2011. január 28., péntek

Január 25.

Hazugságot prófétálnak

"14De az ÚR ezt felelte nekem: Hazugságot prófétálnak a próféták az én nevemben. Nem küldtem őket, nem parancsoltam nekik, nem is szóltam hozzájuk. Hazug látomást, hiábavaló varázsigéket és maguk koholta csalárdságot prófétálnak nekik." (Jeremiás 14,14)
Jeremiás korában nehéz idők jártak. A nép egyre jobban elsüllyedt a bűnben, Isten büntetése egyre közeledett. A próféta mindent megtett azért, hogy a népet figyelmeztesse a helyzet komolyságára. Jeruzsálem lakói nem sokat adtak a jó szóra. Hogy is hallgassanak egy olyan emberre, aki éveken keresztül hirdeti az ő tanait, de követője nem akad, népszerűsége nulla? Eközben tízen, vagy talán százan is hirdetnek sokkal szebb, pozitívabb üzenetet. Jeremiás háborúról, nyomorúságról, fogságról prófétál. Ellenfelei jólétről, békességről (13. v.).
Hol van itt az igazság? Nap mint nap feltehetjük ezt a kérdést. A hazugság, a félrevezetés jól bejáratott módszer lett manapság a politikában, a médiában, az emberi kapcsolatokban. Aki nem elég figyelmes, az ráfizet. A legnagyobb ráfizetés azonban az, amikor az ember nem hallgat Istenre, hanem inkább a hazugság atyjára. A hazugságok kellemesnek látszanak, mint Jeremiás idejében is: jó vagy te, nincs szükséged megtérésre, nem számít, ha vétkeztél, senki sem tökéletes, kisebb bűnökkel még be lehet menni a mennybe.
Határozd el, hogy minden gondolatot, információt és megnyilvánulást az ige mérlegén fogsz megmérni, mert az ige és a szilárd hit segít felismerni és elkerülni a félrevezetések csapdáját! /FGy/


Szedd össze magad, és szállj magadba!

"1Szedd össze magad, szállj magadba te szemérmetlen nép, 2mielőtt bekövetkezik az ítélet, mielőtt rátok tör az ÚR izzó haragja, mielőtt rátok tör az ÚR haragjának napja! Mert oly gyorsan jön az a nap, ahogyan a polyva száll! 3Keressétek az URat mind, akik alázatosan éltek a földön, és teljesítitek a törvényt! Törekedjetek az igazságra, törekedjetek az alázatra, talán oltalmat találtok az ÚR haragjának napján!" (Zofóniás 2,1-3)
Zofóniás alapos leírást ad az Isten haragjának napjáról. Eljön ez a pogány népekre, de Jeruzsálem sem menekül el előle. Semmi sem kínosabb, mint az Úr izzó haragját megtapasztalni az ő ítélettételének napján. Az ítélet fekete fellegei között azonban rést talál és utat tör magának a kegyelem napsugara. Habár elviselhetetlen Isten számára a szemérmetlen nép - más fordításban nemkívánatos nép - állapota, mégis megadja a sok lehetőség után talán az utolsó alkalmat a változásra: szedd össze magad, szállj magadba!
Sokan látják a változás, a megtérés szükségességét, de nem tudják összeszedni magukat a közömbösség, a halogatás miatt. Komolyabban rá kellene lépni a megszentelődés útjára, kivenni a részt a szolgálatból, letenni a botránkozásokat, de azt mondja egy gonosz hang, hogy van még elegendő idő erre.
Ezen a földön az időnk szűkre van szabva, és az a kevés is úgy tűnik tova, "mintha repülnénk". Nincs időnk felettébb ellazulni, és a lelkünk sorsát érintő kérdésekben a döntést hanyagolni. Szedd össze magad, vizsgáld meg, miben kell változni, formálódni, "mielőtt bekövetkezik az ítélet"! /FGy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése