arra az egy dologra koncentrálnál, ami soha nem múlik el?

* Kérd Istent, hogy adjon bátorságot, hogy irgalmas szívvel, kedvesen és bölcsességgel tudj ellentmondani azoknak, akik Isten Igéjével szemben állnak.


Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel


"Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

"Egy nap Isten meg fog ítélni az alapján, mennyi időt és energiát szenteltünk magunkra, összehasonlítva azzal, mennyit fektettünk a mások felé való szolgálatba."
A földi életed végén meg kell állnod Isten előtt, és ő ki fogja értékelni, hogy milyen hatékonyan szolgáltál másokat az életed során. A Biblia azt mondja: "Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

Gondolj bele ennek mekkora súlya van! Egy nap Isten megítél az alapján, mennyi időt és energiát fektettél magadba, és mennyit a mások felé való szolgálatba.

Ezen a ponton minden kifogásunk az önzőségünkre üresnek fog hangzani: "Túl elfoglalt voltam." vagy "Meg voltak a saját álmaim." vagy "El voltam foglalva a munkával, szórakozással és a jövőm biztosításával." Az összes kifogásra Isten azt fogja válaszolni, "Elnézést, rossz válasz. Én megteremtettelek, megmentettelek és megparancsoltam, hogy szolgáló életet élj. Melyik része nem volt világos?"

A Biblia figyelmezteti a hitetleneket, "Azoknak pedig, akik viszálykodók, akik ellenállnak az igazságnak, és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd" (Róma 2:8, NLT) A keresztényeknek ez a mennyei jutalmaktól való megfosztást jelenti.

Csak akkor élünk igazán, amikor másokat segítünk. Jézus mondta, "Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt." (Márk 8:35, LB) (lásd még: Máté 10:39; 16:25; Lukács 9:24; 17:33)

Ez annyira fontos igazság, hogy ötször meg van ismételve az evangéliumokban.
Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel -- mert az életet Isten arra szánta, hogy szolgálj.
Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és szolgálni másokat önzetlenül.



Ne akarj mindenkinek megfelelni


"Az emberektől való rettegés csapdába ejt" (Példabeszédek könyve 29:25a, Új fordítás)

Amikor amiatt aggódunk, hogy mások mit gondolnak, akkor hagyjuk őket, hogy felügyeljenek minket. Nagyon sok időt és energiát elvesztegetünk azzal, hogy megpróbáljuk kitalálni, vajon mások milyennek szeretnének látni minket, és aztán megpróbálunk olyanok is lenni.

Amiatt aggódni, hogy mások mit gondolnak rólunk veszélyes, mert több, mint valószínű, hogy beleroppanunk a kritikákba. Ez azt jelenti, hogy nem mindig cselekszünk helyesen, sőt valójában ehelyett azt tesszük, amit mindenki más akar, hogy tegyünk.

Annak a veszélynek vagyunk kitéve, hogy szem elől tévesztjük azt, ami Isten szerint a legjobb, mert annyira aggódunk, hogy mások mit akarnak, hogy tegyünk, hogy nem tudunk megállni, és azon gondolkozni, hogy vajon Isten mit akar, hogy tegyünk.

1. tény: Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Még Isten sem tud mindenkinek megfelelni. Egyik ember esőért imádkozik, a másik napsütésért. Kinek az imájára válaszoljon Isten? Isten sem tud mindenkinek megfelelni. Csak a bolond próbálkozik olyan dologgal, amit még Isten sem tud megtenni.

2. tény: Nem kell mindenkinek megfelelni. Van egy mítosz, ami szerint muszáj, hogy szeressenek, és mindenkit el kell fogadnod ahhoz, hogy boldog légy. Ez éppen, hogy nem igaz. Nem kell mindenkinek megfelelned ahhoz, hogy boldog légy.

3. tény: Az elutasítás nem teszi tönkre az életed. Fáj, az biztos. Nem kellemes. Kényelmetlen. De a visszautasítás nem teszi tönkre az életedet, hacsak nem hagyod azt.

Ne akarj mindenkinek megfelelni. Emlékezz arra, hogy senki nem éreztetheti veled, hogy alárendelt vagy, hacsak te nem adod meg neki az engedélyt ehhez.

Pál apostol ezt mondja: "Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?" (Róma 8: 31b Károli). Ez azt jelenti, hogy így is gondolkozhatunk: "Istennek tetszem így, és én is kedvelem magam. Ha te nem kedvelsz így, akkor az a te problémád. Ha Istennek így tetszem, akkor ki törődik azzal, hogy mindenki mindent elfogadjon, amit teszek?"

Ne felejtsd el, hogy bármit teszel, Isten nem fog kevésbé szeretni. Emlékezz arra, hogy akármit teszel, Isten nem fog jobban szeretni. Pontosan olyannak szeret, amilyen most vagy.



Beszéljünk róla:

Ki az, aki miatt aggódsz, akit le szeretnél nyűgözni, akinek az elfogadására vágysz, vagy tetszeni akarsz?

A tudat, hogy "bármit teszel, Isten nem fog kevésbé szeretni" békességet kellene, hogy adjon az életednek. Hogyan látszik meg az életeden ez a békesség?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése