2017. október 27., péntek

A kitartás ereje

„Boldog ember az, aki… kitart.” (Jakab 1:12)

Láttál már kerek talapzaton álló felfújható bohócot? Ha leütöd, rögtön visszapattan nagy, széles vigyorral az arcán! Állhatatosság: ez egy hatalmas eszköz! A Biblia azt mondja: „Boldog ember az, aki kitart”. Pált megkorbácsolták, hajótörést szenvedett, üldözték és bebörtönözték olyan létesítményekben, ahol nem volt konditerem, HD tévé és jó magaviselet esetén eltáv. Bedobhatta volna a törölközőt, de helyette ezt mondta: „Nem bántam meg semmit. Nem is állhatnék biztosabb alapokon – Az, akiben bízom, tud vigyázni rám… egészen a végig” (2Timóteus 1:12 TM). Te is el tudod mondani ezt?

Istent nem nyűgözik le az emberi képességek, a dinamikus személyiség, a címek vagy a márkás ruhák. Ő azokat méltányolja, akik akkor, amikor földre kerülnek, sértetlen hittel szökkennek talpra, és eltökéltebbek, mint valaha, hogy érte éljenek. A Sátán dolga az, hogy gondoskodjon támadóról; a te dolgod az, hogy visszavágj. Ha passzív vagy, el fog pusztítani! Pál azt írja: „Álljatok ellene az ellenségnek… és a csata után még mindig állni fogtok” (Efézus 6:13 NLT). Az állhatatosság azt jelenti, hogy ott maradsz a harcban, és nem vagy hajlandó feladni. Ez megerősít téged, és így már nem fogod magad a körülményeid áldozatának érezni. Építi az önbizalmadat, és olyan eszközzé válik, amit automatikusan használsz.

Valaki azt mondta, hogy a bulldog orra azért hajlik hátrafelé, hogy tudjon lélegezni anélkül, hogy elengedné áldozatát! Ráadásul a mennyei jutalmadat a földi kitartásod mértéke határozza meg. „Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon” (Jelenések 3:21). Tehát tarts ki!

ÁTTÖRÉS

„Ellőttük megy, aki utat tör…” (Mikeás 2:13)
Arra gondolsz: „Nálam soha nem jön el az áttörés, nem fogom tudni elérni”? Próbáld megérteni a következő két dolgot. Először: a problémád csupán lehetőség Isten számára, hogy az érdekedben cselekedjen. Azért kerültél ebbe a helyzetbe, hogy megtapasztald a következő szavak igazságát: „Előttük megy, aki utat tör, áttörnek, átmennek a kapun, és kivonulnak. Ellőttük megy át a királyuk, élükön maga az Úr.” Isten kegyelméből felülkerekedhetsz a körülményeiden. Felülemelkedhetsz a csüggedésen és azon a vesztes hozzáálláson, amely azt mondja: „Semmi sem fog jóra fordulni.” Azt mondod: „De már próbáltam, és kudarcot vallottam!” Jól van, akkor ezt már kipipálhatod a listádon, és mondhatod: „Most már tudom, hogy ez nem működik.” Örülhetsz azonban, mert Isten töri az utat, és Ő megy előtted! Másodszor: mielőtt megtapasztalnád az áttörést, általában megrázkódtatások következnek. Chuck Jaeger, második világháborús hős, aki először repült a hangsebességnél gyorsabban, egy lovasbalesetben eltörte a bordáit egy nappal azelőtt, hogy beült volna a pilótafülkébe, és megkísérelte volna azt, amit soha senki azelőtt. A barátai ezt mondták: „Túl nagy fájdalmaid vannak. Ne csináld!” A saját félelme ezt mondta neki: „Még soha senkinek nem sikerült, neked sem fog.” Amikor elérte a 700 mérföld/óra [1120-1130 km/h] sebességet, a gép vadul rázkódni kezdett. Aztán hirtelen átjutott valahová, amit így tudott elérni: „hatalmas csend”. Ilyen az, amikor megtapasztalod az áttörést. Amikor körülötted minden rázkódni kezd, és a félelemszinted az egekbe szökken, nem fogsz össz

EZ BIZTOS!

„Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján…” (Zsoltárok 23:6)

Bontogassuk csak ki ezt az igét: „bizonyára jóságod és kegyelmed…” (Károli)! Az emberek csalódást okozhatnak, de Isten jósága és kegyelme biztos! Istenben „nincs változás sem fénynek és árnyéknak váltakozása” (Jakab 1:17). A mi Isten iránti odaszánásunk ingadozhat, de az Ő felénk való hűsége sohasem: „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad…” (2Timóteus 2:13). Dávid nem azt mondta: „ talán, esetleg, remélhetőleg, ha jól sejtem”. Nem azt mondta: „Bizony”, és ez olyan ígéret, amire te is ráállhatsz. „…kísér engem”, ez úgy hangzik, mint egy másik ígéret, amit Isten a népének tett: „Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged…” (5Mózes 28:2). Figyeld meg ezeket a szavakat: „rád szállnak… kísérnek”. Nem kerülheted el őket! Isten jósága és szeretete követte Jónást a tenger fenekére, Dánielt az oroszlánok vermébe, és Jánost a száműzetésbe, megnyitva neki a mennyet. Állj meg, és tekints vissza! Gondolj a bajokra, melyeken túljuttatott Isten, zűrzavarokra, melyeket segített rendbe hozni, az ajtókra, melyeket megnyitott – nos, mit látsz? Áldásokat, melyeket nem érdemelsz, mégsem tudsz kikerülni, melyek naponta megújulnak. Istennel ez biztos tény! „…életem minden napján.” Gondolj a még előtted álló napokra – mit látsz? A családod nevelésével otthon töltött napokat? Napokat, amikor kilátástalan, zsákutcákba jutott munkádban azért küszködsz, hogy valahogy továbblépj? Magányos és betegségben telő napokat? Olyan napokat, amikor egy beteg szerettedről kell gondoskodnod? Csalódással és depresszióval küzdő napokat? „Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján.” Jósága gondoskodik rólad, szeretete megbocsátó kegyelmét adja; soha nem kell egy napod sem leélned nélkülük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése