2011. január 28., péntek

Január 28.

Minden ígéret benne lett teljessé

"20Mert valahány ígérete van Istennek, azokra őbenne van az igen, és ezért általa van az ámen is, az Isten dicsőségére általunk." (2Korinthus 1,20)
Az emberi szó, ígéret elvesztette hitelét manapság. Azt mondja a közmondás, hogy nagyon szegény az, aki még ígérni sem tud. Valaki humorosan mondta: senki nem ad neked annyit, mint amennyit én ígérek. Ígéretet tesznek politikusok, hogy jobb lesz a sorsunk, ha megválasztjuk őket. Ígéretet kap a munkásember, hogy megemelik a fizetését, de az valahogy mindig elmarad. Ígéretet tesz az adós, hogy most már biztos törleszteni fog. Mi a garancia az adott ígéret teljesítésére, eskü, aláírt papír, becsületszó? Néha mind kevésnek bizonyulhat.
Isten csodálatos ígéreteket adott nekünk. Megígérte a kegyelmet, a bűnbocsánatot, a gondviselést, a vezetést, az örök hazát. Honnan tudhatjuk, hogy ezek kivétel nélkül működnek és beteljesednek? Hol a garancia? Isten minden ígéretére Krisztusban van az igen. Ő váltja valóra az ígéreteket, és közvetíti nekünk azoknak áldásait. Isten ígéretei szilárd alapon állnak, és lehet bízni bennük. Legyünk hálásak mindazokért az isteni ígéretekért, amelyek beteljesültek életünkben! Tegyük félre az aggódást, a hitetlenséget, és Isten tervére a mai napon is mondjuk rá az áment! /FGy/


Jézus figyelmeztetése

"15Jézus figyelmeztette őket, és így szólt: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és a Heródes kovászától!"" (Márk 8,15)
Micsoda kiváltság jutott a tizenkét tanítványnak: Jézust követhették több mint három éven át. Lesték minden szavát, rezzenését, megnyilvánulását. Hallgathatták azokat a nagyszerű tanításokat, melyek mellett a nép elfeledte, hogy éhes és szomjas, és hogy várja otthon a házimunka. Mégis a legbensőségesebb pillanatok azok lehettek, amikor szűk körben beszélgettek Jézussal, és első kézből vehették át azokat a figyelmeztetéseket, amelyekre szükségük volt.
Ez esetben Jézus felhívja a tanítványok figyelmét a farizeusok lelkületére. Ők vitatkozni jöttek Jézushoz, nem tanulni. Hihetetlen, hogy egyeseknek örömöt szerez, ha vitázhatnak. Isten akaratát egyszerűen el kell fogadni, nincs helye a vitának vagy alkunak. Magas lóról beszéltek Jézussal, jelt "követeltek". Istentől lehet kérni, de alázatosan, mert aki nem így teszi, annak nem teljesíti Isten a kívánságát (Jak 4,3).
Miért nevezi Jézus a farizeusok lelkületét kovásznak? Azért, mert a lelkület, a magatartás ragályos. Hatalmába keríti azt, aki a környezetében van. Vannak olyan emberi megnyilvánulások, amelyektől óvakodni kell: harag, panaszkodás, viszályszítás, lenézés. Vigyázz, milyen lelkületnek kerülsz a hatása alá! /FGy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése