2017. július 14., péntek

Félsz az elutasítástól? Tartsd észben az örökkévalóságot!


"Az Úr azt mondja: Én vagyok az, aki megerősítelek téged. Miért félnél a halandóktól, akik nem élnek tovább a fűnél?" (Ézs. 51:12)


Az elutasítástól való félelem leküzdésének egyik módja, ha a megfelelő látószögből nézed a dolgokat. Figyelembe veheted mások véleményét, de soha ne becsüld túl, amit mondanak.

Mai igeversünkben Ézsaiás azt mondja, hogy az életünk itt a Földön átmeneti, miért félnénk hát más emberek véleményétől? Más emberek nem egyenlők Istennel, és az ő véleményük egyébként sem marad meg. A siker titka az, hogy éld túl a kritikusaidat.

Ézsaiás azt mondja, ha halandó emberek csalódást okoznak neked, ne aggódj emiatt. Egyedül Isten számít. Ne gondold azt, hogy ítéletük csalhatatlan vagy hogy egyenesen Istentől való. Nem kell automatikusan elfogadnod valakinek a kritikáját; meg kell ítélned, és csak azt fogadd meg, amit érdemes.

Miért mondom ezt? Mert amikor az emberek jóváhagyása a legfontosabbá válik számodra, azonnal az elutasítástól való félelem kellős közepében találod magad.

A Biblia ezt mondja: "Mindennek tudatában, mit mondhatunk? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?" (Róm. 8:31, TEV). Ha felismered, hogy Isten mennyire veled van, az képessé tesz arra, hogy ellenállj a félelmetes elutasításnak.

Néhány embernek csak a népszerűség, hírnév, taps számít. "Mit gondolnak a többiek rólam? Hogy nézek ki? Csak az imázs, az "image" számít!"

Ha így élsz, akkor ki vagy szolgáltatva mindenki más ítéletének. Ha a többiek azt mondják, hogy "lúzer" vagyok, akkor biztosan az is vagyok! Ha mások azt gondolják, hogy "hangyás" vagyok, akkor biztosan az vagyok! Én nem akarok így élni - és te?

Isten soha nem akarta, hogy így élj. Ő ezt mondja: "Minek hallgatsz rájuk? Ők csak halandó emberek. Egyedül én vagyok az, Aki számít. Ők nem élnek tovább a fűnél."


Pál azt mondja, az ő életének célja az, hogy Isten tetszésére éljen, ne az emberekére. "Ez úgy hangzik, mintha az emberek tetszését keresném? Egyáltalán nem! Egyedül Isten jóváhagyására figyelek! Próbálnék népszerű lenni az emberek előtt? Ha még mindig ezt tenném, nem lennék Krisztus szolgája..." (Gal. 1:10, TEV)

Isten azt mondja, hogy választanom kell. Választhatom azt, hogy Isten tetszésére élek, vagy azt, hogy az emberek tetszésére élek. Kinek akarsz inkább tetszeni? A tömegnek, vagy Istennek? Pál azt mondja, hogy nem tetszhetsz mindkettőnek egyszerre. El kell döntened, hogy kire akarsz jó benyomást tenni. Csak el ne feledd, hogy kinek az elismerése nem tart tovább a fűnél...

Beszéljünk róla:

* Mi a különbség a között, hogy hatással van valakire mások véleménye, vagy hogy irányít valakit mások véleménye?
* Milyen lenne az, ha valakinek az életét mások véleménye irányítaná? Milyen problémákat okozhatna ez például a te életedben?

Hogyan erősítheted barátaid hitét?

"Kétségbe voltam esve, egészen, míg el nem hittem, hogy meglátom az Úr jóságát az élőknek földjén." (Zsoltárok 23:17, NASB)

Egy válás vagy más nagyobb krízis megrendíti a hitedet. De a hited és Krisztusban való bizalmad fog ezen átvinni. Dávid, miután hatalmas veszteség érte, többek között a gyermekét is elveszítette, így ír a Zsoltárok 23:17-ben: "Kétségbe voltam esve, egészen, míg el nem hittem, hogy meglátom az Úr jóságát az élőknek földjén". Vagyis feladta volna, ha nem bízik abban, hogy jó az Isten. 
Amikor az életed több sebből vérzik és sötéten fest a jövő, hidd el, hogy Isten jó! Még ha minden rosszra fordul is az életedben, hidd, hogy Isten ki fog ebből húzni. Hidd el, hogy Isten terve az életedre nagyobb, mint a problémák, amelyeken keresztülmégy. Azután pedig meg tudod osztani a hitedet másokkal is, akik krízishelyzetben vannak. A barátok erősítik a barátaik hitét.
Hogyan lehet ilyen hited? A Biblia azt mondja, hogy csak egy mód van erre: Isten Szavának megismerése. Ha jól ismered a Bibliát, a hited nagyra fog nőni. Ha csak kicsit ismered, akkor kicsi hited lesz. Ha pedig nem ismered, akkor semmilyen hited nem lesz. Tudtad, hogy a Bibliában több mint 7000 ígéret van a számodra? De nem kérheted el őket, ha nem ismered őket. Ha növelni szeretnéd a hitedet, hogy kezelni tudd az élet viharait, akkor meg kell ismerned a Bibliát tanulmányozás, elmélkedés és memorizálás által.

Beszéljetek róla:
- Mit tehetsz azért, hogy jobban ismerd Isten Szavát?
- Találj olyan ígéretet Istentől, amire a vihar idején hivatkozhatsz. Keress ilyet a barátaidnak is!
- Hogyan mutatta ki Isten a jóságát feléd az elmúlt évben?




Hol tartsuk a csendességünket?


„Ezután eltávozott onnan, és szokása szerint az Olajfák hegyére ment. Követték a tanítványai is." Luk 22:39

Fontos kérdés, hogy hol tartjuk meg a csendességünket. A Biblia arról ír, hogy Ábrahámnak is volt egy megszokott helye, ahol az Úrral találkozott. (1 Móz 19:27)

Jézusnak az volt a szokása, hogy a Getsemáni kertben imádkozott, az Olajfák hegyén. „Ezután eltávozott onnan, és szokása szerint az Olajfák hegyére ment. Követték a tanítványai is.” (Luk 22:39)

A mi helyünk legyen valóban csendes, zárt hely. Egy olyan sarok, ahol egyedül lehetünk, ahol nyugalom van és senki nem zavar meg vagy szakít félbe. Ehhez némi leleményesség kell majd, de fontos megtalálnunk ez a helyet! Olyan hely legyen, ahol


- hangosan lehet imádkozni anélkül, hogy másokat zavarnánk
- elég fény van az olvasáshoz (esetleg íróasztal)
- kényelmesen elférünk (jó tanács: ne ágyban fekve tartsuk a csendességünk. Túl kényelmes!)

Ez a hely legyen számunkra különleges. Tegyük különlegessé az Úr és a magunk számára is azt a helyet, ahol találkozunk az élő Istennel. Ahogy telnek a napok, ez a belső szoba egyre többet jelent majd nekünk, a Jézus Krisztussal töltött csodálatos csendességek miatt.


Megvan az erőd, hogy nemet mondj


"Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk." (Róma 8:12)

Nem tudom, te hogy vagy vele, de - be kell vallanom - én nagyon sok mindenre nem tudtam nemet mondani, mielőtt a Szentlélek bejött az életembe. Szerettem volna, de nem mondtam nemet.

Igazából mindegy, hogy minek hívjuk őket, de mindannyiunk életében vannak kényszerek, megszokások, elemi vágyak, különböző hajtóerők és kívánságok, amikkel kapcsolatban úgy érezzük, nincs választásunk: engedelmeskednünk kell nekik. Egyszerűen nem tudunk uralkodni magunkon; nem tudunk rájuk nemet mondani.

Pedig ha befogadtad Krisztust az életedbe, akkor már igenis tudsz nemet mondani. A Róma 8:9 így ír erről: "Ti azonban már nem a régi emberi természet irányítása alatt éltek, hanem a Szent Szellem uralma alatt. De csak akkor, ha valóban bennetek él Isten Szelleme, mert ha nem, akkor nem is tartoztok Krisztushoz." (új fordítás)

A vágyak persze megmaradnak továbbra is. De a Szentlélek meg fogja adni az erőt ahhoz, hogy ellenállj nekik. Nem kell többé eleget tenned nekik. Ez az a változás, amit Isten Lelke végez benned: Isten így tesz szabaddá a kényszerektől.

A legrosszabb rabszolgaság a saját természeti vágyaink rabjának lenni. Sokan a következőképpen reagálnak ezekre a vágyakra: "De hát ez egy természetes vágy, miért korlátozzam?" Sajnos nagyon sok minden tűnik természetesnek – például az énközpontúság. De ha eszerint a vágyad szerint cselekszel, nem biztos, hogy jót teszel vele a gyerekeidnek vagy a házastársadnak.

A "természetes" nem egyenlő a "jó"-val. Lehet, hogy nekem magától értetődő vágyam, hogy csalással megszerezzem az összes pénzedet, de attól még nem biztos, hogy meg kellene tennem. De ha befogadtam Krisztust az életembe, akkor itt van bennem a Szentlélek, hogy segítsen nemet mondani a természeti, és igent a lelki vágyaimra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése