2017. január 2., hétfő

Istennek van terve 2017-re. Nem kellene neked is egy?
"Megismertette velünk mindeddig elrejtett tervét, amelyet tetszése szerint készített, és Krisztus által akar megvalósítani. E terv szerint, amikor erre megérik az idő, Isten mindent egybeszerkeszt Krisztusban - mindent, ami a Mennyben és a Földön van -, és őt teszi mindennek fejévé." EFO-Biblia (Ef 1,9-10)


A célkitűzés nem csak egy jó ötlet a hatékonysághoz. Ez egy lelki gyakorlat, mint az ima, böjt, adakozás vagy a Biblia olvasása.

Valójában a célkitűzés lehet a sáfárság egy cselekedete, hogy megpróbálod a maximumot kihozni abból, amit Isten adott neked. Elpocsékolhatod az életed. Sok ember megteszi. Ahhoz azonban célokra van szükséged, hogy a lehető legtöbbet kihozd az életedből és befektesd olyan módon, hogy a hatása túléljen téged.

Lehetsz olyan ember, aki tesz róla, hogy megtörténjenek dolgok vagy olyan, aki végignézi, hogy történnek dolgok - esetleg olyan, akinek fogalma sincs róla, mi történik! Azok az emberek, akik tesznek is róla, hogy valami megtörténjen, megváltoztatják a világot.

Még Isten is tűz ki célokat. A Biblia azt írja, "Megismertette velünk mindeddig elrejtett tervét, amelyet tetszése szerint készített, és Krisztus által akar megvalósítani. E terv szerint, amikor erre megérik az idő, Isten mindent egybeszerkeszt Krisztusban - mindent, ami a Mennyben és a Földön van -, és őt teszi mindennek fejévé." Isten nem ül ölbe tett kézzel és nézi, ahogy a világ történelme magától zajlik, ahogy annak kedve támad. Ő eltervezte a történelmet. Istennek célja van az egyházzal. Istennek célja van az univerzum minden egyes darabjával.

A történelem egy tetőpont felé halad. Lesz egy ítéletnap, mikor minden térd meghajol és minden nyelv megvallja, hogy Jézus Krisztus Úr. A történelem egy cél felé halad - mert Isten így tervezte.

Ha Isten tervez, akkor nekünk is kellene. Isten azt akarja, hogy az életünk minden területén rá hasonlítsunk, a célok kitűzését is beleértve. Hallottam embereket, akik azt mondták: "Én nem tervezgetek. Bízok Istenben és sodródok az árral."

Ez nem érett lelki hozzáállás. Ez hülyeség! Készítened kellene egy tervet erre az évre még ma. Ha még több napot az éves célod nélkül töltesz el, akkor 2014 is csak elszáll fölötted, mint valószínűleg a korábbi éveid.

Ha Istennek van terve a következő évre, akkor neked nem kellene legyen?

Beszéljünk róla:

* A célok kitűzése hogyan tesz jobb sáfárrá az életed fölött?
* Milyen célokat tervezel kitűzni 2017-re?
* Az, hogy örökkévalóságban gondolkodsz, hogyan nyilvánul meg a kitűzött céljaidban?

Jézus jellemének kifejlesztése...


"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)

A lelki növekedés ötödik foka a jellem. A keresztyén tanítás végső célja a Jézuséhoz hasonló személyiség. A szellemi növekedés lényegét mulasztjuk el, ha kevesebbel is megelégszünk. Mert arra rendeltettünk, hogy "éretté váljunk és elérjük egészen a Krisztus teljességét." (Ef 4,13 TEV)

Jézus jellemének kifejlesztése az élet legfontosabb feladata, mert ez az egyetlen dolog, amelyet az örökkévalóságba magunkkal viszünk. Jézus világosan megmondta a Hegyi Beszédben, hogy az örökkévaló, mennyei jutalom a földön kimunkált és bemutatott jellemünkön fog alapulni.

Ez azt jelenti, hogy egyik tanításunk sem pusztán csak az információközlést szolgálja, hanem tárgyuk életeket kell formáljon. Pál azt mondta Timóteusnak, hogy a tanításai a személyiség fejlődését kell segítse: "A tanításom célja az, hogy minden hívő betöltekezzen szeretettel, mely teljes szívéből, tiszta lelkiismeretből és valódi hitből fakad." (1 Tim 1,5 TEV) Pál Titusznak is ugyanazt mondja: "Most neked kell beszélned nekik erről a jellemről, amely a megbízható tanításból kell fakadjon." (Tit 2,1 TEV)

A személyiség nem az osztálytermekben alakul ki, mert a jellemet az élet körülményei formálják. A tantermi bibliatanulmányozás egyszerűen annak a helye, hogy azonosítsuk a személyiség tulajdonságait és megtanítsuk, hogy azok miként fejleszthetőek. Amikor megértjük, hogyan használja Isten a körülményeket a jellemünk fejlődésében, képesek leszünk helyesen válaszolni Isten személyiség-fejlesztő kihívásaira.

A jellemünket az Úr azzal is építi, amikor megengedi az életben azoknak a helyzeteknek a megtapasztalását, amikor elcsábulunk, hogy valami olyasmit tegyünk, ami a jó jellemtulajdonság totális ellentéte. A jellemfejlődés mindig egy döntést is magában foglal. Ha helyesen döntünk, a személyiségünk fejlődik egyre inkább a Krisztuséhoz hasonlóvá.

Ha tudni akarod, milyen a Krisztusi jellem, segítségedre lehet az a kilenc személyiség jegy, amit Pál a Galata 5,22-23-ban felsorol: "De a Lélek gyümölcse a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önmegtartóztatás." (TEV)

A Lélek gyümölcse tökéletes képet mutat Jézusról. Ő mind a kilenc tulajdonságot egyszerre magában hordozta. Ha szeretnéd, hogy a jellemed Krisztuséhoz hasonló legyen, ezek a jegyek a te életedben is meg kell jelenjenek.

Ha bármikor azt választjuk, hogy egy helyzetben nem a természetes hajlamunk szerint hanem Isten útját választva válaszolunk, akkor fejlődik a jellemünk. Ezért mindenféle jellemformáló körülménnyel szembe találhatjuk magunkat: konfliktus, csalódottság, nehézség, kísértés, szárazság időszaka és késedelem.

Beszéljetek róla:

* Milyen nehéz körülményen keresztül próbálhat meg Isten az életedben építeni a jellemeden?
* Ezt megértve, hogyan változik a magatartásod és a szemléleted a saját helyzetedre nézve?


Jézus megtisztít és elhív


"Ekkor megszólaltam: Jaj nekem! Elvesztem, mert tisztátalan ajkú vagyok ... Hiszen a Királyt, a Seregek Urát látták szemeim! És hozzám repült az egyik szeráf, kezében parázs volt, amelyet fogóval vett le az oltárról. Számhoz érintette, és ezt mondta: Íme, ez megérintette ajkadat, bűnöd el van véve, vétked meg van bocsátva. Majd az Úr szavát hallottam, aki ezt mondta: Kit küldjek el, ki megy el követségünkben? Én ezt mondtam:Itt vagyok, engem küldj!" Ézsaiás 6:5-8


A leghatékonyabb eszközök egyike, amelyet az ellenség arra használ, hogy távol tartson Isten szolgálatától ebben az évben az, hogy meggyőz arról, hogy vagy nagyon zűrzavaros az életed, vagy meg kell tisztítanod az életedet mielőtt Isten elé kerülsz. Amikor ezek a gondolatok megjelennek a fejedben érezd a levegőben a kén illatát, mert ezek hazugságok egyenesen a pokol tüzéből!

Isten szándéka, amikor meggyőz bennünket a bűneinkről, nem az, hogy elítéljen, hanem hogy az élet lehelete szétoszlassa azt a sátáni füstöt, amit a hazugság atyja használ, hogy távol tartson bennünket Istentől.

Ha folytatod az Ézsaiás 6 képsorát, meglátod Isten hogyan indítja el azt a folyamatot, amely eljuttat az Ő szent jelenlétébe és megtisztít, hogy megmaradj ott, és hogy az új bűntől szabad állapotod fog kényszeríteni és felkészíteni arra az egyedi küldetésre, amelyet Isten állít eléd.

Ézsaiás beszámol arról, hogy Isten tüze olyan tisztító tűz, ami elégeti a vétkeidet és megtisztít téged a bűneidtől, elpecsételve benned Jézus Krisztus munkáját. A próféta Isten végső céljára is utal, mely szerint a megtisztítás a misszióra való felkészítés. "Majd az Úr szavát hallottam, aki ezt mondta: Kit küldjek el, ki megy el követségünkben? Én ezt mondtam: Itt vagyok, küldj engem!" (Ézsaiás 6:8)

Ezt megelőzően Isten vette a bátorságot, hogy megtisztítsa Ézsaiást. A próféta túlterheltnek érezte magát, és felkészületlennek bármiféle szolgálatra Isten nevében. A tisztítás után Ézsaiás megtelt vággyal, hogy Istent szolgálja.

Ha te hiszel Jézus Krisztusban, Isten elvégzi a felkészítés munkáját benned, bármilyen feladatot is kérjen tőled. Hogyan fogod keresni Istent és a neked szánt küldetését ebben az évben?


Újévi fogadalom, amit érdemes betartani


"Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről." I. Korintus 2:2.


A mai áhítatot Jon Walker, a Daily Hope Devotionals (az eredeti, angol Napi remény áhitat) szerkesztője és a Costly Grace: A Contemporary View of Bonhoeffer's The Cost of Discipleship (Áron szerzett kegyelem: Bonhoeffer A tanítványság ára c. művének kortárs vizsgálata) szerzője írta.

Talán ma épp az újévi fogadalmak körül forognak a gondolataid. Ezek a listák, amelyeket jó nagy adag optimista lelkesedéssel, és teljesen valótlan elvárásokkal állítunk fel saját magunk számára, úgy, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az elhatározások teljesen komolytalanok.

De van valaki, akiről úgy gondolom, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy betartsa az újévi fogadalmait. Egy fanatikus emberről van szó, aki sosem tudott egyetlen dolgot sem félszívvel elvégezni, vagy félúton abbahagyni valamit. Ő a mindig őszinte és reálisan gondolkozó Pál apostol.

Úgy gondolom, hogy Pálnak csak egy elhatározás szerepelt az újévi fogadalom listáján: "Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről." I. Korinthus 2:2.

Pál üzenete alapvetően nagyon egyszerű: Megváltás csak és kizárólag Krisztusban van. De mit jelent ez?

- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te jó magaviseleted.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + az általad megtartott Bibliaórák.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a tized, amit Istennek adtál.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a gyülekezet, ahová jársz.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + az általad a Bilbiából fejből megtanult versek száma.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te gyülekezetben betöltött szereped vagy rangod.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a legutóbbi keresztény szemináriumon megszerzett tudásod.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te pusztai böjtöd vagy koplalásod.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te balesetmentes közlekedésed.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te tökéletes magaviseletű gyermekeid.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te jó munkahelyed.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a te jó házastársad.
- A megváltás nem egyenlő: Krisztus + a világ legújabb technológiája.

Egész egyszerűen a megváltás maga Krisztus, nincs plusz dolog, amit hozzá lehetne tenni.

Ez Pál üzenete, az üzenet, amely 2013-ban is épp oly igaz, mint amilyen 2999-ben lesz. Legyen a te idei fogadalmad és elhatározásod, hogy semmi másról nem akarsz tudni, csak Krisztusról, a megfeszítettről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése