2017. január 3., kedd

A hit szemeinek kifejlődése

"Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van..." Jn 3,36a


Amint a céltudatosan eltervezett tíz évedet éled Isten dicsőségére, ez változást fog követelni a fontossági sorrendedben, az időbeosztásodban, a kapcsolataidban és minden egyéb területen.

Mindenekelőtt, be kell hívnod Jézust életed minden szobájába. A szíved olyan mint egy ház, rengeteg szobával. Van benne konyha, hálószoba, nappali, dolgozó szoba. Ezek a szobák az életed különböző területei.

Minden olyan szoba, melyben aggodalom és félelem uralkodik olyan hely, amelyet nem nyitottál ki Jézus előtt. Lehet, hogy nem nyitottad ki előtte a kapcsolatok szobát vagy az anyagiak szobát. Vagy nem hívtad Őt be a hálószobádba vagy a dolgozószobádba.

Valahányszor aggodalmaskodsz, azt jelenti, hogy Jézus nincs bent abban a szobában, mert ha Ő belép egy helyre, akkor betölti azt békével. Tehát az aggodalmaid és a félelmeid életed azon területeiről beszélnek, melyek nincsenek még Jézus Krisztus uralma alatt.

Ez azért fontos, mert Jézus azt mondja, hogy be kell hívnod Őt az életedbe - a szíved szobáiba - ahhoz, hogy úgy lásd az életed amilyen az valójában, - hogy megláthasd Isten királyságát (Jn3, 36). Ha Istent akarod követni ezekben a céltudatosan eltervezett években, el kell döntened, hogy kinek szeretnél élni: Istennek vagy magadnak.

Talán habozol, ha arra gondolsz, hogy vajon lesz-e elég erőd Istennek élni? Ne aggódj. Isten mindent megad amire szükséged van, ha úgy döntesz, hogy Neki szeretnél élni. A Biblia azt írja: "Az ő isteni ereje megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való, azáltal, hogy megismertük őt, aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket." (2Pt,1-3).

Most, a céltudatos éveid elején, itt az idő, hogy döntést hozz ebben a kérdésben. Hidd el, hogy Isten szeret téged és tervei vannak veled! Hidd el, hogy arra lettél teremtve, hogy örökké élj! Hidd el, hogy nem számít mit követtél el, Isten meg akar bocsájtani neked!

Fogadd el Jézust mint életed Urát és Megmentőjét. Fogadd el Tőle a bűneid bocsánatát. Fogadd el a Szent Szellemet, aki erőt ad ahhoz, hogy a hit szemével láss és céltudatosan éld az életed. A Bibila azt írja: "Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van..." (Jn 3, 36a).

Bárhol is olvasod ezeket a sorokat, arra hívlak, hogy hajtsd meg a fejed és suttogd el azt az imát, mely megváltoztatja az örökkévalóságodat: "Jézus, bízom benned és elfogadlak Téged". Hajrá!



A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk. (Róma 6:4 MBT)


Ezen a héten a hit szemeinek kifejlődéséről beszélünk. Amikor szellemileg újjászületsz, Isten megnyitja a szellemi szemeidet és ez képessé tesz téged, hogy meglásd az Ő munkáját magad körül és hogy meglásd azt a számtalan lehetőséget, amit eléd helyezett.

Isten szintén meg fogja nyitni a lelki füleidet, így képes leszel meghallani, amit az emberek valóban mondanak, ahelyett, hogy azt hallanád, amit szerinted mondanak. Amikor Jézus belép az életedbe, akkor Isten megnyit egy egész sor lelki érzéket, ami segít, hogy az életet az Ő szemszögéből lássuk.

Hadd adjak egy egyszerű példát arról, hogy ez hogyan működik. Megtörtént már veled, hogy olvastad a Szentírást és ahogy olvastál egy igeverset, az egyszer csak megnyílt neked és azt gondoltad:
-"Húúú, hogyhogy ezt eddig még nem vettem észre?" -Annak ellenére, hogy már vagy tizenötször olvastad ezt az Igét, még sosem láthattad meg azt az igazságot, ami az imént kipattant számodra.

Mi történt? Isten egyszerűen megnyitotta a szellemi látásodat.

Most, ahogy tegnap is említettem, mutatok neked néhány alapvető lépést, azzal a céllal, hogy kifejleszd a hit szemeit, hogy hit által éld az életed, hiszen hit által kell élned, különben sosem leszel képes arra, hogy végrehajtsd Isten tervét az életedre nézve.

Az első hitbeli cselekedeted Jézus behívása az életedbe - annak minden szobájába -, ahogy tegnap említettük.
A második az, hogy nyilvánosan felvállalod Jézust. Legtöbben nem is gondolnánk, mekkora szerepe van a bemerítkezésnek hitünk növekedésében, pedig ez egy igen erőteljes hitbeli lépés, amit Isten arra használ fel, hogy felszabadítsa az Ő erejét a te életedben.


Jézus akarja, hogy nyilvánosan közösséget vállalj Vele és tanítja is, hogy ez egy nagyon komoly kérdés. Jézus mondja:


"Mert ha valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzedék előtt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal.” (Márk 8:38 MBT)

Ez elég durván hangzik. De ez azért van mert Jézus tudja, milyen kritikus fontosságú terület ez. A Biblia azt mondja: "A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk". (Róma 6:4 MBT)
Arra, hogy egy új életet éljünk -- követjük Jézust, hogy beteljesítsük életünk célját -- a bemerítkezésünkben mutatott engedelmességünk hatalmaz fel.

Értsd meg, a bemerítkezés nem tesz automatikusan Jézus családjának tagjává; kizárólag a Krisztusba vetett hit tesz azzá. Mégis alapvetően a bemerítkezés mutatja meg, hogy Isten népéhez tartozol. Akárcsak a jegygyűrű, ez is egy látható ábrázolása annak a belső elkötelezettségnek, ami a szívedben van.

Ez nem olyan döntés, amit arra az időre halaszthatsz, mire szellemileg éretté válsz. A Biblia egyetlen feltétele: Higgy! Az Újszövetségben az emberek azonnal bemerítkeztek, mihelyt valódi élő hitre jutottak. Nincsen késleltetett bemerítés az Újszövetségben.

Ha még nem merítkeztél be hited kifejeződéseként Krisztusban, akkor engedelmeskedj Jézusnak és merítkezz be, amilyen hamar csak lehetőséged van rá.

A lelki növekedés épitőkockái


"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)

Úgy hiszem van egy logikus sorrendje a tudás, perspektíva, meggyőződés, készségek és a jellem felépítésének. Először meg kell alapozni a tudást. Mivel a lelki növekedés Isten szaván alapszik, a tanulás első fázisa a Biblia ismerete. A meggyőződésünknek és látásmódunknak a Biblián kell alapulnia.

Az Ige ismeretén kívül látásmódra is szükséged van. Minél jobban megismered Isten szavát, annál inkább kezded Isten szemszögéből látni az életet. A meggyőződés általában a látásmódból nő ki. Ha egyszer elkezded Isten szemszögéből nézni a dolgokat, biblikus meggyőződés kezd fejlődni benned. Isten céljainak és terveinek megértése megváltoztatja a motivációdat.

A meggyőződés aztán motivációt ad a lelki szokások fenntartására. Az ismétléseken keresztül, ezekből a szokásokból készségek vállnak. Már nem kell többé tudatosan oda figyelned rájuk. Amikor valamit megtenni könnyűvé válik, azt nevezik készségnek.

Ha az Ige ismeretére, a látásmódot, meggyőződést és a hozzáuk illő képességeket tesszük, akkor végeredménye a jellem! Először tudod, aztán megérted, utána elhiszed teljes szíveddel, később cselekszed. Az eredmény a jellem.

Itt van öt kérdés, amit meg kell kérdezz magadtól a közösséged keresztényi tanításával kapcsolatban:

* Megtanulják az emberek a Biblia tartalmát és jelentését?

* Tisztábban látják magukat, az életet és másokat Isten látószögéből?

* Az emberek értékrendje jobban összehangolt Istenével?

* Készségesebbekké váltak Isten szolgálatában?

* Jobban kezdenek hasonlítani Krisztushoz?

Ahogy Pál mondja a Kolossé 1:28.-ban "Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé."

A Saddleback gyülekezetben a lelki érettséget illető célunk nagyon tiszta: dicsőséget hozni Istennek azzal, hogy Jézus Krisztusnak -míg vissza nem tér- annyi krisztusi jellemmel rendelkező tanítványt adunk amennyit csak tudunk!



Célok, melyeket Isten megáld


„Nem futok cél nélkül. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki megüt valamit – nem csak a levegőt.” (1Kor 9,26 NCV fordítás)


Célok nélkül esélyed sincs, hogy 2014 más legyen, mint amit 2013-ban tapasztaltál. Alapjaiban az életed többnyire mindig ugyanaz marad. A hosszú távú célok őriznek meg a rövid távú akadályok miatti csüggedéstől.

Mindannyiunkat meghátráltatnak különböző dolgok. Minden nap foglalkozol velük, de ezek az akadályok nem fognak visszahúzni vagy lelassítani, ha mindig arra figyelsz az úton, amit el akarsz érni. Az 1Kor 9,26-ban azt mondja a Biblia: „Nem futok cél nélkül. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki megüt valamit – nem csak a levegőt.” (NCV fordítás)

Ha nem a levegőbe akarsz ütni ebben az évben, akkor már most tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

* Mi a célod a házasságoddal?
* Mi a célod a családoddal?
* Mi a célod a munkáddal?
* Mi a célod a szellemi fejlődésedben?

Célok nélkül csak a „parton hajózol”, csak eléldegélsz valahogy, de sosem fogod azt az életet élni, amit Isten szánt neked. A célok azonban önmagukban nem adnak választ. Isten nem fogja méltányolni minden kitűzött célodat.

Isten azokat a célokat áldja meg, amelyek:

*

Tiszteletet és dicsőséget hoznak Neki. Az 1Kor 10,31-ben azt mondja a Biblia: "Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!" A bűnt kivéve bármit tehetsz Isten dicsőségére. Ha helyes a motivációd, bármit tehetsz az Ő dicsőségére.
*

Szeretet által motiváltak. Istent sokkal jobban érdekli, hogy miért teszel valamit, mint hogy éppen mit teszel. Isten nem áldja meg a félelemből fakadó céljaidat, viszont megáldja mindazokat, amelyek a szereteten alapulnak. A Biblia azt mondja az 1Kor 16,14-ben: „Mindent szeretettel tegyetek!” (NLT fordítás) Céljaiddal a szeretetet kell kifejezd Isten vagy az emberek felé.
*

Isten életedre vonatkozó tervét kell betölteniük. Isten azért helyezett a Földre, hogy megtedd ezt az öt dolgot: okozz örömöt Istennek örömöt, légy az Ő családjának része, válj Krisztushoz hasonlóvá, szolgáld Istent, és oszd meg az életed örömüzenetét. Ha a célod hozzájárul, hogy beteljesedjen ez a terv, Isten meg fogja áldani.
*

Hitből fakadjanak. Legyenek a céljaid elég nagyok ahhoz, hogy Isten segítsége kelljen a megvalósításukhoz. Ahelyett, hogy elhatároznád, hogy lefogysz 5 kg-ot 2014-ben, miért nem határozod el, hogy fogysz 20-at? Istentől kell függnöd ebben is. A Biblia azt mondja: "Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni." (Zsidó 11,6 NIV fordítás).
*

Isten ereje által valósuljanak meg. Nem fogod elérni 2014-es céljaidat Isten ereje nélkül. Saját erődből nem tudsz egészséges lenni. Saját erődből nem tudsz javítani a házasságodon. Azokat a célokat, amelyek igazán fontosak az életedben, nem érheted el Isten ereje nélkül.

Vess egy pillantást a 2014-es céljaidra. Tisztességet és dicsőséget hoznak Jézusnak? Ha még nincs egy célod sem, kezdd el ma, és tűzz ki néhány célt!

Beszéljünk róla:

* Melyek a 2014-re kitűzött céljaid?
* Vajon Isten megáldja ezeket? Miért igen, vagy miért nem?
* Miben szeretnéd, hogy 2014 más legyen, mint az elmúlt esztendő?



Ugyanaz a Lélek munkálkodik


"Mert általa van szabad utunk mindkettőnknek egy Lélekben az Atyához." Efézus 2:18



Réges-régen, egy messze-messze földön frusztráltan éreztem magam az egyik munkatárasam miatt. Tulajdonképpen a "frusztráltan", még eléggé enyhe kifejezés is erre; ellenséges érzések voltak bennem a munkatársammal szemben.

Hidegháborús kifejezésekben megfogalmazva: kisebb harcok és vitatkozások voltak közöttünk. Mindketten vártunk valamire, de egyikünk sem akart cselekedni. Jézus testvére, Jakab azt mondja, hogy ezek a kis vitatkozások is a tagjainkban dúló önző kívánságok bizonyítékai (Jakab 4:1-2). Megértettem: a probléma gyökere az, hogy nem jövünk ki egymással, még akkor sem ha "a Szent Lélek, akit Isten belénk helyezett, vágyakozásra késztet, hogy hívők legyünk." (Jakab 4:5 New Living Translation)

Isten ezt suttogta a fülembe: "Ugyanaz a Lélek munkálkodik benned is, mint őbenne."

Érted ezt? A Lélek, amely benned munkálkodik, ugyanaz a Lélek ami benne is munkálkodik.
Ismersz olyan hívőket, akikkel egyszerűen nem tudsz kijönni? Emlékezz, ugyanaz a Lélek munkálkodik mindkettőtök szívében.

Mit teszel majd idén annak érdekében, hogy békét teremts azokkal, akikkel képtelen vagy kijönni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése