2017. január 5., csütörtök

Az engedelmességed mozgósítja az életedben Isten erejét


"Látjuk is, hogy nem mehettek be hitetlenségük miatt." Zsid. 3:19


Szerintem a mai igevers a Biblia legszomorúbb verse. Arról szól, hogy Isten népe a hitetlensége miatt nem mehetett be az Ígéret Földjére.

Gondolkozz el rajta: Isten négyszáz éven át tervezte, hogyan fogja kiszabadítani a zsidókat Egyiptom földjéről. Aztán azért, hogy a fáraót meggyőzze arról, hogy végre engedje el a népet, különféle csapásokat küldött Egyiptomra. Kettéválasztotta a Vörös-tengert majd a zsidókat mannával és fürjekkel táplálta. Minden szükségükről gondoskodott, amíg elértek az Ígéret Földjének kapujához.

Ennek ellenére, amikor elérkezett a döntés ideje, Isten népe azt mondta, „Nem tudjuk megtenni.” Így a Bibliába az került, hogy a hitetlenségük miatt nem engedte őket Isten bemenni, és ezért elveszítették mindazt, amit Isten az életükben tervezett.

Nem akarom, hogy ugyanez történjen veled. Nem akarom, hogy elveszítsd azt, amit Isten az életedben eltervezett, csak azért, mert féltél vagy nem akartál megtenni egy hitbeli lépést. A hitetlenséged határokat szab Istennek.

El kell határoznunk, hogy hitben engedelmeskedünk Istennek. Mindig, amikor megbízunk Isten bölcsességében és megtesszük, amit csak mond nekünk, még akkor is ha nem értjük, mélyül a vele való kapcsolatunk.

Értsük meg tehát, nem félelemből, kötelességtudatból vagy kényszerből engedelmeskedünk Istennek, hanem azért, mert szeretjük őt és bízunk abban, hogy tudja, mi a legjobb nekünk. Azért akarjuk Krisztust követni, hogy így fejezzük ki a hálánkat mindazért, amit értünk tett. Minél szorosabban követjük őt, annál mélyebbé válik vele a kapcsolatunk.

A nem hívők általában azt gondolják, hogy a keresztények kényszerből, vagy bűntudatból, vagy a büntetéstől való félelem miatt engedelmeskednek. De ennek pont az ellenkezője igaz. Azért, mert megbocsátott nekünk, és mert szabaddá tett minket, szeretetből engedelmeskedünk – és az engedelmességből hatalmas öröm fakad! Jézus mondja: „Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben. Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen." (János 15:9-11)

Ebben az évben az lenne a legnagyobb tragédia számodra, ha ott állnál jövőd kapujában, de félnél elindulni afelé, amit Isten számodra tervezett. Ha engedelmesen haladsz előre – kockázatot vállalsz és hitben kilépsz – Isten ereje működésbe tud lépni az életedben.

Mitől tartasz 2013-ban? Bármi legyen is az, eltörpül, amikor megteszel bármit, amit Isten mond neked. Nincs ok a félelemre. Isten velünk van!


Félsz, hogy rossz döntést hozol?

"Az igaz ösvényen vezet az ő nevéért" (Zsolt. 23:3b)

Néha félünk, hogy rossz döntést hozunk, aztán emiatt stresszelünk.

Isten azt mondja, van egy ellenszer a határozatlanságunkra. A zsoltárok 23:3-ban azt olvashatjuk: "igaz ösvényen vezet az ő nevéért." Kezelhetjük a döntéshozatal okozta stresszt azzal, hogy hagyjuk, hogy Isten vezessen minket.

Talán azt gondolod, "Dehát ezt már próbáltam!" Kérted Istent, hogy vezessen, aztán még jobban összezavarodtál. Még mindig nem tudtad, mit kéne tenni. Azon gondolkodtál, "Miért olyan nehéz megérteni, mit akar Isten?"

Isten játszadozik velünk? Naná, hogy nem! Isten vezetni akar minket. Ő jobban akarja nálunk, hogy megértsük az akaratát. A gond az, hogy mi gyakran rossz dolog után kutatunk, mikor az akaratát keressük.

Néhányan egy érzést keresünk. Néhányunk valami módszeres megközelítéssel próbálkozik, egy receptet vagy egy képletet akar ráhúzni. Néhányan pedig valami mágikus dolgot várunk Istentől, valami csodás jelet.

Ezek mind ahhoz vezetnek, hogy a végén elkerüljük Isten válaszát.

Isten nem akarja, hogy összezavarodj, és nem akarja, hogy görcsölj egy döntés felett sem. Ő ott van és vezet minden lépésedben.

Ez az ígérete, úgyhogy elhiheted, hogy igaz: "igaz ösvényen vezet az ő nevéért"
Határozz meg célokat a hited edzésére!

"Az eszes ember arcáról leolvasható a bölcsesség, a bolond szeme pedig a föld határáig kalandozik." (Péld 17,24 Revideált Károli fordítás)

A legtöbb dolog, amit napi szinten teszünk, nem fog számítani öt perc múlva, öt év múlva még inkább nem. Sok olyan dolgot csinálunk, ami nem sokat számít.

Hogy elérd az álmaidat az életben, el kell döntened, hogy mi az, ami igazán számít, és mi az értékálló az életedben, és ezekre koncentrálj. A Biblia azt mondja: "Az eszes ember arcáról leolvasható a bölcsesség, a bolond szeme pedig a föld határáig kalandozik" (Péld 17,24).

Miután megértetted, hogy mi az, ami a legjobban számít, állíts fel olyan célokat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy hit kelljen a teljesülésükhöz. Jézus azt mondja a Máté 9-ben, hogy annyira fog megáldani minket, amennyire mi azt szeretnénk. Az áldásai a hitünk nagyságától függnek. Jézus azt mondja: "Legyen a te hited szerint" (Máté 9,29).

Isten azt mondja, hogy válaszd ki a poharad, és Ő megtölti. Legyen akár csak egy kis teáscsészényi, vagy egy öt literes kancsónyi, vagy egy száz literes tartálynyi hited, Isten teli fogja tölteni a hited szerint. Az Őbenne való bizalmad mértéke határozza meg, hogy mennyire áld meg téged.

A hitedet célok meghatározásával tudod edzeni. Célt határozol meg, ha azt mondod: "Istenem, hiszem, hogy azt mondod nekem, hogy ezt egy adott időre be kell fejezzem. Nagyon nagy erőfeszítésbe fog kerülni, hogy megtegyem, de hiszem, hogy ezt kell tennem."

Milyen a hitre alapozott cél? Ilyen:

* Összpontosított: Valami pontosan meghatározott, amit lehet mérni.
* Megvalósítható: Lehetséges, és gyakorlatias. Ha egy irreális célt határozol meg, nem fogod tudni teljesíteni.
* Független: Személyes, hiszen nem határozhatod meg más emberek célját. A te tulajdonodban állnak a saját céljaid, nem máséban.
* Nyomon követhető: A céljaidnak kell legyen határideje. Határidő nélkül nem cél a cél.
* Szívből jövő: Sose állíts fel olyan célokat, amikért nem érzel szenvedélyt, mert sosem fogod elérni a vágy nélkül, hogy meg kell tenned.

A célok életet adnak az álmoknak, amiket már halottnak hittél. Nézz azokra az álmokra, amiket feladtál! Határozz meg célokat, és nézd meg mit tud tenni Isten!

Beszéljünk róla:

* Mit gondolsz, miért segítenek a célok elérni az álmainkat?
* Mi teszi nehézzé, hogy célokat határozzunk meg az álmainkkal kapcsolatban?
* Mik azok a célok, amiket lefektethetsz, a még fel nem fedezett álmokért az életedben? Jegyezd meg a célodat, úgy, hogy leírod, és fontold meg, hogy másokkal is megoszd azt.


Jót tesz az egészségednek, ha Istenben bízol


"Azt mondtam magamnak: 'Nyugodj meg, az Úr gondot visel rólad." (Zsolt. 116:7, TEV fordítás)


Isten ajándékként adta neked a tested, használati utasítással, a Bibliával együtt. Tartalmazza az összes tudnivalót, amelyre szükséged van ahhoz, hogy vigyázhass magadra és hosszú életet élj.

Az alapokat már tudod: megfelelő táplálkozás, mozgás és a jól megérdemelt pihenés. A négy egészségfaktorból, ma az elsőt fogjuk közelebbről megnézni, amiről lehet, hogy nem gondoltad, hogy fontos a hosszú és jó élethez.

Jót tesz az egézségednek, ha Istenben bízol. "Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" (Péld 3:5). Miért jó az egészségednek, ha bízol Istenben? Mert amikor bízol benne, nem aggódsz.

A Zsoltárok 116:7 azt írja, "Azt mondtam magamnak: 'Nyugodj meg, az Úr gondot visel rólad.'" Ha igazán bízol Istenben, kevésebb stressz fog érni.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 14:30-ban: "A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." Nem csak az számít, hogy mit eszel, mit emésztesz, hanem az is, hogy téged mi emészt. Lehet, hogy az életedben jelen van minden szükséges életmeghosszabbító és organikus étel, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, vágyakozással, bűnnel, méreggel, megkeseredettséggel, vagy egyéb érzelmi betegséggel, az megrövidíti az életedet.

Van választási lehetőséged:

* Aggódsz vagy dicsőítesz;
* Imádkozol vagy pánikolsz.


Minél többet imádkozol, annál kevesebbet pánikolsz. Nyugodj meg, mert Isten gondot fog rólad viselni!

Beszéljetek róla

* Milyen nehéz helyzettel, körülménnyel kapcsolatban kell ma Istenben bíznod?
* Mi jelent az, ha "magad eszére támaszkodsz"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése