2011. január 28., péntek

Január 27.

A rászedés sokféle lehetősége

"3Senki semmiféle módon ne vezessen félre titeket. Mert az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás, amikor megjelenik a törvénytipró, a kárhozat fia." (2Thesszalonika 2,3)
Két alapvető módszerrel dolgozik a lelkünk ellensége. Az egyik az, amikor világosság angyalaként próbál Isten népének a közelébe férkőzni. Néha utólag gondolkodunk el rossz kimenetelű dolgok felől, és azt mondjuk: milyen szépnek látszott, milyen jól indult. A sátán nem szégyelli utánozni Isten munkáját. Az apostol elsorol néhányat a 2. versben. Kijelentést ad, de nem vezetés, hanem félrevezetés céljából. Megnyilatkozik, de nem épít, hanem rombol. Isten szolgáinak a tekintélye és hírneve felhasználásával is szeretne vizet hajtani a saját malmára. A rászedés ezen fajtájának az ellenszere a józanság.
A másik módszer az, amikor mint ordító oroszlán nyíltan támad, és eszköze a megfélemlítés. Ez esetben a tanács az, hogy "szilárdan álljatok" (15. v.). Az ellenség helyenként és időnként változtatja a módszereit. A történelem folyamán sokszor magasra csapott már az üldöztetés lángja és a tévtanítás hulláma is. Az utolsó időkben a "törvénytipró" mindkét módszert maximálisan ki akarja használni. Legyünk mindenre felkészülve! /FGy/


A figyelmeztetés célja

"1Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, 2akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. 3Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; 4és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is." ( Filippi 2,1-4)
A hívő ember legfőbb példaképe az Úr Jézus. Tökéletes jelleme, hibátlan cselekedetei és beszéde mintaként emelkednek ki az igéből. Célunk az, hogy Krisztus képmása kialakuljon bennünk. Ezt a munkát Isten végzi el, többek között a szeretetből fakadó figyelmeztetés által. Néha a Lélek szívünkre helyezi az igét, felhívja a figyelmünket a kiigazításra szoruló hibára, máskor indít atyafiakat, hogy intsenek minket. Az ige megemlíti életünk néhány területét, ahol gyakori figyelmeztetésre és állandó figyelmességre van szükségünk. Ilyen az egység. Krisztus tökéletes egységben, összhangban volt az Atyával, így tudta elvégezni a rábízott munkát. Jézus tanítványai is egységben tudják betölteni küldetésüket. Következő terület a szeretet. Az önfeláldozó szeretet területén Krisztus példáját jól ismerjük, hadd gyakoroljuk hát! Így kiszorul életünkből az önzés és a dicsőségvágy, és szem előtt tudjuk tartani a mások hasznát is. Szükségünk van figyelmeztetésre az alázat területén is. Krisztus megalázta magát a kereszthalálig. Nincs káros mellékhatása az alázatnak, a gond csak az, hogy az óember nagyon irtózik tőle.
Az intés célja a megszentelődés, nagyon hasznos eszköz a mennyország felé vezető úton, ha szeretettel van adva és elfogadva! /FGy/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése