2017. október 17., kedd

A sikerhez kemény munka kell, és mások segítsége


„Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Prédikátor könyve 4:12)

„Azt gondoljuk, hogy az a fontos, hogy gyorsan tudjunk dönteni, pedig valójában sokkal fontosabb, hogy helyesen döntsünk."

A mai napon elérkeztünk a céljaink eléréséhez szükséges utolsó két lépéshez. A kilenc pontból álló terv nyolcadik eleme, hogy állítsd össsze a támogató csapatodat. Soha nem fogod elérni a kitűzött céljaidat, és valóra váltani az álmaidat, ha ezt egyedül próbálod véghezvinni.

1. lépés: Határozd meg a jelenlegi helyzeted.
2. lépés: Konkrétan határozd meg mit akarsz.
3. lépés: Keresd Isten ígéretét.
4. lépés: Kérd Istent, hogy segítsen neked célod elérésében.
5. lépés: Mérd fel, hogy milyen akadályokba ütközhetsz.
6. lépés: Dolgozz ki egy részletes tervet.
7. lépés: Légy türelmes és kitartó.
8. lépés: Állíts össze egy támogató csapatot.

Sokszor voltam már Afrikában, ahol újra és újra hallottam ezt a közmondást: "Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messze akarsz jutni, menj a többiekkel." Gyakran azt gondoljuk, hogy az a fontos, hogy gyorsan tudjunk dönteni, pedig valójában sokkal fontosabb, hogy helyesen döntsünk.

A siker soha nem egyetlen ember érdeme, csapatmunka szükséges az eléréséhez. Isten azért rendezte így, mert a legfontosabb lecke, amit meg akar tanítani neked a földi léted során, hogy szeresd az embereket. Mi több, vannak olyan dolgok az életünkben, amelyeket mások támogatása, imádsága és bátorítása nélkül képtelenek vagyunk megváltoztatni.

A mai igevers is erről beszél. Minél erősebb a csapatod, annál könnyebben valóra tudod váltani az álmaidat.

Az álmaid eléréséhez vezető út utolsó lépése pedig az, hogy meg kell fizetned érte az árat. A sikeren mindig ott lóg az árcédula!

9. lépés: Meg kell fizetned az árat

A világon csak egyvalami ingyenes: a megváltás Jézus Krisztuson keresztül. Ez azért van ingyen, mert Jézus már megfizette érte az árat a kereszten.

Eliézernek is meg kellett adnia az árát annak, hogy Rebeka vele menjen és Izsák felesége legyen. Mózes első könyvének 24. részében ezt olvassuk: "Azután a szolga ezüst és arany ékszereket meg ruhákat vett elő, és Rebekának adta. Drága ajándékokat adott a bátyjának és az anyjának is." (1Mózes 24:53)

Ha komolyan gondolod, hogy összpontosított életet akarsz élni, akkor fel kell tenned magadnak három kérdést:

1. Mi lesz ennek az ára?
2. Hajlandó vagyok megfizetni?
3. Megéri ezt az árat?

Az életünk legjobb felhasználási módja, ha valami olyan célra szánjuk, amely még a halálunk után is megmarad. Jézust azt mondta: „Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?" (Márk 8:36). Ne kezdj el addig munkálkodni a céljaidon, amíg fel nem mérted az árukat.

Imádkozom azért, hogy Isten egyértelmű látást adjon neked az akaratával kapcsolatban: arról, hogy ki legyél, és mit tegyél. És imádkozom azért, hogy ezt a kilenc lépés, amelyet az elmúlt hét során végigvettünk, segítsen abban, hogy az életed hátralevő része egyben a legjobb része is lehessen.


Adakozásoddal szolgálatot végzel


"Ilyen módon fogtok mindenben meggazdagodni, hogy mindig bőkezűen tudjatok adakozni a rászorulóknak. Ez pedig – rajtunk keresztül – azt fogja eredményezni, hogy akik kapják, hálát adnak érte Istennek." 2 Korinthus 9:11 (egyszerű fordítás)


Milyen csodálatos ez az ige! Isten mindenben meggazdagít, tehát mindig bőkezűen tudsz majd adakozni és ez hálaadást eredményez.


Isten nem azért áld meg, hogy zsugori légy, hanem azért, hogy nagylelkű lehess. Isten nem azért ad neked dolgokat, hogy felhalmozd azokat. Mindig elengeded azt, ami nálad van, a kezed kiürül és még nagyobb áldást képes fogadni.


A te hozzáállásodon múlik, Isten mit ad neked. Ezért nagyon fontos hálaadással és megelégedéssel élni. A Bibliában olvassuk, „Mert ez a szolgálat, amit ti az adakozással végeztek, kettős haszonnal jár. Egyrészt Isten népének segíttek vele. Másrészt azok, akik az adományokat kapják, hálásan megköszönik Istennek.” (2Koritnthus 9:12)


Tehát, az adakozásoddal szolgálatot végzel. Szolgálni és adni tulajdonképpen ugyanaz. Mindkettő a szeretet megnyilvánulása. Szolgálat és adakozás nélkül nem is lehet szeretni. A szolgálatod Isten felé való hálához és megelégedéshez vezet.


Szánj egy percet arra, hogy imádkozz, és kifejezd a háládat Istennek. Kérd őt, hogy mutassa meg a megelégedettség útját. Aztán kérd, hogy áldjon meg téged, hogy te is áldás lehess mások számára.


Az imáid legyenek más-központúak


"Látta, hogy nincs ott senki, és elámult, hogy nincs, aki közbelépjen..." (Ézsaiás 59:16)



A legtöbb imádságunk hasonló az ételrendeléshez, vagy inkább a gyorséttermi rendeléshez.

Lefékezünk a "drive-in" feliratnál és kiáltunk Istennek, elsorolva a kéréseinket és elvárjuk, hogy mire az ablakhoz érünk, készen álljon a rendelésünk.

Mégis, Isten elképzelése az imádságról messze meghaladja a haszonlesőkét. Ő a közbenjárás erőszakos formájára hív bennünket, ahol szembeszállunk a sötétség szellemi erőivel az emberiség nevében - melyet egykor megszállt, most pedig elfoglalt a sötétség fejedelme.

Pál arra tanít minket, hogy vegyük magunkra Isten teljes fegyverzetét. Ha lépésről lépésre követed az instrukcióit, felöltözhetsz a harcra, így szilárdan állhatsz meg az imádságban (Efézus 6.).

Úgy imádkozunk másokért, ahogyan Jézus tenné, úgy gondolkodunk róluk, ahogy Ő gondolkodna, befedjük őket az imával, megvédjük őket az imádságon keresztül és közbenjárunk értük, éppen úgy, ahogyan Jézus az Atya jobbján ülve közbenjár értünk.

Ez "más-központú" imádság, a "más" legszélsőségesebb értelmében.

Ézsaiás úgy beszél Istenről, mint aki "elámult" azon, hogy senki sincs, aki közbenjárna az ő népéért. Nekünk adatott az a képesség - pontosabban felelősség -, hogy a testvéreink nevében közbenjárjunk (Ézsaiás 59:16).

De nem egyedül tesszük, hiszen Jézus már végzi ezt - mi egyszerűen csak bekapcsolódunk ebbe. Ahogyan Pál leírta számunkra a fegyverzetet, az Úr felöltözött, készen áll a csatára. Ézsaiás mondja: "Felöltötte az igazságot mint páncélt, védelmező sisak van a fején. A bosszúállás ruháit öltötte magára, felindulása mint köpeny borul rá." (Ézsaiás 59:17)

Beszéljünk róla!

* Az Efézus 6. azt írja, hogy "imádkozzatok mindenkor". Leginkább milyen helyzetben imádkozol?
* Hogyan változtat a bizalmadon és az imaéleteden az, hogy tudod, Isten közbenjár az övéiért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése