2017. november 19., vasárnap

EGYENSÚLY A CSALÁD ÉS A KARRIER KÖZÖTT


„…aki a maga háza népét jól vezeti…” (1Timóteus 3:4)

Ahhoz, hogy egyensúlyt tudj tartani a család és a karrier között, időnként nehéz, áldozatkész döntéseket kell hoznod. Ha jól döntesz, örömmel tekinthetsz rá vissza, és nem megbánással. John Ortberg írja: „Egy barátom hivatásos zenész. Évekig abból élt, hogy mindenfelé utazott, és koncertezett. Egyre sikeresebb lett. Majd három évvel ezelőtt apa lett. Az élete felét úton töltötte. Aztán, amikor a lánya egyéves lett, rádöbbent, hogy a gyermeke alig ismeri őt. Tudta, hogy változtatnia kell, de ez eléggé megrémisztette. Mi lesz akkor, ha pályája megtörik, előrejutása lelassul, és végül lecsúszik? Mi lesz akkor, ha azzal, hogy többet lesz otthon, az élete nehezebb lesz? Elfogadott egy állást egy zeneművészeti egyetemen. Még most is szokott koncerteket adni, de már csak ideje kis töredékében utazik. Lányával való kapcsolata olyan öröm és büszkeség forrásává vált számára, melyet másképp sohasem ismert volna meg. El kellett engedni néhányat régi álmaiból, de azóta a CD-je nagy siker lett, és Grammy-díjra jelölték. És ami a legfontosabb: felismerte, hogy lánya alapvetően más emberré fog nevelkedni így, mintha úgy kellett volna felnőnie, hogy egy űr van a szívében, ahol az apának kellene lennie. Élete végére olyan neve lesz, ami sokkal többet fog jelenteni számára, mint az, hogy rocksztár. Ez a név az, hogy: „Apa!” A Biblia azt mondja, hogy olyan ember lehet vezető, „…aki a maga háza népét jól vezeti…” (1Timóteus 3:4). Ez pedig nem csak a vezető pozícióban lévőkre érvényes, hanem mindannyiunkra!


HIT ÉS KÉPZELET

„Saját szívük látomását hirdetik, nem azt, amit az Úr adott.” (Jeremiás 23:16)
Amikor az álmokról van szó, sok ember furcsa képzetekben ringatja magát. Az a mondás, hogy: „Ha hiszel benne, elérheted” egyszerűen nem igaz. Csaknem minden gyerek álmodik arról, hogy repüljön, mint a madár, de ez nem fog megtörténni, bármennyire erősen képzeli is. Láttál már tehetségkutató műsorokat? Néhány versenyzőnek fogalma sincs képességeiről. Hamisan énekelnek, sikítoznak, ordítanak és üvöltenek. Amikor pedig a zsűri azt mondja nekik, hogy nem voltak elég jók, ezek az önjelölt sztárok dührohamot kapnak, és ezt mondják: „Ez csak a te véleményed. Én nagyszerű vagyok.” Mindannyiunknak szükségünk van a valóságérzetünk ellenőrzésére. A hit nem fantáziavilág. Nem az akaraterő diadala. Nem szerencsét remélő hozzáállás. Azok az emberek, akik így gondolkodnak, azt hiszik, hogy ha valahogy sikerül a megfelelő időben a megfelelő helyen lenniük, ha megvannak a megfelelő összeköttetéseik, akkor, hipp-hopp ábrándjuk máris valósággá válik! Nem lenne jó, ha ilyen könnyű lenne? De nem az. Ralph Waldo Emerson mondta: „A sekély emberek hisznek a szerencsében… az erős emberek az ok-okozat törvényében hisznek.”Amikor Isten egy álommal ajándékoz meg, hitre van szükséged ahhoz, hogy valóra váltsd. A kérdés, amit fel kell tenned magadnak, a következő: „Istentől való az álom?” Ha igen, akkor megvan minden szükséges ajándékod és tehetséged a megvalósításhoz. Aminek pedig még híjával vagy, azt Isten biztosítani fogja hozzáadott kapcsolatokkal és forrásokkal. A képzeletbeli álomkép kergetésével az a probléma, hogy amíg ezt teszed, nem teljesíted be azt az álmot, amit Istentől kaptál.



Jézus azt mondta: „Kérjetek, és adatik nektek…” (Máté 7:7). Ez az ígéret csak abban az esetben érvényes, ha összhangban van Isten akaratával az, amit kérsz (ld. 1János 5:14). Amikor egy szerződést írsz alá, nem engedheted meg magadnak, hogy nem olvasod el az apró betűs részt. Ha pedig az álmodról van szó, nem teheted meg, hogy figyelmen kívül hagyod a valóságot. Ha mégis így teszel, a valóság falába fogsz ütközni. Ha Isten álmot ad neked, megad minden szükségeset a valóra váltáshoz. Minél valóságtól elrugaszkodottabb az álom, annál nagyobb kísértést érzel arra, hogy súlyt kell találnod az álom vakmerősége és a valóságos helyzeted között. Igaz, hogy meg kell próbálnod elérni olyasmit is, amiről eddig azt hitted, nem vagy rá képes, de ugyanakkor, amit teszel, azt a saját erődre és az irányításod alatt álló más tényezőkre kell alapoznod. Ha azok a dolgok kezdenek egyre jobban foglalkoztatni, amikre nem bírsz befolyással, akkor egyre kevésbé fogsz fejlődni azokban a dolgokban, amelyek neked hatalmadban vannak. Ilyenkor pedig fantáziavilágban kezdesz élni. Amikor Isten ad neked álmot, akkor az a te erődre van szabva. Catherine B. Hales mondta: „Húszas éveinket azzal töltjük, hogy felfedezzük mindazt a sok száz dolgot, amik lehetnénk- Amikor azonban elérünk harmincas éveink érettségére, elkezdjük azt is felismerni, mi minden nem leszünk soha. A feladatunk az, hogy elérve negyvenes éveinkbe, és azon túl is, a kettőt összeillesszük – tisztában legyünk mind a képességeinkkel, mind a határainkkal – és legyünk a legjobbak, amik csak lehetünk.”






Te nem mentheted meg magad!

„…ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez.” (Efézus 2:8)


Ha egy életmentő meg akar menteni, nagy hiba, ha segíteni próbálsz neki. Először ez talán nem tűnik problémának, hiszen végtére is általában arra szoktuk biztatni az embereket, hogy segítsenek magukon. De ha mély vízben kapálódzol, könnyen elfáradsz, és gyorsabban elsüllyedsz – sőt még másokat is lerántasz magaddal. Ezért mondja az életmentő, hogy hagyd abba a küszködést, és bízz benne. Értsd meg: Istennek nincs szüksége a te segítségedre ahhoz, hogy megmentsen! A Biblia azt mondja: „Elvette bűneinket… és életre keltett Krisztusban. Ezt ő egyedül végezte el, a mi segítségünk nélkül… csak annyit kell tennünk, hogy bízunk benne… Isten ajándéka ez az elejétől a végéig! Nem mi játsszuk a főszerepet. Ha rajtunk múlt volna, akkor most azzal kérkednénk, hogy mi tettük mindezt!” (Efézus 2:4-9 TM). Amikor Nikodémus elment Jézushoz, hogy a megváltásról beszélgessen vele, azt gondolta, Jézus majd azt fogja mondani, hogy bizonyos vallásos tantételeket és cselekedeteket kell betartania. Amit ez a kiváló vallási vezető képtelen volt felfogni, az a megváltás mindent átölelő lényege: hogy nem tudjuk kiérdemelni azt, hogy Isten elfogadjon. Őt nem fogják meghatni a jócselekedeteink; az Ő szemében: „…minden igazságunk olyan, mint a szennyes ruha…” (Ézsaiás 64:6). Ez valóban alázatra késztető gondolat! Robert Lowry írta: „Semmi sincs, ami engesztelés lenne bűneimért, csak Jézus vére. Összes jótettem sem elég, csak Jézus vére. Ó, drága ez az áradat, hófehérre mos engem. Semmi más ilyen forrást nem találok, csak Jézus vérét.”* Pál azt írja: „… Isten kegyelme… ingyen ajándék…” (Róma 3:24 NCV), és ezt az ajándékot ma neked is kínálja. Elfogadod? * Robert Lowry ismert énekét magyarul is énekeljük. Műfordítása: „Mi tisztít meg bűnömtől? Csak a bárány Jézus vére. Hol gyógyulok meg ebből? Jézusomnak sebeibe’! Ó, drága ez az ár, itt jóvá lesz a kár, itt megnyugszik lelkem a Bárány Jézus vérében.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése