2011. január 5., szerda

Január 5.

Egymást szeressétek!

" 22Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, " (1Péter 1,22)
Ebben az igében Péter rámutat arra a nagy szeretetre, melyet Jézus Krisztus mutatott irántunk, amikor drága vérét adta váltságul érettünk. E nagy áldozat által, vérző sebei árán tett minket szabaddá bűneinktől. Új életünk bizonyítéka, látható gyümölcse a szeretet. Erről írni, beszélni szép dolog, de sokkal szebb megélni, életbe ültetni a mindennap gyakorlatában. "Minden dolgotok szeretetben menjen végbe" (1Kor 16,14), mert a szeretet a legjobb út a szívekhez: csak így tudunk közeledni egymáshoz, lehajolni másokhoz. Éppen ezért romboljunk le minden olyan válaszfalat, mely eddig szétválasztott bennünket! Mert ha egymásban ellenséget látunk, ha egymást nem tudjuk megérteni, segíteni, akkor hiányzik a szívünkből a szeretet. A szeretet az, amely megízesíti cselekedeteinket, közel enged bennünket egymáshoz. Pál apostol azt írja: "Ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok" (1Kor 13,2). Hadd legyen hát szívünk is betelve képmutatás nélküli szeretettel, mely a Krisztusból árad: "szeress és szolgálj, amíg lehet, ki tudja, meddig tart életed" (HH-R 424)!
Péter apostol szerint egymást "kitartóan" és "tiszta szívből" kell szeretni. Nemcsak időszakosan, hébe-hóba, és nem tisztátalan, hátsó gondolatokkal! Adjon az Úr nekünk ilyen szeretetet! /KGy/

Szükséges elszakadás

"26"Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom." (Lukács 14,26)
Jézus követésének ára van. Ha valaki követni akarja Jézust, az számoljon a következményekkel! Jézus szavai összhangban vannak tetteivel. A kérdés az, hogy minket mi motivál a követésére? Miért követnénk Jézust? A lényeg abban a parancsolatban van, hogy "szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből". Mindenkit ennek a parancsolatnak kell késztetnie arra, hogy kövesse Jézus Krisztust, mert felismeri benne az Isten Fiát, és szereti őt.
Az Úr iránti szeretet több, mint az emberek iránti. Minden területen első az Úr. Jézus földi életében embereket hívott követésére, voltak is, akik válaszoltak a hívásra és követték őt. Olyan emberek is voltak, akik nem tudták vállalni, amit a Mester kért, pedig őt követni mindent megér. Abban nyilvánul meg az igazi szeretet, amikor el tudok szakadni mindattól, ami addig számomra kedves volt. Elsősorban az embernek saját magát kell megtagadnia, vagy pontosabban halálba adnia. A megtéréskor ez történik, hogy az ember megváltozik. Nem én vagyok többé a fontos, hanem az Úr Jézus Krisztus. Ő vált életem középpontjává, és nagyon fontosnak tartom, amit mond. Nagyon gyakori, hogy az embert mások (szülők, házastársak, rokonok) befolyásolják. Határozott döntést kell hozni, amikor Jézus követéséről van szó! Az ő alapelvei mindenki más véleményénél fontosabbak. Pál is ezt tette, ezért ebben a kérdésben nem tanácskozott testtel és vérrel (Gal 1,10-24). Tedd te is ezt! /KGy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése