2017. december 2., szombat

A nagy fordulat


"Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel. Éhezőket látott el javakkal és bővelkedőket küldött el üres kézzel." Luk. 1, 51-53

Mi az alázat? Az alázat az, amikor azt mondod: " Az Úr terve szerint szeretnék élni, mert az én tervem nem olyan jó, mint az Övé." A Biblia azt mondja : "Alázzátok meg magatokat az Úr előtt és Ő felmagasztal titeket" Jak. 4,10

A Lukács 1, 51-53 részeiben Mária ezt mondja: "Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel. Éhezőket látott el javakkal és bővelkedőket küldött el üres kézzel."

Látod mekkora fordulat szerepel ebben a részben? Isten azt mondja, hogy azok az emberek, akik azt hiszik, hogy mostmár mindenük megvan, elesnek, és azok, akik azt hiszik, hogy semmijük sincsen, győzni fognak. Azok "fektetnek be" hosszú távra, akik Istenben bíznak.

Kiben vagy miben bízol? Arra helyezed a nagyobb hangsúlyt, amit Isten igéje mond, vagy arra, amit a hírességek mondanak a bulvársajtóban? Vagy, amit álomcsapatod nyilatkozik a meccs végén? Vagy a tőzsdecápák és a tőzsde árai befolyásolnak? Ezek a dolgok, melyekre a kultúránk jelenleg azt mondja, hogy fontosak, öt év múlva már nem fognak számítani. De azok, akik alázattal Istenben bíznak és ismerik az Ő szavát, alapoznak biztos pontra, mert ez az, ami megmarad.

Mária elég jól ismerte az Úr szavát ahhoz, hogy tíz verset tudjon idézni az Ószövetségből, és hogy elénekelje azt. Ismered ennyire a Szentírást? Ha Isten áldását szeretnéd az életedben, el kell mélyedned az Igében, olvasni azt, tanulmányozni és elkezdeni megjegyezni.


Figyelj Isten igazságára


"Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz." (Péld 4,26)
Ha így szólsz Istenhez: "Mindennél jobban akarom az igazságot", akkor fel fogja fedni előtted különbözőképpen. Például, a teremtésen keresztül, a lelkiismereteden keresztül, és ha tudatosan odafigyelsz rá.

Másképp fogalmazva, az igazság megismerhető. Próbára teheted, kísérletezhetsz vele, bebizonyíthatod.

Ha San Franciscóba akarok eljutni, követem a térképet. Aztán a rákövetkező héten ugyanezt a térképet követve ismét eljutok San Franciscóba, és végül rájövök, hogy a térkép helyes.

Ugyanez igaz a Bibliára is: ha újra és újra követed utasításait, rá fogsz jönni, hogy igazat szól. Meglehet, nem mindig tetszik az út, amerre visz, de oda fog elvinni, ahová ígérte, hogy elvezet.

Gyakran kérdezik emberek, hogy "Isten miért nem írja ki inkább az égre az igazságot?" Ugyan miért tenné? Hiszen adott neked értelmet! De a legtöbb ember nem lassít le eléggé, hogy odafigyeljen Isten igazságára. A legtöbb ember csak sodródik az életben.

A Biblia ezt írja: "Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz." (Péld 4,26)

Szánj időt a gondolkodásra, a megfigyelésre, és tedd fel magadnak a kérdést: "Igaz úton járok?"

Legyen a szeretet az életstílusod


"Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik." Lukács 6,32

Ha olyan a szereteted, mint egy égő a lámpában, amely be- és kikapcsol, akkor nem szeretsz másokat úgy, ahogy Isten szeretné. Jézus mondta, hogy "ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok?" (Lukács 6:32)

Az Ő álláspontja ez: Bárki tudja szeretni azokat, akik őt szeretik. Ha mesterré akarsz válni a szeretetben, akkor szeresd a kevésbé szerethetőket. Olyan embereket, akik nem szeretnek téged, akik irritálnak, hátbatámadnak vagy pletykálnak rólad. Talán ez egy lehetetlen feladatnak tűnik, és az is. Ezért szükség van arra, hogy bennünk legyen Isten szeretete, hogy így tudjunk másokat szeretni: "mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket." (1 Jn 4:16)

Amikor megérted, hogy Isten mennyire hihetetlen, ellenállhatatlan, feltétel nélküli szeretettel szeret téged, akkor ez a szeretet az egész életről alkotott nézetedet megváltoztatja. Ha nem fogadjuk el Isten szeretetét, nehéz lesz másokat szeretni. Most olyan személyekről beszélek, akik nem kedvesek, a nehéz esetekről, az irritáló, tőlünk különböző, követelőző emberekről. Ezt nem tudod addig megcsinálni, amíg Isten szeretete át nem folyik rajtad. Annyira kell ismerned Isten szeretetét, hogy az kiáradjon a te életedből másokéba.

A szeretet váljon az életstílusoddá, a szokásoddá. Ám ez egy döntéssel kezdődik. Készen állsz erre?

Az életed sokkal fontosabb, mint gondolod, és ahogy az Isten által adott szeretettel másokat tanulsz szeretni, annak sokkal nagyobb hatása lesz, mint azt valaha is el tudnád képzelni. Ha elszánod magad erre, úgy fogod megtapasztalni a szeretetet, ahogy Isten szánta azt: telve reménnyel, energiával és örömmel.

Az az imádságom érted, hogy "a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel." (Filippi 1:9)

Beszéljünk róla:

* Hogyan néz ki az a szeretet, amely reménnyel van átitatva?
*

Mit jelent az, hogy olyan szeretet legyen bennünk, amely ismerettel és megértéssel párosul?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése